این مساله واکنش ایران به صورت توقف برخی تعهدات برجامی و دادن مهلتی 60 روزه به اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی برای اجرایی کردن وعدههای آنها را به دنبال داشت. اما اروپایی ها واکنش منفی به ضرب الاجل ایران نشان دادند.
در عین حال اهمیت برجام برای اروپاییها آنها را واداشته تا با برگزاری نشست فوق العاده وزرای خارجه این اتحادیه به بررسی این مساله بپردازند.
دراین راستا، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز دوشنبه (13 مه) قبل از آغاز این نشست گفت: "کشورهای اروپایی کماکان از توافق هستهای برجام حمایت میکنند."
موگرینی افزود: "ما با تمام ابزارها و اراده سیاسیمان به حمایت از برجام ادامه خواهیم داد." وی تصریح کرد: "در جلسه امروز در بروکسل درباره اجرای این توافق هستهای بحث و تبادل نظر خواهد شد."
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از سخنانش خواستار جلوگیری از دامن زدن به تنشها با ایران شد.
این در حالی است که طرفهای اروپایی توافق هستهای برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق، موفقیتی در برآورده کردن وعدههایشان نداشتهاند.
به رغم اینکه ایران امیدوار بود که برخی تدابیر اروپاییها به ویژه ایجاد سازو کار مالی ویژه موسوم به «اینستکس» ماهها قبل انجام شود، اما هنوز هم طرف اروپایی در این زمینه تعلل می کند.
با توجه به ناکامیهای آمریکا در همراه ساختن اتحادیه اروپا با خود در مساله برجام، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در سفری غیر منتظره به بروکسل رفت تا در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا شرکت کند.
واکنش سرد موگرینی به سفر پمپئو به بروکسل
با این حال موگرینی واکنشی سرد به سفر پمپئو نشان داد. پمپئو به طور ناگهانی برنامه سفر خود به مسکو را به تاخیر انداخته و برای شرکت در نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا درباره موضوع نجات برجام ابراز تمایل کرده بود.
موگرینی گفته است که وی در ساعات بامدادی روز دوشنبه از سفر غیرمنتظره پمپئو به بروکسل مطلع شده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده است که برنامه نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای یافتن راه حلی برای اجرای کامل توافق هستهای با ایران بسیار فشرده است و معلوم نیست که آیا امکان دیدار با وزیر امور خارجه آمریکا وجود داشته باشد.
فدریکا موگرینی گفته است: "ما در طول روز خواهیم دید که آیا فرصت برای سازماندهی یک دیدار با وزیر امور خارجه آمریکا وجود دارد یا خیر."
این موضع موگرینی نشان دهنده عدم تمایل وی برای دیدار با این مقام ارشد آمریکایی و در واقع نوعی اعتراض به موضع مخرب دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در قبال برجام است.
آمریکا با خروج غیر قانونی خود از برجام و تلاش برای اجرای تحریمهای گسترده علیه ایران، تلاش می کند تا اوضاع را به گونه ای رقم زند که ایران را ناچار به خروج از برجام کرده و بدین ترتیب این توافق مهم بین المللی از میان ببرد.
نویسنده: سیدرضا میر طاهر
141/116
بیشتر بخوانید:
تاکید موگرینی بر تداوم برجام/ تحلیل