ایران پرس: دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در راستای رویکرد کلی خود در زمینه بی اعتنایی و کنار گذاشتن پیمان های بین المللی، پس از خروج از پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف)، در 22 مه 2020 نیز از پیمان «آسمان های باز» Treaty on Open Skies خارج شد.

اکنون روسیه که از اعضای کلیدی پیمان آسمان های باز محسوب می شود برادامه عضویت و اجرای این پیمان مهم در زمینه امنیت اروپا و جهان تاکید کرده است.

«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز شنبه اعلام کرد: "مسکو حتی با وجود چالش‌های جدید و اقدامات مخرب قبلی برخی از طرف‌های پیمان آسمان های باز، روی اجرای کامل این پیمان تاکید دارد." وی تاکید کرد که تصمیم واشنگتن برای خروج ازاین پیمان آسیب جدی به امنیت اروپا وارد می‌کند.

هدف روسیه از اعلام ادامه اجرای پیمان آسمان های باز

اعلام ادامه اجرای پیمان آسمان های باز از سوی روسیه در واقع با دو هدف عمده صورت گرفته است. 

در وهله نخست، به رغم خروج آمریکا از این پیمان، اما روسیه خواهان حفظ آن به هر قیمتی است. این امر در واقع به مثابه مقابله مستقیم مسکو با رویکرد واشنگتن در زمینه بی اعتنایی و ضدیت با توافقات و معاهدات بین المللی است که اجرای آنها برای حفظ صلح و امنیت منطقه ای و جهانی از اهمیت زیادی برخوردار است.

اما دولت ترامپ در راستای سیاست یکجانبه گرایی و اولویت دادن به منافع آمریکا به قیمت منافع دیگر کشورها آنها را یکی یکی زیر پا می گذارد و بدین ترتیب نظم، صلح و امنیت جهان را در معرض مخاطره جدی قرار داده است.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری جنجالی آمریکا در 4 سال گذشته تعداد زیادی از توافقات بین‌المللی را که آمریکا در آنها عضویت داشته را لغو کرده یا به صورت یکجانبه از آن‌ها خارج شده که مهمترین آنها توافق آب وهوایی پاریس و توافق هسته ای برجام بوده است.

در عین حال دولت ترامپ روند خروج از پیمان های بین المللی از جمله معاهدات تسلیحاتی و امنیتی را کلید زده و پس از خروج از پیمان «آی ان اف» در سال 2019، از پیمان آسمان های باز در سال 2020 خارج شد و اکنون نیز تهدید به عدم تمدید پیمان استارت جدید می کند.

هدف دوم روسیه از ادامه اجرای این پیمان، نقش مهم و حیاتی آن در حفظ امنیت اروپا و در ابعادی گسترده تر امنیت جهان است. پیمان آسمان‌های باز توافقنامه‌ای بین 35 کشور جهان درباره اجازه پرواز هواپیماهای جاسوسی و تجسسی بر فراز مناطق کشورهای عضو این پیمان است.

این پیمان جهت ایجاد درکی متقابل و اطمینان به کشورهای امضاکننده در خصوص کلیه تحرکات و فعالیت‌های نظامی که ممکن است باعث نگرانی آن‌ها شود، ایجاد شده‌است. این پیمان یکی از جامع ترین توافقنامه های بین المللی برای شفاف سازی فعالیت های نظامی محسوب می شود و به همین دلیل نه فقط روسیه بلکه حتی شرکای اروپایی واشنگتن در ناتو مانند آلمان بر ادامه بقای این پیمان و اجرای آن تاکید دارند.

«ریچارد گرنل» سفیر سابق آمریکا در آلمان با انتقاد از موضع انتقادی «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان در قبال این تصمیم دولت ترامپ برای خروج از پیمان آسمان های باز گفت: "ماس به جای شکایت از آمریکا باید فشارها بر روسیه را برای عمل به تعهدات خود در سال های اخیر بیشتر می کرد."

با این حال خروج آمریکا از این پیمان، اعضای اروپایی عضو آن را در دوراهی بزرگی قرار داده است.

درعین حال خروج آمریکا از پیمان آسمان های باز منجر به مسابقه تسلیحاتی جدیدی با روسیه خواهد شد، زیرا اجرای این پیمان و نظارت مستمر کشورهای عضو آن بر فعالیت ها و تاسیسات نظامی دیگر کشورها باعث محدودیت‌هایی برای فعالیت‌های نظامی می شد و در فقدان چنین کنترلی مخصوصا آمریکا خواهد توانست تا اقدامات  تسلیحاتی و نظامی مد نظر خود را انجام دهد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

توافق اولیه بین روسیه و آمریکا برای تداوم پیمان استارت جدید

آمریکا و چشم انداز خروج از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد/تحلیل