«رجب طیب اردوغان» پیش از سفر به آفریقای جنوبی جهت شرکت در اجلاس سران گروه بریکس افزود، ایران شریک راهبردی ترکیه است و درخواست برای قطع روابط ترکیه با تهران با درک ما ازاستقلال در جهان مغایرت دارد.
اردوغان با تاکید براینکه ترکیه انرژی خود را از ایران تامین می کند افزود، ترکیه امیدواراست در خصوص تحریم تهران گام اشتباهی برداشته نشود.
«مولود چاووش اوغلو» وزیر امورخارجه ترکیه نیز روز سه شنبه در جریان سفر به جمهوری آذربایجان و در کنفرانس خبری مشترک با همتای خود در باکو با اشاره به مخالفت ترکیه با تحریم های آمریکا ضد ایران گفت، آنکارا مجبور به پیروی از تصمیم آمریکا، برای اعمال تحریم ایران نیست.
مخالفت ترکیه با تحریم های آمریکا علیه ایران
هفته گذشته هیاتی از آمریکا با سفر به آنکارا پایتخت ترکیه از مقامات سیاسی و اقتصادی این کشور خواستند برای اعمال تحریم ها ضد ایران از آمریکا حمایت کنند اما مقامات ترکیه با رد این موضوع، تصمیم دولتمردان آمریکایی را دراین خصوص اشتباه توصیف کردند.
گفتنی است دولت آمریکا هشتم می 2018 از برجام خارج شد و پس از آن اعلام کرد تا چهارم نوامبر صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند. در همین راستا؛ واشنگتن از کشورهای جهان خواسته است به عنوان بخشی از تحریمهای اقتصادی علیه تهران، واردات نفت از ایران را به صفر برسانند.
یکی از اصلی ترین محورهای تجارت در ترکیه تجارت انرژی است
موضع مقامات ترکیه نسبت به تحریمهای امریکا بیانگر عمق روابط دو جانبه میان تهران و آنکارا است. روابطی که به واسطه همجواری و وابستگی متقابل دو کشور به یکدیگر از سابقه تاریخی برخوردار است. حفظ این رابطه برای ترکیه اقدامی ضروری است و از سوی دیگر در بردارنده سودمند دو جانبه برای هر دو کشور ایران و ترکیه است.
در بعد تجاری یکی از اصلی ترین محورهای تجارت میان ترکیه تجارت انرژی است. ترکیه بخش زیادی از انرژی خود را از کشورهای همسایه خود و روسیه تامین میکند. کاهش صادرکنندگان انرژی به ترکیه این پیامد را در پی دارد که برخی از فروشندگان انرژی به ترکیه از جایگاه انحصاری بهره مند میشوند. این امر ترکیه را در مذاکرات تامین انرژی خود با دشواری رو به رو می سازد.
روابط دوجانبه ترکیه و ایران برای حفظ ثبات و امنیت در منطقه
از سوی دیگر ترکیه و ایران هر دو میدانند که برای حفظ ثبات و امنیت در منطقه انجام همکاری و اتخاذ سیاست های مشترک ضروری است. از همین رو تضعیف هر یک از دو کشور میتواند به توانایی آنها در حفظ ثبات منطقه ای آسیب وارد سازد.
بنابراین ترکیه به عنوان همسایه ایران که درگیر مسائل امنیتی مشترکی است ضروری میداند که از اتخاذ سیاست هایی که تضعیف کننده ایران است پرهیز کند.
«سیما شاین» Sima Shine پژوهشگر سیاست بین الملل در این زمینه مینویسد که: «ایران و ترکیه مسائل مشترک بسیار زیادی در سطح منطقه دارند و سیاست دو کشور در طی سالهای گذشته نشان داده است که ثبات و قدرت ملی آنها برای یکدیگر بسیار با اهمیت است.»
در پایان گفتنی است در چنین شرایطی ضروری است ایران و ترکیه با تکیه بر مسائل مشترک و آگاهی از شرایط حساس منطقه و جهان، مانع اقداماتی شوند که نتیجه آنها تضعیف این دو قدرت منطقه ای است.
135/112
نویسنده : منوچهر شفیعی
بیشتر بخوانید :
اعلام مخالفت دوباره ترکیه با اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران/ تحلیل
مخالفت ترکیه با بازگرداندن تحریم ها ضد ایران
تاکید روحانی و اردوغان بر گسترش روابط ایران و ترکیه