این مساله با واکنش شدید روسیه مواجه شده است. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز جمعه 3 مه در گفت وگوی تلفنی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا تاکید کرد، تنها مردم ونزوئلا حق تعیین سرنوشت خود را دارند.
پوتین تصریح کرد: مداخله خارجی در امور داخلی ونزوئلا و تلاش برای تغییر حکومت در کاراکاس با استفاده از زور به چشم انداز حل و فصل سیاسی بحران در این کشور ضربه می زند.
بحران سیاسی در ونزوئلا، از30 آوریل وارد مرحله ای جدید شد، زمانی که «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان که مورد حمایت همه جانبه آمریکاست، در یک پیام ویدیویی از مردم و نیروهای مسلح این کشور خواست که علیه «نیکلاس مادورو» شورش مسلحانه کنند، اما این درخوست با استقبال نظامیان و مردم ونزوئلا روبرو نشد و کودتای «گوایدو» و همپیمانانش شکست خورد.
گوایدو در 23 ژانویه با حمایت آشکار آمریکا و متحدانش، خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند؛ اقدامی که دولت و ملت ونزوئلا آن را کودتا علیه «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور منتخب مردم برشمردند.
آمریکا و متحدانش، گوایدو را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به رسمیت شناخته و از آن هنگام تاکنون واشنگتن تلاش خود را معطوف به تشویق ارتش ونزوئلا به پیوستن به مخالفان کرده است.
آمریکا در هفتههای اخیر با حمایت از مخالفان دولت ونزوئلا به دنبال انجام کودتا در این کشور است.
اقدامات مداخله گرانه واشنگتن در ونزوئلا با واکنش منفی قدرتهای بین المللی رقیب آمریکا یعنی روسیه و چین مواجه شده است.علاوه بر این دو کشور، بسیاری از کشورها از جمله ایران و ترکیه هم این رویکرد آمریکا را محکوم و بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ونزوئلا تأکید کرده اند.
آمریکا از روسیه خواسته تا دست از حمایت از مادورو بکشد، اما با پاسخ منفی مسکو مواجه شده است.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه درباره احتمال مداخله نظامی آمریکا در ونزوئلا گفت : مسکو طرحی برای تشکیل یک بلوک از کشورها برای مقابله با چنین نقشههایی دارد و چنین گروهی پیشتر در سازمان ملل تشکیل شده است.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که همتای آمریکایی خود را ترغیب کرده تا از بازگشت به اجرای دکترین مونرو در رابطه با ونزوئلا خودداری کند. به گفته وی، دکترین مونرو نشانه بی احترامی به مردم ونزوئلا و همه آمریکای لاتین است.
با توجه به شکست شورش نظامی اخیر در ونزوئلا ، واشنگتن که با ناکامی آشکاری در زمینه سرنگونی مادورو مواجه شده به منظور توجیه این مساله ،مدعی شده که نظامیان روسی مستقر در کاراکاس مانع از پیروزی شورشیان به رهبری گوایدو شده اند، بدین ترتیب، آمریکا نقش مردم و نظامیان وفادار به مادورو را در شکست کودتای نافرجام روز سه شنبه 30 آوریل عمدا نادیده می گیرد.
پمپئو وزیر خارجه آمریکا حتی گامی فراتر گذاشته و ادعا کرد که روسیه مانع از فرار مادورو به کوبا شده است اتهامی که با تکذیب قاطعانه لاوروف مواجه شد.
واشنگتن در ابتدای بحران سیاسی در ونزوئلا تصور می کرد که همانند گذشته به ویژه دوره جنگ سرد، با اعمال زور و اقدامات خصمانه خواهد توانست دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور آن را سرنگون کند، اما مخالفت جدی دیگر قدرتهای بین المللی به ویژه روسیه و چین و اقدامات آنها به منظور حمایت از مادورو با اعزام نظامیان شان به ونزوئلا به مقامات آمریکایی فهماند که دوره یک جانبه گرایی و اقدامات زورمدارانه واشنگتن برای تحقق اهدافش در دیگر کشورها به پایان رسیده است.
نویسنده: سید رضا میر طاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
هشدار لاوروف به پمپئو؛ اقدامات خصمانه علیه ونزوئلا پیامدهای سنگین خواهد داشت
پوتین خطاب به ترامپ؛ تنها مردم ونزوئلا حق تعیین سرنوشت خود را دارند