این اقدام ترامپ با مخالفتهای گسترده جهانی مواجه شد. نه فقط قدرتهای بین المللی مانند روسیه و چین بلکه حتی شرکای اروپایی واشنگتن نیز به مخالفت با این اقدام غیر قانونی رئیس جمهور جنجالی آمریکا برخاستند.
در آخرین موضع گیری اروپا در این زمینه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه ای اختصاصی با خبرگزاری تونس اعلام کرد که این اتحادیه حاکمیت سرزمینهای اشغالی بر بلندیهای جولان را به رسمیت نمیشناسد.
موگرینی گفت: اتحادیه اروپا و اعضای آن این موضع هماهنگ و یکسان را مطابق با حقوق بین الملل و قطعنامههای 242 و 497 شورای امنیت سازمان ملل متحد اتخاذ کردهاند.
رژیم صهیونیستی بلندیهای جولان را در جریان جنگ 6 روزه با اعراب در ژوئن 1967 اشغال کرد. کنست (پارلمان) این رژیم در دسامبر 1981 به بهانه تضمین و تقویت امنیت مرزهایش و گسترش شهرک سازی در مصوبه ای الحاق این منطقه به اراضی خود را تصویب کرد، مصوبه ای که هرگز با تایید سازمان ملل متحد و جامعه جهانی همراه نشد.
قطعنامه242 شورای امنیت سازمان ملل به صراحت جولان را جزو مناطق اشغالی تلقی کرده و خواهان عقب نشینی اسرائیل از آن و پس دادن آن به سوریه شده است.
شورای امنیت با صدور قطعنامه 497 در دسامبر1981 نیز با اشغال بلندیهای جولان توسط اسرائیل مخالفت کرده و تصمیم اسرائیل مبنی بر حاکمیت و اعمال قوانین خود در بلندیهای جولان اشغالی پوچ و فاقد اعتبار قانونی در عرصه بینالمللی دانست.
مجمع عمومی سازمان ملل نیز در 30 نوامبر 2018 با اکثریت آراء قطعنامهای را درباره لزوم عقبنشینی کامل رژیم صهیونیستی از جولان تصویب و اعلام کرد که اقدامات اسراییل درباره تحمیل قوانین خود بر جولان سوریه باطل است وهیچگونه مشروعیتی ندارد.
بدین ترتیب موضع گیری موگرینی به عنوان مقام ارشد اتحادیه اروپا در باره عدم شناسایی حاکمیت رژیم صهیونیستی بر جولان اشغالی در تطابق کامل با قوانین و موازین بین المللی است.
قبل از موضع گیری اخیر موگرینی نیز تروئیکای اروپایی(آلمان ، فرانسه و بریتانیا) در موضع گیری واحدی اقدام ترامپ را محکوم کرده بوند.
سفیران تروئیکای اروپایی( فرانسه، آلمان و بریتانیا) در آمریکا در دیدار با مقامهای این کشور، به شدت از تصمیم کاخ سفید برای به رسمیت شناختن حاکمیت این رژیم بر جولان اشغالی انتقاد و آن را نقض صریح قوانین بینالمللی خواندند.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در 29 مارس دراین باره گفت: به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان اشغالی توسط آمریکا در تضاد با حقوق بینالملل است و به شعلهور شدن تنشهای منطقه خواهد انجامید.
اتحادیه اروپا در باره اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی توسط ترامپ و انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس در مه 2018 نیز موضعی مشابه اتخاذ کرده و آن را بر خلاف قوانین بین المللی و قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل دانسته بود.
باید موضع گیری صریح موگرینی علیه اقدام اخیر ترامپ را نشانه ای دیگر از افزایش اختلاف و واگرایی فزاینده بین دو سوی اقیانوس اطلس دانست.
اکنون آمریکا با وضعیت بسیار دشواری مواجه شده که در آن بر خلاف تصور قبلی اش جامعه جهانی و حتی شرکای اروپایی واشنگتن به طور یکپارچه در برابر تصمیم ترامپ در باره جولان ایستاده و با آن مخالفت می ورزند.
ادامه این رویکرد صرفا موجب تشدید انزوی آمریکا در سطح بین المللی شده و ادامه روند کنونی به واگرایی بیشتر بین اروپا و آمریکا منجر خواهد شد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
موگرینی: اروپا حاکمیت اسرائیل بر بلندی های جولان را به رسمیت نمی شناسد
شناسایی حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندیهای جولان؛ نقض فاحش قواعد بین المللی