در این راستا «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه روز جمعه 7 ژوئن با اشاره به اینکه دولت آمریکا از دلار به عنوان ابزار فشار استفاده میکند، خواستار تجدید نظر در نقش دلار در سطح جهانی شد.
رئیسجمهور روسیه که در همایش بینالمللی «سنپترزبورگ» سخنرانی میکرد، گفت: آمریکا به دنبال آن است که سیطره خود را به تمام دنیا گسترش دهد.
پوتین پیش از این هم اقدام دولت آمریکا در اعمال محدودیتهایی علیه مبادلات دلاری را «اشتباه» توصیف کرده و گفته بود، چنین سیاستی اعتماد به دلار به عنوان ارز ذخیرهای را تضعیف خواهد کرد.
چند روز پیش «ماکسیم اورشکین» Maxim Oreshkin وزیر توسعه اقتصادی روسیه با بیان اینکه دلار به تدریج جایگاه خود را به عنوان ارز مرجع در جهان از دست میدهد، گفت: "مسکو روند «دلارزدایی» را آغاز کرده است."
در همین راستا، رؤسای جمهور چین و روسیه روز چهارشنبه گذشته برای کاهش تاثیرات منفی تحریمهای آمریکا قراردادی امضا کردند که به موجب آن دلار از مبادلات تجاری دو کشور حذف میشود.
طبق این توافق، مبادلات دو کشور از این پس با ارز ملی «روبل» و «یوآن» انجام خواهد شد. این مساله با توجه به جایگاه چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان و موقعیت روسیه به عنوان رقیب اصلی سیاسی و نظامی آمریکا بسیار مهم ارزیابی می شود.
این دو قدرت بین المللی خواهان چندجانبه گرایی درعرصه بین المللی ومخالف یکجانبه گرایی آمریکا هستند.
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل با اشاره به نقش بسیار مهم روسیه در حمایت از چندجانبه گرایی و سازمان ملل متحد اظهار داشت: "روسیه در عرصه بین المللی یک بازیگر حیاتی است."
انتقادهای جهانی از سوء استفاده واشنگتن از جایگاه جهانی دلار
اقدامات و سیاستهای یکجانبه گرایانه و زورمدارانه آمریکا در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، به ویژه اعمال تحریمها علیه رقبا و دشمنان آمریکا و تهدید به تحریم حتی علیه متحدان آمریکا، باعث شده تا بسیاری از دولتها و حتی شرکای اروپایی آمریکا به انتقاد از سوء استفاده واشنگتن از تحریمها و استفاده از دلار به عنوان ابزاری برای اعمال فشار به دیگر کشورها بپردازند.
این رویکرد بسیاری از دولتها را به این جمع بندی رسانده است که به نحوی وابستگی خود به سیستم مالی آمریکا و دلار را کاهش دهند.
به همین دلیل بسیاری از کشورها اعم از رقبا و متحدان آمریکا تدابیر و اقداماتی را برای کنار گذاشتن دلار و استفاده از دیگر ارزها در مبادلات خارجی خود در پیش گرفته اند.
این مساله موجب کاهش سهم دلار در ذخایر پولی بین المللی و افزایش سهم دیگر ارزها مانند یورو شده است.
به گفته «ویکتوریا کراومبرگ» Victoria crwomberg کارشناس سیاسی: "سازمان ملل با توجه به خطرات اقتصادی اتکا به دلار آمریکا به عنوان تنها واحد ذخیره ارزی، از کشورها خواسته است تا برای شکل گیری یک واحد جدید ذخیره ارزی در جهان تلاش کنند."
آمریکا از وابستگی شرکتها، بانکها و سیستم مالی بین المللی به دلار به عنوان اهرمی برای واداشتن دیگران برای پیروی از خواستههای این کشور و یا ممانعت از آنها در پیگیری سیاست ها و اقداماتی که مورد دلخواه واشنگتن نیست، سوء استفاده می کند.
آنچه این روند را تسریع کرده تصمیم ترامپ برای احیای تحریمهای هسته ای علیه ایران بعد از خروج از توافق هسته ای برجام بود.
دولت ترامپ مدام شرکتها و یا موسسات مالی و بانکهایی که با ایران رابطه تجاری و مالی داشته و یا قصد انجام آن داشته باشند، را تهدید به مجازات می کند.
سیاست آمریکا که می توان آن را سیاست ارعاب و اعمال فشار علیه دیگرکشورها با ابزار دلار و مبادلات مالی نامید، موجب شده تا موجی جهانی برای کاهش وابستگی به دلار و استفاده از ارزهای جایگزین به راه بیفتد که نتیجه نهایی آن کاهش قابل توجه نقش دلار در مالیه و تجارت جهانی خواهد بود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
141/116
بیشتر بخوانید:
توافقنامه حذف دلار از مبادلات تجاری روسیه و چین/ تحلیل
روسیه: بسیاری از کشورها به فکر ارز جایگزین دلار آمریکا هستند