«محمد ولد عبدالعزیز» رئیسجمهوری موریتانی در این نشست با اشاره به اینکه آفریقا با چالشهای امنیتی بزرگی اعم از تروریسم، خشونت، افراطی گری و تجارت مواد مخدر مواجه است و همه این ها مانعی در برابر توسعه پایدار است، خواستار اقدام جمعی و هماهنگی کشورهای آفریقا در مقابله با این مشکلات شد.
«احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب نیز با اشاره به مسئله فلسطین و مخالفت با رژیم صهیونیستی، تشریک مساعی کشورها را برای حل و فصل منازعات منطقه ای خواستارشد.
نشست سران آفریقا در حالی برگزار می شود که آفریقا با چالش های بسیاری در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی رو به روست. مبارزه با تروریسم و گروه های تروریستی فعال درمنطقه مدتهاست به چالشی جدی برای کشورهای آفریقایی تبدیل شده است. اکنون گروه های تروریستی در بخش های وسیعی از آفریقا حضور دارند و بیم آن می رود که گروه تروریستی داعش نیز فعالیت های خود را به این قاره منتقل کند.
این در حالی است که اگرچه کشورهای مختلف این قاره در قالب همکاری های منطقه ای و بین المللی مبارزه با تروریسم را درکشورهای مختلف آفریقا آغاز کرده اند، اما تاکنون موفقیتی چندانی به دست نیاورده اند.
افزایش فعالیت باندهای قاچاق مواد مخدر و انسان، ادامه بحران لیبی، موضوع مهاجران آفریقایی و خواست اروپا به ایجاد کمپ هایی برای اسکان مهاجران در کشورهای قاره از دیگر معضلات کنونی آفریقا است. از این رو در نشست سران آفریقا بر کمک کشورها به روند برگزاری انتخابات در لیبی و عدم موافقت با خواست اروپا مبنی بر اسکان مهاجران در برخی کشورهای این قاره تاکید شد.
«علی عبدالعال» رئیس پارلمان مصر در این باره گفت: تصمیمات اخیر سران کشورهای اروپایی برای تاسیس اردوگاههای پذیرش پناهندگان در کشورهای آفریقایی، برخلاف قوانین بین المللی است.
روابط کشورهای آفریقا با رژیم صهیونیستی، از دیگر محورهای اصلی نشست کنونی سران آفریقا بود. ریاض المالکی وزیر امور خارجه فلسطین در این نشست از کشورهای آفریقایی خواست در روابط خود با رژیم صهیونیستی تجدیدنظر کنند. رژیم صهیونیستی مدتهاست برای یارگیری و اعمال سیاست های خود، درصدد نفوذ به کشورهای مختلف آفریقا برآمده است زیرا از یکسو می تواند از شرایط و منابع این کشورها استفاده نماید و از سوی دیگر حمایت های آنان را درعرصه های بین المللی چون شورای امنیت سازمان ملل به دست آورد.
«هشام الحاجی» کارشناس سیاسی در این باره گفت: رژیم صهیونیستی در قارۀ سیاه نفوذ می کند و سیاست خاصی را برای اجرایی کردن هدف خود آماده کرده است.
این موضوع سبب شده است تا برخی مقامات آفریقا با موضعگیری تند نسبت به سیاست های تجاوزکارانه این رژیم خواستارعدم همکاری کشورهای این قاره با اسرائیل شوند.
اگرچه آفریقا همواره با مشکلات بسیار سیاسی و اقتصادی و اجتماعی رو به رو بوده است اما با تغییرات انجام گرفته درعرصه بین الملل، به نظر می رسد مقامات این قاره بیش از پیش درصدد حل معضلات از طریق افزایش همکاری های داخلی و اتخاذ رویه مشترک در برابر مشکلات خارجی این قاره هستند. از این رو نشست کنونی نیز بر حول بررسی مشکلات و خواسته های کلی کشورهای مختلف این قاره برگزار شد.118/110
بیشتر بخوانید:
نشست سران کشورهای اتحادیه آفریقا در جمهوری کنگو/ تحلیل
مبارزه با فساد، محور اصلی نشست سران اتحادیهآفریقا
برگزاری نشست سران سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و آفریقا در ساحل عاج