ایران پرس- در دیدار «الهام علی اف» رییس جمهور جمهوری آذربایجان و «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در باکو، دو طرف بر گسترش روابط دوجانبه و منطقه ای در زمینه های مختلف تاکید کردند.

در این دیدار الهام علی اف در سخنانی گفت: روابط باکو و مسکو در سال 2018 میلادی، به ویژه در زمینه تکمیل دالان حمل و نقل شمال - جنوب بسیار ثمربخش بود. 

وی همچنین ابراز امیدواری کرد: در سال 2019 میلادی شاهد تحرک برای حل این مناقشه باشیم.

دالان بین المللی شمال - جنوب مهمترین حلقه ارتباطات تجارتی میان دوقاره آسیا و اروپا است که در مقایسه با مسیرهای سنتی، از نظر مسافت و زمان تا ۴۰ درصد کوتاه تر و از نظر هزینه تا ۳۰ درصد ارزانتر است.

بدیهی است با بهره برداری از راهگذر ارتباطی شمال - جنوب، روسیه و جمهوری آذربایجان از بن بست خارج شده و به انزوای هر دوکشور پایان داده خواهد شد.

تردیدی نیست که این مسیر ارتباطی برای رهبران باکو و مسکو و همچنین ملت های دوکشور حائز اهمیت است.

درهمین زمینه «محمدرضا نصرت نظامی» کارشناس امور حمل و نقل و معاون توسعه مدیریت و منابع راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفته است:

"با بهره برداری از دالان حمل و نقل شمال - جنوب، انتقال محموله ها از هند و از طریق دریای عمان، خلیج فارس، جمهوری آذربایجان و روسیه به هلسینکی فنلاند امکان پذیر خواهد بود و این در واقع می تواند مزایایی بسیار زیادی برای کلیه کشورهای واقع در طول این مسیر به وجود آورد و همه کشورهای عضو تلاش بسیار زیادی دارند تا این خط ارتباطی به زودی به بهره برداری برسد."

ایده راه اندازی دالان حمل و نقل شمال - جنوب برای نخستین بار در سال ۱۹۹۳ میلادی مطرح شد و در سال ۲۰۰۰ توافقنامه راه اندازی این دالان بین المللی توسط مقام های ایران، روسیه و هند به امضا رسید.

درحقیقت موافقتنامه راه‌ گذر بین‌المللی حمل ونقل شمال - جنوب در سال 2000 میلادی در شهر «سن پترزبورگ» روسیه ازطرف وزرای حمل و نقل ایران، روسیه و هند امضا شد.

درچارچوب طرح تکمیل دالان حمل ونقل شمال - جنوب که شامل اتصال خطوط ریلی ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه به همدیگر است، محموله های آسیای جنوب شرقی از طریق بنادر خلیج فارس، خاک ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه به اروپای شمالی وبالعکس حمل و نقل شوند.

همچنین مقرر شده بود که درمرحله نخست، از طریق این دالان سالانه پنج میلیون تن کالا حمل و نقل شود که این رقم در مراحل بعدی به ۱۰ میلیون تن خواهد رسید.

مشکلات اقتصادی جمهوری آذربایجان در سایه مناقشه قره باغ 

یکی از مشکلات جاری جمهوری آذربایجان مناقشه با ارمنستان بر سر مالکیت منطقه قره باغ کوهستانی است. لاینحل ماندن این مناقشه تاکنون آسیب فراوانی به اقتصاد هر دوکشور درگیر در مناقشه قره باغ به ویژه جمهوری آذربایجان وارد کرده است.

جمهوری آذربایجان به علت برخورداری ازمنابع نفت وگاز از اقتصادی شکوفاتر از سایر کشورهای حوزه قفقاز جنوبی برخوردار است و تردیدی وجود ندارد حل مناقشه قره باغ صرفا به مساعدت کشورهای مستقل منطقه وابسته است.

نویسنده: محمدعلی طالبی

116/112

بیشتر بخوانید:

درخواست ارمنستان برای توقف فروش سلاح به جمهوری آذربایجان/تحلیل

مذاکرات جمهوری آذربایجان و ارمنستان درباره مساله قره‌باغ