وی تصریح کرد دولت وی همانند دولت قبلی صربستان به دنبال بهبود وضعیت اقتصادی مردم این کشور است. با این حال برنابیچ در توصیف برنامه دراز مدت صربستان تصریح کرد که، صربستان از لحاظ استراتژیک و به طور عمیقی برای پیوستن به اتحادیه اروپا تلاش می کند.
نخست وزیر صربستان درباره روسیه نیز ضمن برشمردن اشتراکات دینی و تاریخی با روسیه، این کشور را بازاری بزرگ برای صربستان توصیف کرد. برنابیچ همچنین روسیه را کشور دوست و شریکی تجاری خواند و گفت هدف نهایی کشورش پیوستن به اتحادیه اروپا است. به نظر می رسد اعلام موضع نخست وزیر جدید صربستان درباره سیاست خارجی و تجارت خارجی این کشور، نشاندهنده رویکرد کلی این کشور حوزه بالکان غربی در باره ماهیت روابط با آمریکا و روسیه است.
در واقع صربستان علی رغم پیوندهای نزدیک با روسیه بویژه در ابعاد دفاعی و نظامی و نیز پیوندهای دیرینه تاریخی، فرهنگی و مذهبی با توجه به اسلاو بودن و مسیحی ارتدوکس بودن هر دو کشور، اما با توجه به تحولات جدید و واقعیات بیرونی، ظاهرا دولتمردان صرب به این جمع بندی رسیده اند که باید آینده کشور خود را در همگرایی با اتحادیه اروپا و پیوستن آن تعریف کنند، بدون اینکه بلگراد بخواهد تا به عضویت ناتو به عنوان بزرگترین پیمان امنیتی غربی در آید.
تلاش مقامات صرب برای پیوستن به اتحادیه اروپا
در عین حال تاکید نخست وزیرصربستان بر سیاست موازنه منفی در قبال آمریکا و روسیه حاکی از این مساله است که بلگراد خواهان آن نیست تا نقش سرباز پیاده را برای این دو قدرت بین المللی در حوزه بالکان ایفا کرده و تبدیل به مهره هر یک از این دو کشور شود. اما از سوی دیگر مقامات ارشد صرب بر این باور هستند که برای بهبود وضعیت اقتصادی نامناسب این کشور، باید همانند دیگر کشورهای بالکان غربی که در تلاش برای پیوستن به اتحادیه اروپا هستند، همه تلاش خود را صرف رسیدن به این هدف کنند.عضویت دراتحادیه اروپا برای صربستان که به لحاظ اقتصادی با مشکلات زیادی مواجه است، به مثابه راهی برای توسعه اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی تلقی می شود.
با این همه بلگراد برای دستیابی به این هدف با مسیری دشوار و طولانی مواجه بوده و بر موانع مختلفی باید غلبه کند. این موانع برخی جنبه ساختاری دارد که عبارت از لزوم عملی کردن شرایط و معیارهای مد نظر اتحادیه اروپا در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی، مالی، اجتماعی، حقوقی و قضایی و نظامی وامنیتی برای عضویت در اتحادیه اروپا طی یک فرایند زمانی است. علاوه برهمه اینها، صربستان با مانع بزرگ دیگری یعنی مساله جدایی طلبی کوزوو استان جنوبی این کشور مواجه است که از سال 2008 به طور یکجانبه اعلام استقلال کرده وتاکنون بیش از 103 کشور جهان نیز آن را به رسمیت شناخته اند.
در واقع مهمترین مساله صربستان در عرصه سیاست خارجی، معضل کوزوو است. اتحادیه اروپا یکی از شرایط اصلی خود در زمینه عضویت صربستان در این نهاد اروپایی را، حل مساله کوزوو از سوی صربستان اعلام کرده است. بلگراد بخوبی از این موضوع اطلاع دارد که بدون حل مساله کوزوو، شانسی برای عضویت در اتحادیه اروپا نخواهد داشت.
تاکنون 30 دور مذاکرات عادی سازی روابط بین صربستان و کوزوو در بروکسل برگزار شده است. با اینکه صربستان با استقلال کوزوو مخالفت می ورزد، اما در عین حال، با مذاکرات تحت نظارت اتحادیه اروپا برای حل وفصل اختلافات بزرگ کنونی با کوزوو موافقت کرده است. با این حال اختلاف دو طرف در مواردی مانند وضعیت صربهای ساکن شمال کوزوو به قوت خود باقی مانده است.
به گفته «محمود فاضلی» کارشناس حوزه بالکان، شواهد نشان میدهد مخالفت صربستان با استقلال کوزوو ادامه خواهد یافت. هم چنین صربستان به تلاش خود برای جلوگیری از ورود کوزوو به سازمانهایی که تنها در آن کشورهای مستقل حق عضویت دارند، ادامه خواهد داد. می توان پیش بینی کرد که علی رغم تمایل شدید بلگراد برای عضویت در اتحادیه اروپا که شرط آن حل مساله کوزوو است، اما صربستان حداکثر تلاش ممکن را برای جلوگیری از جدایی کوزوو از این کشور صورت خواهد داد.118/110
بیشتر بخوانید:
درخواست شورای اروپا از صربستان/ تحلیل
ایران و صربستان تفاهم نامه فرهنگی امضا کردند
ادامه تظاهرات علیه رئیس جمهوری جدید صربستان در بلگراد+ ویدئو