ایران پرس: رئیس جمهوری اسلامی ایران شنبه شب در نخستین گفت و گوی زنده تلویزیونی خود؛ در باره موضوعات مختلف از جمله اقتصاد،عزم دولت سیزدهم برای تسریع در واکسیناسیون  کرونا  با ملت ایران سخن گفت.

سید ابراهیم رئیسی در این گفت وگوی تلویزیونی همچنین با تاکید براین اصل که ایران امنیت همسایگان را امنیت خود می‌داند، به تحولات افغانستان اشاره کرد و گفت: راهکار افغانستان استقرار دولت با رای مردم و حاکم شدن اراده مردم در این کشور است.

رئیس جمهور در خصوص برجام  نیز با تاکید بر اینکه فشار آوردن به ایران هیچگاه جواب نداده و غربی ها بارها این را تجربه کرده‌اند تصریح کرد، گفت و گو همراه با فشار و تهدید پذیرفتنی نیست.

سی ابراهیم رئیسی با بیان این نکته  که  مذاکره و گفت ‌وگو یک ابزار دیپلماسی است ؛ خاطرنشان کرد، اما غرب و آمریکا به دنبال گفت‌ وگو همراه با فشار هستند؛ در حالیکه محور گفت و گو های دولت ایران، حفظ منافع ملت ایران و رفع کامل تحریم ها است که یک قدم هم از آن عقب نشینی نخواهد کرد.

برجام  حاصل  یک توافق چند جانبه بین‌المللی است که توسط قطعنامه  شورای امنیت تایید و تثبیت شده است. بنابر این سخنان رییس جمهوری اسلامی ایران در باره برجام صریح و روشن وبر اساس منطق بین المللی است.

اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» در گزارشی پس از اعلام پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا،  ابراز امیدواری کرد ؛ «دیپلماسی واقعی و تعامل – و نه آرزوی تسلیم کامل ایران - روش ارجح سیاست‌ کاخ سفید در قبال ایران پس از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ باشد.

آمریکا ،اما همچنان ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است و  همان سیاستی که در دوره ترامپ اجرا می‌شد هنوز هم ادامه دارد. 

'یانیس ووراس' استاد دانشگاه  و تحلیلگر مسایل حقوق بین الملل می گوید : "آمریکا خلاف تصمیمات بین المللی حرکت می کند و به اعتبار بین المللی این کشور که به اصطلاح منادی دمکراسی درجهان است، لطمه جبران ناپذیری وارد خواهد شد ."

ووراس تصریح  می کند : تحریم های غرب علیه کشورها و بخصوص علیه ایران هم خلاف قوانین تجارت آزاد جهانی وهم خلاف مسایل اخلاقی است  وباید هرچه سریعتر به تمامی این تحریم ها و تحریم دیگر کشورها خاتمه داده شود تا تجارت برای اعمال نفوذ وقدرت سیاسی زیاده خواهانه مورد استفاده قرارنگیرد. 

آمریکا ،اما همچنان ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است و  همان سیاستی که در دوره ترامپ اجرا می‌شد هنوز هم ادامه دارد.

برجام در چارچوب قطعنامه‌ ۲۲۳۱ شورای امنیت تعهدات دوطرفه ای را مشخص کرده است که باید به ان عمل می شد ؛اما دونالد ترامپ رییس جمهورپیشین امریکا که از همان ابتدای رقابت های انتخاباتی اش ، برجام را توافقی بد توصیف کرده بود ؛  در 8 ماه می 2018 رسما فرمان خروج امریکا از این توافق چند جانبه  را اعلام کرد.

سیاست اروپایی ها نیزدراین روند مورد نقد وبحث است .زیرا اروپایی‌ها اگرچه درمخالفت با یکجانبه گرایی امریکا و نقض یکطرفه برجام از جانب امریکا وعده دادند که به تعهداتشان عمل خواهند کرد و منافع ایران در برجام را  تضمین می کنند؛ اما برغم گذشت بیش از یکسال و صبرراهبردی ایران نه تنها به تعهدات شان عمل نکردند بلکه با امریکا نیز همراهی کردند  .در حالیکه می دانستند تحریم‌ها؛ غیرقانونی است.

همانگونه که حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب تصریح کرده اند؛ "ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریم‌ها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریم‌ها مورد راستی‌آزمایی ایران قرار گیرد. "

نویسنده: جمشيد امین زاده 

 112 

 بیشتر بخوانید:

رئیسی: مرزهای ایران با همسایگان باید مرز اقتصادی، تعامل و مبادله باشد