وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد: "ائتلاف ناتو در حال جنگ با روسیه توسط اوکراین است."
این مساله به نوعی با تایید از سوی آمریکا مواجه شده است. در این راستا جان کربی سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در کنفرانس خبری پنتاگون گفت که واشنگتن خواستار آن است که شاهد شکست پوتین و ارتش روسیه در اوکراین باشد. وی گفت: "به ارائه اطلاعات به ارتش اوکراین برای دفاع از کشورش ادامه خواهیم داد." شرکای اروپایی واشنگتن نیز دیدگاه مشابهی در این باره دارند. در این زمینه بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا نیز روز جمعه ضمن اعلام اینکه لندن و برلین تصمیم گرفتند که تحریمهای جدیدی را علیه روسیه اعمال کنند، گفت: "پوتین به تهدیدی برای اروپا تبدیل شده است و باید در اوکراین شکست بخورد." وی تاکید کرد که بریتانیا به تحویل موشک های ضد هوایی و ضد تانک به اوکراین ادامه خواهد داد.
شواهد حاکی از آن است که ناتو و آمریکا که در دوره پسا جنگ سرد به تدریج وارد موضع تخاصم با روسیه و تلاش برای تضعیف آن شدند، اکنون به جنگ اوکراین به مثابه فرصتی بی همتا برای درهم شکستن نظامی ، اقتصادی و در نهایت سیاسی روسیه و کاهش شدید مشروعیت ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور می نگرند. آمریکا مدتهاست خواهان فروپاشی روسیه و حتی تجزیه آن است. نگرانی دولتمردان امریکا از زرداخانه هسته ای استراتژیک روسیه و اقدامات پوتین در مقابله با سیاست ها و اقدامات آمریکا در نقاط مختلف جهان و مهمتر از آن همسویی روسیه و چین در جایگرینی نظم بین المللی لیبرال غربی در جهان، موجب شده تا امریکا از هر فرصتی برای کاهش توان و قدرت روسیه استفاده نماید. نوام چامسکی (1) اندیشمند و و پژوهشگر آمریکایی می گوید: سیاست کنونی امریکا جنگیدن تا آخرین شهروند اوکراین و هم زمان پیش بینی نکردن راهی برای جلوگیری از رخدادهای تراژیک بیشتر در این کشور و در واقع تضعیف چنین امیدهایی با قراردادن تنها دو راه در برابر پوتین برای بیرون رفتن از این مخمصه است: یا محاکمه او به عنوان جنایتکار جنگی در دادگاه لاهه یا ادامه همین وضع تا نابودی کامل اوکراین.
اکنون عملیات نظامی روسیه در اوکراین از دیدگاه واشنگتن این فرصت گرانبها را در اختیار آمریکا و شرکای آن نهاده است تا بتوانند وارد فاز جنگ نیابتی با روسیه از طریق ارائه کمک های عظیم نظامی، تسلیحاتی و اطلاعاتی به کی یف شوند. به اذعان منابع غربی تاکنون هزاران سلاح ضد تانک و ضد هوایی در اختیار نیروهای اوکراینی قرار گرفته است. به نحوی که برای نابودی هرتانک روسی حداقل 5 سلاح ضد تانک وجود دارد. در واقع بدون حمایت گسترده تسلیحاتی و اطلاعاتی ناتو و آمریکا، ارتش اوکراین قادر به مقاومت در برابر حمله روسیه نبوده است. اکنون ناتو در راستای تداوم این جنگ به دنبال افزایش کمی و کیفی تسلیحات ارسالی به اوکراین است. در این راستا بریتانیا چندی قبل سامانه پدافند هوایی برد کوتاه استار استرایک را به اوکراین واگذار کرد که نتیجه آن در میدان نبرد با افزایش سرنگونی هواگردهای روسی به نمایش درآمد. اسلواکی به عنوان یکی از اعضای ناتو، سامانه پدافند هوایی استراتژیک اس 300 و آمریکا نیز پهپادهای انتحاری سوئیچ بلید را دراختیار اوکراین قرار می دهند. تحویل این تسلیحات نه فقط موجب افزایش خسارات نظامی روسیه در اوکراین خواهد شد، بلکه اقدامی عامدانه با هدف طولانی کردن این جنگ و در تنگنا قرار دادن روسیه البته با هزینه کردن از مردم و سرزمین اوکراین است. شاید به همین دلیل است که ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو اخیرا هشدار داد که جنگ در اوکراین ممکن است ماه ها یا سال ها ادامه داشته باشد.
1-Noam Chomsky
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
115