این تحریمها یکجانبه بوده و نقض قوانین بینالمللی از جمله قطعنامه 2231 شورای امنیت محسوب میشود. یکی از مهم ترین جنبه های این تحریم ها، تحریم نفتی ایران است.
در این راستا دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا طی اطلاعیه ای با اشاره به وضع موجود در بازار نفت، اجرای سخت گیرانه تر تحریم نفتی ایران را خواستار شد.
ترامپ در اطلاعیه خود خطاب به وزیر امور خارجه، وزیر خزانه داری و وزیر انرژی آمریکا با استناد به بخش هایی از قانون اختیارات دفاع ملی سال مالی 2012 نوشت: "باتوجه به اختیارات محوله به من بر اساس قانون اساسی و قوانین آمریکا به عنوان رئیس جمهور، پس از بررسی دقیق گزارش های اداره اطلاع رسانی انرژی به کنگره از جمله گزارش اکتبر 2019 و دیگر عوامل مرتبط از جمله شرایط اقتصادی جهانی، افزایش تولید نفت توسط کشورهایی خاص، سطح جهانی ظرفیت تولید نفت کمکی و سطح آمادگی ذخایر راهبردی، من مطابق با بخش هایی از قانون اختیارات دفاع ملی سال مالی 2012، قانون عمومی 81-112 و همراستا با تصمیمات قبلی اعلام می کنم عرضه نفت و فرآورده های نفتی تولیدی کشورهای دیگر به غیر از ایران به اندازه ای کافی است که می توان اجازه کاهش قابل توجه حجم نفت و فرآورده های نفتی را داد که از ایران به وسیله و یا از طریق موسسات مالی خارجی خریداری می شود."
به نظر می رسد اقدام جدید ترامپ با توجه به بی ثمر بودن تحریم های بی سابقه آمریکا علیه ایران به ویژه تحریم های نفتی صورت گرفته است.
به رغم اقدامات سخت گیرانه دولت ترامپ و تهدید خریداران نفتی ایران برخی از آنها مانند چین بی اعتنا به واشنگتن هم چنان به خرید نفت از ایران ادامه می دهند.
این مساله خشم شدید ترامپ را که در ماه های اخیر مدام شاهد ناکامی های متعدد در عرصه داخلی و خارجی بوده، برانگیخته است.
اکنون ترامپ به بهانه وجود مازاد نفت در بازار و برخی عوامل دیگر خواهان تشدید سخت گیری بر طرف های خارجی برای جلوگیری از خریداری نفت ایران از جانب آنها است. با این حال اگر این تهدید ها موثر بود قبلا تاثیر خود را نشان می داد.
بلومبرگ با اشاره به ناتوانی آمریکا در به صفر رساندن صادرات نفت ایران نوشت: "صادرات روزانه نفت ایران میتواند از چند صدهزار بشکه در روز تا یک میلیون بشکه متفاوت باشد. در حالی که هدف آمریکا صفر کردن صادرات نفت ایران است، تمام موسسات نظارتی صادرات نفت موافقند که آمریکا هنوز به هدف خود نرسیده و نفت ایران همچنان فروخته میشود."
در عین حال آمریکا از فرصت تحریم نفتی کشورهای مخالف آمریکا مانند ایران و ونزوئلا کمال سوء استفاده را کرده و درحال افزایش سهم خود در بازار است.
«ایگور سچین» مدیرعامل شرکت نفتی روسنفت روسیه نیز گفت: "آمریکا بیشترین نفع را از اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران برده است، چرا که صادرات نفت این کشور در سال 2018، دو برابر شده است."
در واقع سهم آمریکا از بازار نفت بیش از آنکه بر مبنای روشهای اقتصادی افزایش یابد، تحت تأثیر عوامل سیاسی بالا میرود. رویکرد واشنگتن خارج کردن بازیگران اصلی از بازار نفت است.
در حال حاضر یک سوم ذخایر نفتی جهان و یک پنجم از تولید نفت جهان در اختیار ایران، ونزوئلا و روسیه است که تحت تحریم آمریکا قرار دارند.
اقدام ضدایرانی دولت ترامپ در تمدید نکردن معافیت های نفتی برای خریداران نفت ایران مه 2019 در راستای کارزار «فشار حداکثری» با تشدید فشارهای اقتصادی، قطع تمامی درآمدهای حاصل از صادرات نفت و واداشتن تهران به قبول خواسته های 12 گانه آمریکا صورت گرفت.
با این حال دولت ترامپ نتوانسته موفقیتی در قطع کامل صادرات نفتی ایران داشته باشد.
ضمن اینکه ایران اکنون در حال اجرایی کردن راهکارهایی برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی در بودجه سالانه خود است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
138/116
بیشتر بخوانید:
تداوم رویکرد ضد ایرانی ترامپ در حوزه نفت