ایران پرس- بحران سوریه و جنگ داخلی در این کشور که از سال 2011 در پی ناآرامی ها در این کشور عربی آغاز شد موجب شد تا سوریه به عرصه رویارویی محور غربی-عربی با دولت قانونی این کشور و متحدان آن شود.

حضور موثر متحدان دمشق و از سپتامبر 2015 حضور نظامی روسیه موجب پیروزی های پیایی ارتش سوریه و آزادسازی مناطق بسیاری در سوریه شده است.

روسیه بارها بر لزوم تثبیت حاکمیت دولت دمشق بر همه قلمروی سوریه و نیز تمامیت ارضی این کشور تاکید کرده است. در این راستا "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه روز سه شنبه 27 اوت در نشست خبری مشترک با "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه گفت: مسکو و آنکارا درباره پایبندی به حفظ تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه توافق نظر دارند.

اشاره پوتین به برخی اقدامات مانند ادامه حضور نظامی آمریکا و حمایت واشنگتن از کردهای شمال و شمال شرق سوریه و نیز ادامه حضور تروریست‌ها در استان ادلب است که به رغم مخالفت دولت سوریه همچنان با حمایت غربی ها و ترکیه به فعالیت های مخرب خود ادامه می دهند. 

سرگئی لاوروف وزیرامور خارجه روسیه اخیرا به صراحت به ترکیه هشدار داد و گفت در صورت ادامه اقدامات تحریک‌آمیز تروریست‌ها، روسیه برای ایجاد ثبات در منطقه دست به اقدام خواهد زد. لاوروف روز دوشنبه 26 اوت اعلام کرد: حمله به ادلب، آخرین پایگاه تروریست‌ها در سوریه که با پشتیبانی مسکو انجام شد، هیچ گونه توافقی را با ترکیه نقض نمی‌کند. گروه‌هایی که شورای امنیت سازمان ملل آن‌ها را تروریستی قلمداد کرده، شامل توافقات نمی‌شوند.

با توجه به موضع مسکو، پوتین روز سه شنبه تاکید کرد که با اردوغان درباره ضرورت اتخاذ تدابیر لازم برای از بین بردن کانون فعالیت تروریست ها در سوریه توافق نظر دارند. رئیس جمهوری روسیه افزود که در این دیدار توافق کرده اند که منطقه کاهش تنش در سوریه نباید پناهگاهی برای تروریست‌ها باشد. پوتین در عین حال از ادامه همکاری دو کشور برای حل بحران سوریه در چارچوب مذاکرات موسوم به آستانه خبر داد.

در روزهای اخیر با پیشروی های ارتش سوریه از جمله آزادسازی شهر استراتژیک "خان شیخون" در جنوب ادلب، ارتش ترکیه آشکارا  با اعزام کاروان زرهی بزرگ به یاری آنها شتافت و همین مساله باعث اعتراض شدید دولت سوریه شد.

وزارت امور خارجه سوریه، ترکیه را مسئول کامل پیامدهای این نقض آشکار حاکمیت ملی و یکپارچگی اراضی سوریه دانست. روسیه نیز به عنوان متحد نزدیک دمشق اعلام کرده که گروه های مسلحی مانند هیئت التحریر الشام (جبهه النصره سابق) را به عنوان گروه تروریستی تلقی و با آنها برخورد می کند. سازمان ملل متحد این گروه تکفیری را به عنوان گروهی تروریستی شناخته است.

در همین حال تلاش غربی ها برای اعمال فشار به دولت سوریه و جلوگیری از بازسازی سوریه با واکنش منفی روسیه مواجه شده است. در این زمینه وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای تلاش آمریکا را برای به تعطیلی کشاندن نمایشگاه بین المللی دمشق  محکوم کرد.  در این بیانیه تاکید شد: تلاش های آمریکا برای عقب افتادن روند بازسازی سوریه، به یکپارچگی و حاکمیت ملی این کشور آسیب می زند و این اقدامات در تعارض آشکار با روح و متن قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد به ویژه قطعنامه ۲۲۵۴ است. 

دولت آمریکا در روزهای اخیر فعالان اقتصادی و تاجرانی را که قصد شرکت در شصت و یکمین نمایشگاه بین المللی بازرگانی سوریه را دارند تهدید کرده است که اگر در این نمایشگاه حضور یابند با تحریم‌های واشنگتن روبه رو خواهند شد. از دیدگاه مسکو، این تهدید آمریکا نه فقط نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است بلکه تهدید تحریمی واشنگتن برای به تعطیلی کشاندن نمایشگاه دمشق و در راستای سنگ اندازی های واشنگتن برای بازسازی سوریه صورت گرفته است.

وزارت امور خارجه روسیه برگزاری نمایشگاه بین المللی سوریه را اتفاقی مهم در جهت بازگشت ثبات و رونق اقتصادی به این کشور، پس از جنگی طولانی با تروریسم بین الملل دانسته که قطعاً مخالفان دولت قانونی سوریه از برپایی آن خشنود نخواهند شد. برهمین اساس استقبال گسترده کشورها برای شرکت در این نمایشگاه، نشانه ناکامی واشنگتن در رسیدن به هدف خود است. 

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

استقبال روسیه از آزادسازی شهر "خان شیخون" سوریه

هشدار لاوروف به ترکیه درباره اقداماتش در ادلب سوریه/ تحلیل