سید رضا میرطاهر- وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد: تقویت حضور نظامی آمریکا در اروپا ادامه خواهد یافت.

پیتر کوک، سخنگوی پنتاگون در این زمینه اعلام کرد، بدون در نظر گرفتن اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب این کشور پس از شروع فعالیت در کاخ سفید چه کاری انجام خواهد داد، تقویت حضور نظامی در اروپا ادامه پیدا خواهد کرد.

کوک تاکید کرد که طرح های تقویت حضور نظامی آمریکا در اروپا را بر اساس آنچه با همپیمانان خود در ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) تدوین کرده ایم اجرا می کنیم و در این خصوص رایزنی نزدیکی با آنها داریم.

در عین حال گزارش ها حاکی از آن است که ارتش آمریکا بیش از 600 کانتینر حامل انواع تسلیحات را به اروپا ارسال کرده که بزرگ‌ترین محموله سلاح و مهمات ارسالی به این قاره در 20 سال اخیر محسوب می شود. 

به نظر می رسد، تاکید مجدد پنتاگون بر تقویت حضور نظامی آمریکا در اروپا با توجه به تشدید نگرانی ها از تغییر این رویکرد با توجه به روی کار آمدن دونالد ترامپ صورت گرفته است. مقامات آمریکایی و اروپایی تاکنون مدعی بوده اند که افزایش حضور نظامی آمریکا در قاره اروپا با هدف مقابله با تجاوز احتمالی روسیه صورت گرفته ‌است.

با این حال اکنون کشورهای اروپایی عضو ناتو از این مساله در هراس هستند که ترامپ وعده خود درباره کاهش روابط بین واشنگتن و ناتو و اتحادیه اروپا که از زمان جنگ جهانی دوم به صورت یک ائتلاف پایدار وجود داشته عملی کند.

در صورتی که ترامپ بخواهد به شعارهایی که در دوره تبلیغات انتخاباتی خود در خصوص کاهش تعهدات دفاعی آمریکا و دیگر پیوندهای خارجی آمریکا مطرح کرد عمل کند، متحدان و شرکای خارجی آمریکا ناچار خواهند بود تا مسئولیت بیشتری برای امنیت اروپا یا دیگر نقاط جهان برعهده بگیرند.

این مساله اعتراض آشکار متحدان اروپایی واشنگتن را بر انگیخته است. کما اینکه اورسولا فون در لاین، وزیر دفاع آلمان خواستار آن شد تا ترامپ به روشنی مواضع خود را در قبال اقدامات روسیه بیان کرده و ناتو را به چشم یک موسسه اقتصادی نبیند.

وزیر دفاع آلمان همچنین به ترامپ توصیه کرد از نزدیکی بیش از حد به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بپرهیزد.

در عین حال ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو تاکید کرده که در شرایط امنیتی پیچیده کنونی، نقش رئیس جمهور جدید آمریکا بیش از هر زمان دیگری تعیین کننده است.

از جمله دیگر کشورهای اروپایی که به اظهارات ترامپ در خصوص ناتو واکنش نشان داده، لهستان است.

آندره دودا، رئیس جمهور لهستان به سرعت به رئیس جمهور جدید آمریکا یادآوری کرد که این کشور وعده اعزام نظامیان اضافی به لهستان با هدف تقویت جناح شرقی ناتو را داده است.

در واقع یکی از مسائل اصلی مطرح از سوی ترامپ که ظاهرا نظر مثبت بسیاری از مردم آمریکا را به خود جلب کرد، وضعیت کنونی روابط آمریکا با ناتو و لزوم بازنگری در آن بود.

ترامپ موضع گیری های متفاوتی درباره مهم ترین موضوعات امنیتی آمریکا بویژه روابط آینده آمریکا با ناتو به عنوان مهمترین پیمان نظامی بلوک غرب و نیز آینده ائتلاف ها و اتحادها با کشورهای متحد آمریکا در نقاط مختلف جهان به ویژه در خاورمیانه اتخاذ کرده است.

به گفته وی، آمریکا بیش از 70 درصد هزینه های ناتو را پرداخت می کند و باید کشورهای عضو ناتو هزینه تامین امنیت خود را بر عهده بگیرند. کما اینکه ترامپ در نخستین موضع گیری های خود در قبال ناتو به پس از انتخاب به عنوان نامزد جمهوری خواهان، به تجدید نظر در روابط آمریکا و ناتو اشاره کرد.

از دیدگاه وی، تاکنون ناتو روابط یک طرفه ای با آمریکا داشته و در واقع این آمریکا بوده که بار اصلی هزینه های این پیمان نظامی غربی را به دوش کشیده است.

در حالی که از نظر ترامپ باید این سود رسانی دو طرفه باشد و آمریکا به عنوان عضواین سازمان نظامی، از مزایای آن بهره ببرد.

از نگاه ترامپ، هم پیمانان آمریکا در ناتو سهم عادلانه خود را پرداخت نمی‌کنند.

وی در عین حال در سخنانی در آوریل 2016 این ائتلاف 28 کشوری را "منسوخ" توصیف کرده بود.

در واقع اکنون سایه ابهام و عدم اطمینان در باره آینده امنیتی اروپا بر این قاره سایه افکنده است.

لذا برخی کشورهای اتحادیه اروپا از جمله بیست و دو کشور از میان بیست و هشت کشوری که عضو ناتو هستند، ترجیح می دهند از این موقعیت، به منزله فرصتی طلایی برای استقلال عمل اروپا در عرصه دفاعی وامنیتی استفاده کرده و مساله تشکیل هر چه سریع تر ارتش اروپایی را مطرح کرده اند.