ایران پرس: کشورهای آمریکای لاتین درصدد افزایش نقش خود در جهان و تشکیل قطبی اقتصادی در تجارت جهانی هستند. در این راستا، نیکلاس مادورو رئیس‌ جمهوری ونزوئلا بر حضور موثر کشورهای آمریکای لاتین و دریای کارائیب در دنیای چند قطبی بدون هژمونی، تاکید کرد.

وی با اشاره به اینکه آمریکای لاتین و دریای کارائیب باید خود را به عنوان یک بلوک واحد در دنیای جدید چند قطبی معرفی کنند، با تاکید برایجاد جهانی بدون سلطه گرایی و امپراتوری‌، ایجاد بلوکی متشکل از قدرت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را خواستار شد که همگرایی در منطقه را تقویت کند.

جهان تک قطبی با مرکزیت آمریکا طی سال های اخیر به دغدغه جدی اکثر کشورهای جهان تبدیل شده است. در واقع ایالات متحده به ویژه طی دهه اخیر با اعمال سیاست ها و تصمیم گیری های یکجانبه گرایانه و در راستای منافع و خواست خود، بسیاری از کشورها را نگران کرده است. البته اقدامات یکجانبه واشنگتن، سبب شده است تا برخی از کشورها مسیر تقویت همکاری و مقابله با جهان تک قطبی به رهبری آمریکا را در پیش گیرند.

در واقع طی سال های اخیر کشورهای مختلف تلاش کرده اند گام های جدی و عملی برای رهایی از نظام تک قطبی انجام دهند که ایجاد تشکل ها و اتحادیه های مختلف سیاسی و اقتصادی در سطح منطقه ای و بین قاره ای، وضع قوانین در راستای امکان مبادلات اقتصادی بیشتر میان کشورها، از آن جمله است.

تلاش برای کنار گذاشتن دلار در برخی از مبادلات اقتصادی از جمله گام های مهم و عملی در این راستا به شمار می آید. سلطه دلار بر نظام مالی دنیا یکی از مهم‌ ترین دلایل هژمونی آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم بوده است و این سلطه در پی استفاده کشورهای مختلف از سبد ارزی متنوع  در حال تضعیف است. چین، روسیه و برخی دیگر از کشورهای جهان از جمله کشورهای آمریکای لاتین طی سال های اخیر تجارت خود را با ارزهایی غیراز دلار انجام می دهند.  

ایجاد جهان چند قطبی اکنون خواست بسیاری از کشورها شده است و حتی متحدان آمریکا به آن اذعان دارند. در این زمینه امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه تاکید کرد: ما نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته باشیم و وارد منطق بلوک به بلوک میان چین و آمریکا شویم.

به نظر می رسد در حال حاضر، جنب‌ و‌ جوش تازه‌ای درعرصه سیاست جهانی برای بازنگری نقشه سیاسی جهان و تغییر نظم جهانی موجود به راه افتاده و قدرت‌های متعددی در این زمینه مشغول تلاش و فعالیت‌ هستند. حتی می‌ توان گفت نشانه‌ هایی از تولد نظم جهانی جدید پدیدار شده و چند قطبی شدن جهان، به‌ عنوان یک واقعیت، خود را درعرصه بین‌المللی تحمیل کرده است.

در این راستا نیکلاس مادورو، رییس جمهوری کشوری که طی 10 سال اخیر، تحریم های سنگین آمریکا را پشت سر گذاشته است، گفت: از ایجاد جهانی بدون امپراتوری‌ها و جنگ‌ها که امکان تحکیم صلح، حاکمیت و همکاری را فراهم می‌کند،حمایت می کنیم.

چنین اظهارنظرهایی موجب شده است تا «ویلیام برنز» رییس سیا در سخنانی در موسسه سیاست عمومی دانشگاه رایس بگوید: ما در یکی از همان مراحل زمانی قرار داریم که در یک قرن شاید یک یا دو بار رخ دهد و آن این که ممکن است جا به جایی هایی درعرصه قدرت جهانی شکل بگیرد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

116