تحلیل:

ایران پرس: رئیس جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه تهران هرگونه تجاوزگری در جهان را محکوم می‌کند، گفت: سیاست ما صلح و دوستی با همه کشورهای دنیا است.

«مسعود پزشکیان» رئیس جمهور در پاسخ به تماس تلفنی «یوناس گاهر اشتوره» نخست وزیر نروژ، با تاکید بر نقش امنیت‌ساز ایران در منطقه و جهان گفت: ایران همواره ضمن تلاش برای گسترش صلح و دوستی، هرگونه تجاوزگری در هر نقطه‌ای را محکوم کرده و آماده همکاری برای توقف جنگ، خشونت و نا امنی در جهان است.  

پزشکیان افزود: سیاست ما پرهیز از تنش و درگیری در جهان است، اما اگر قرار باشد با تحریم و فشار خارجی روبرو شویم، قطعا رویکرد و رفتارمان به سمت و سوی دیگری سوق داده خواهد شد.

پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از پیمان‌شکنی آمریکا در توافق هسته ای (برجام) و گلایه‌ از کشور‌های اروپایی در پایبند نبودن به تعهداتشان در این توافق گفت: تهران در توافق برجام به تمام تعهدات خود عمل کرد، اما این آمریکا بود که علاوه بر پیمان‌شکنی و خروج یکطرفه از این توافق، به افزایش فشار و تحریم علیه کشور و مردم ایران روی آورد و کشور‌های اروپایی نیز برخلاف انتظار، تعهدات خود را اجرا نکردند.

رئیس جمهوری اسلامی ایران چندی پیش نیز در گفت وگو با رئیس جمهور فرانسه و رئیس شورای اروپا با ابراز تاسف از فراز و نشیب های فروان روابط فیمابین متاثر از سیاست های خصمانه آمریکا با ملت ایران تصریح کرده بود که در صورت تغییر رویکرد کشورهای اروپایی، این کشورها دوباره در اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی خواهند گرفت.

اشاره پزشکیان به پیروی کشورهای اروپایی از آمریکا بود که پس از خروج توافق هسته ای (برجام) با ایران، با تشدید تحریم ایران درصدد تشدید فشار به تهران برآمدند. با این حال جمهوری اسلامی ایران در برهه‌های مختلف از توسعه روابط با اتحادیه اروپا و همچنین با کشورهای اروپایی استقبال کرده، اما اروپا در بیشتر مواقع حسن نیت خود را در توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران نشان نداده و همین موضوع نیز همواره به روابط دوجانبه آسیب زیادی وارد کرده است.

علاوه بر این، بی عملی اتحادیه اروپا در قبال جنایات رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینی بویژه دور جدید نسل کشی فلسطینی ها در غزه، حمایت این اتحادیه از گروههای تروریستی مخالف و معاند با تهران و همچنین حمایت از اغتشاشات سپتامبر 2022 در ایران از چالش اصلی روابط دوطرف درسالهای اخیر بوده است.

با این وجود از نگاه مقامات ارشد اتحادیه اروپا، این نهاد باید در وضعیت کنونی از طریق ادامه همکاری با ایران، قابل اعتماد بودن خود را ثابت کند تا بدین ترتیب به حفظ ثبات جهانی کمک کند.

به همین دلیل اروپا حتی هنگامی که شریک آن یعنی آمریکا از برجام خارج شده کماکان خود را به آن متعهد می داند. در چنین شرایطی و با توجه به پیروزی مسعود پزشکیان، در انتخابات ریاست جمهوری و تاکید رئیس جمهور منتخب مردم ایران بر تعامل با همه کشورها و تلاش برای احیای برجام، انتظار می رود شرایط برای تعمیق دوباره مناسبات تهران با اتحادیه اروپا فراهم شود.

نویسنده: علی محمدی

117