«حامی آکسوی»، Hami Aksoy سخنگوی وزارت خارجه ترکیه روز جمعه درنشست خبری درباره تحریم های جدید آمریکا ضد شرکتهای ترکیهای به بهانه همکاری با ایران، گفت: ترکیه هرکاری که بتواند انجام میدهد تا شرکتهایش را از تحریمهای آمریکا ضد ایران حفاظت کند.
آکسوی همچنین با اشاره به ارائه طرحی در کنگره آمریکا برای ممانعت از فروش جنگندهها F-35 به ترکیه، تصریح کرد: اجرای این طرح با واکنش شدید آنکارا مواجه خواهد شد. سخنگوی وزارت خارجه ترکیه تاکید کرد، آمریکا باید به تعهداتش درقبال دیگر کشورها عمل کند.
نیهات زیبکچی»، Nihat Zeybekci وزیر اقتصاد ترکیه نیز اخیرا در واکنش به اقدام واشنگتن در ترک برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) و اعمال تحریم های جدید ضد تهران به شبکه «CNN Türk» گفت: ترکیه در چارچوب منافع اقتصادی خود، با آمریکا در تحریم ایران همراه نخواهد شد.
ایران و ترکیه به عنوان دو کشور همسایه، سالها رابطه تاریخی مثبت با یکدیگر داشته اند و از این رابطه بهره مند شده اند.
پیش از انعقاد برجام نیز ترکیه با درک این رابطه تاریخی و اهمیت ارتباط بین دو کشور نقش بسیار مهمی در تسهیل ارتباط ایران با اقتصاد جهانی داشت.
اکنون نیز مسائل بسیاری در روابط بین دو کشور وجود دارد که لزوم حفظ ارتباطات مثبت اقتصادی را پررنگ میسازد.
از جمله این موارد میتوان به جایگاه برتر ایران در اقتصاد ترکیه اشاره کرد که بر اساس آن ایران در ردیف 10 شریک برتر اقتصادی ترکیه قرار دارد.
همچنین تلاش ترکیه برای تبدیل شدن به بازیگری موثر در نقل و انتقال انرژی نیازمند وجود همسایگانی باثبات است. از همین رو تحریمهای اقتصادی و سیاسی که بتواند موجب تضعیف این همسایگان شود به منافع ترکیه آسیب میرساند.
از سوی دیگر، جایگاه ترکیه به عنوان یک اقتصاد سرمایه پذیر نیازمند امنیت منطقه ای است، وجود جوی از بی ثباتی و عدم قطعیت در سطح منطقه قابلیت سرمایه پذیری ترکیه را کاهش میدهد. از همین رو بایستی خاطرنشان کرد که وجود همسایگانی مقتدر در کنار ترکیه با تکیه بر روابط مثبت می تواند جایگاه اقتصادی ترکیه را تقویت کند.
راب کین Rob Keane پژوهشگر موسسه بروکینگز معتقد است: "خروج امریکا از برجام و شکست این موافقتنامه میتواند موجب بیثبات شدن منطقه خاورمیانه شود. امری که منافع اقتصادی و سیاسی ترکیه را به صورت منفی تحت تاثیر خود قرار میدهد."
در این شرایط ضروری است که ترکیه با تکیه بر نقش جمهوری اسلامی ایران در ثبات منطقه ای و اهمیت روابط دو جانبه بین دو کشور، زمینه ادامه موثر ارتباطات اقتصادی بین شهروندان ایران و ترکیه را فراهم کند.
خروج امریکا از برجام مسئله ای است که می تواند در خصوص توافقات بین امریکا و سایر کشورها نیز رخ بدهد و اجماع بین المللی در برابر این اقدام می تواند از منافع جامعه جهانی حمایت کند.
نویسنده: منوچهر شفیعی
137/110
بیشتر بخوانید:
ترکیه خواهان توسعه تجارت با پول ملی ایران و ترکیه شد
اتهام جدید ترکیه به نمایندگی های دیپلماتیک آمریکا در ترکیه / تحلیل
سفیر ایران در آنکارا : ایران و ترکیه همواره در کنار یکدیگر بوده اند