ایران پرس- نخست وزیر ارمنستان تاکید کرد، اتحادیه اقتصادی اوراسیا باید در معاملات خود، روبل را جایگزین دلار کند.

"نیکول پاشینیان" روز سه شنبه با اشاره به این که منطق ایجاب می کند که روابط تجاری کشورهای اتحادیه اوراسیا نه با دلار بلکه با روبل تنظیم شود، ابراز امیدواری کرد، گفت وگوها بر سر این موضوع به نتیجه برسد.

وی تصریح کرد، دولت ارمنستان‌ به روسیه پیشنهاد داده است تا در برابر گازی که از این کشور خریداری می کند به جای دلار، روبل پرداخت کند.

نخست وزیر ارمنستان همچنین گفت: روز گذشته (دوشنبه) در تماس تلفنی با "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه از وی خواسته تا در ارتباط با افزایش قیمت گاز صادراتی روسیه به ارمنستان میانجیگری کند تا قیمت آن در شرایط بحرانی کنونی افزوده نشود.

شرکت گازپروم روسیه اخیرا به ارمنستان‌ اعلام کرد، قصد دارد قیمت گاز صادراتی به این کشور را افزایش دهد.

سخنان پاشینیان نشان دهنده این است که وی تلاش دارد فاصله سیاسی میان ایروان و مسکو را حذف کند. این کشور با طرح این درخواست به دنبال تایید رسمی نقش و قدرت روسیه در معادلات اتحادیه اوراسیا است.

همچنین وی می کوشد از این طرق نشان دهد که ارمنستان علاقه مند است تا نقش خود را به عنوان متحد روسیه تعریف و در مقابل از حمایت روسیه نیز برخوردار شود.

از نگاه نخست وزیر ارمنستان کلید حل بسیاری از مشکلات این کشور در اختیار مسکو است. از جمله این مشکلات میتوان به نیازهای اقتصادی ارمنستان اشاره کرد که پاشینیان خواهان این است که روسیه با درک جایگاه ارمنستان به عنوان متعهد این کشور از سخت گیری نسبت به ایروان در مسائل تجاری پرهیز کند.

چرا که با وجود تغییر دولت در ارمنستان هنوز مشکلات ساختاری اقتصاد در ارمنستان از جمله مسائل مرتبط با اشتغال، وضعیت بازار خرد و کلان و همچنین ضرورت اصلاحات نظام سیاسی و اقتصادی در جای خود باقی است؛ مسائلی که با توجه به شیوع ویروس کرونا میتوانند فشار بیشتری بر ایروان وارد کنند.

از این رو ایروان امیدوار است که مسکو در این برهه جذب این پیشنهاد شده و از سخت گیری در خصوص قیمت گاز خودداری کند.

از سوی دیگر ارمنستان در خصوص مسئله قره باغ نیز خواستار همراهی و کمک روسیه است. پس از تغییرات سیاسی در ارمنستان و بی ثباتی ناشی از آن به نظر میرسد که این بی ثباتی بر روی قدرت ارمنستان در منطقه قره باغ تاثیری منفی داشته است.

جمهوری آذربایجان نیز به واسطه ارتباط خود با بازیگران غربی توانسته است نیروهای نظامی خود را تجهیز کند. امری که موجب تغییر موازنه به سود باکو و نگرانی ایروان شده است.

از این رو پاشینیان امیدوار است که بتواند از طریق جلب همکاری روسیه و بهره گیری از نقش مسکو به عنوان متحد استراتژیک، این موازنه را به سود خود اصلاح کند.

حال باید دید واکنش مسکو به این درخواست ایروان چیست. در صورتی که مسکو حاضر باشد ایروان را به عنوان متحد خود در نظر بگیرد بایستی به جای روابط دو جانبه با طرفین بحران قره باغ، وزن روابط خود را با ارمنستان تحکیم کند.

از سوی دیگر ممکن است مسکو نگران شود که حمایت یک جانبه از ارمنستان زمینه ساز ورود بازیگران غربی به بحران قره باغ، به خواست جمهوری آذربایجان شود. در صورت وجود چنین نگرانی مسکو تلاش خواهد کرد تا با حفظ روابط خود با هر دو بازیگر، مانع شکل گیری فضا برای ایفای نقش بازیگران غربی شود.

نویسنده: منوچهر شفیعی

116/117

بیشتر بخوانید:

سفر وزیر خارجه روسیه به ارمنستان /تحلیل