در این راستا، «دمیتری مدودف» نخست وزیر روسیه، ضمن تاکید بر تمایل مسکو برای گسترش روابط دوجانبه با کشورهای اروپایی به جای اتحادیه اروپا گفت: "اتحادیه اروپا در تخریب روابط با روسیه پیشقدم شده است و برای بهبود روابط، باید آنها گام اول را بردارند."
نخست وزیر روسیه با اشاره به تحریم های اعمال شده علیه این کشور از سوی اتحادیه اروپا، هشدار داد: "اگر اتحادیه اروپا گامی در جهت بهبود روابط برندارد، وضعیت کنونی برای مدت طولانی حفظ خواهد شد."
در سال های اخیر تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا علیه مسکو به بهانه الحاق کریمه به خاک روسیه، روابط روسیه و کشورهای عضو اتحادیه اروپا را مختل کرده است. این تحریم ها که از سال 2014 به اجرا در آمده و شامل مجموعه ای از تحریم های اقتصادی و مالی ضد روسی است، واکنش متقابل مسکو را در پی داشته و منجر به کاهش شدید سطح روابط تجاری و اقتصادی بین روسیه و اتحادیه اروپا شده است.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه با اشاره به تحریمهای آمریکا و اروپا علیه کشورش گفت: "در این باره ضرر غربی ها بیشتر از ضرر ما بوده چرا که آنها بازار روسیه را از دست دادهاند اما اقتصاد روسیه با تحریم ها پیشرفت های بی سابقهای داشته است."
اگرچه کشورهای اروپایی در موضوع تحریم با سیاست های آمریکا همراه بوده اند اما موضعگیری های متفاوتی درباره روسیه در کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود دارد.
بسیاری از آنها با توجه به موقعیت روسیه و نقش غیر قابل انکار این کشور در عرصه روابط سیاسی و اقتصادی و بین المللی به ویژه همجواری با اروپا، خواهان قطع کامل روابط تجاری، اقتصادی و انرژی خود با مسکو و تبعیت از سیاست های واشنگتن در این راستا نیستند.
این کشورها از جمله آلمان و اتریش به ویژه در حوزه انرژی و پروژه انتقال گاز همراستا با سیاست های واشنگتن نبوده و به رغم خواست مقامات واشنگتن که بارها بر لزوم کاهش و قطع این روابط به ویژه در حوزه گازی تاکید کرده اند، برادامه همکاری ها تاکید دارند.
«سباستین کورتز» صدراعظم اتریش ضمن حمایت از اجرای پروژه خط لوله گازی نورد استریم 2 گفت: "ترامپ به وضوح گفته است که آمریکا مخالف این پروژه است. ما از این مساله آگاهیم. ما از این پروژه حمایت میکنیم، زیرا خواهان تامین انرژی اتریش هستیم."
این در حالی است که برخی دیگر از کشورهای متحد آمریکا در اتحادیه اروپا به ویژه بریتانیا و اکثر کشورهای شرق و مرکز اروپا با دیدگاه واشنگتن درباره لزوم تشدید فشارها به روسیه موافقند و از سیاست های واشنگتن در تحریم روسیه پیروی می کنند.
مقامات ارشد اتحادیه اروپا نیز با این رویکرد همراهی می کنند. «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا در این زمینه گفت: "روسیه شریک راهبردی نیست اما یک مشکل راهبردی برای اتحادیه اروپا محسوب می شود."
به رغم آرای مختلفی که میان سیاستمداران اروپا وجود دارد اکنون رویکرد گسترش روابط دوجانبه با کشورهای اروپایی مد نظر مسکو قرار گرفته است. از دیدگاه مقامات روسیه این گونه روابط نه تنها می تواند تامین کننده منافع هر دو طرف باشد، بلکه به مثابه نقض سیاست های یکجانبه گرایانه آمریکا نیز محسوب می شود. درخواست برقراری روابط دوجانبه میان مسکو و فنلاند را نیز باید در این راستا ارزیابی کرد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116
بیشتر بخوانید:
اتحادیه اروپا تحریمها ی روسیه را تمدید کرد