ایران پرس: گسترش پدیده تروریسم در دو دهه نخست قرن بیست و یکم و اقدامات فراملی گروه های تروریستی در نقاط مختلف جهان به ویژه در غرب آسیا و اروپا، لزوم توجه و مقابله با این تهدید بی سابقه را دو چندان کرده است.

در عین حال حمله به کنگره آمریکا در ژانویه 2021 نیز نشان داد که در جهان غرب هم تروریسم داخلی در شکل گروه های جدید راست گرای افراطی و نئونازی ها در حال گسترش است.

در این راستا، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه شامگاه چهارشنبه طی دیدار با رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه، تروریسم را بزرگ‌ترین خطر برای کشورش و سراسر جهان دانست.

پوتین گفت: "تروریسم یگانه و خطرناک‌ترین تهدید در جهان است و مبارزه با آن نیازمند آمادگی دائم و اقدام‌هایی عملی است که باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرند."

به گفته پوتین، مبارزه با تروریسم در تمامی جبهه‌ها از جمله مکان‌های دوردستی چون سوریه ادامه دارد.

تاکید رئیس جمهوری روسیه بر لزوم مبارزه با تروریسم با توجه به گسترش بی سابقه آن و پیامدهای فاجعه بار تروریسم در جهان معنا پیدا می کند.

روسیه مدتها است که درگیر مبارزه با افراط گرایان در داخل این کشور بویژه در قفقاز شمالی است.

این افراد تاکنون اقدامات تروریستی متعددی را در روسیه انجام داده اند. به گفته پوتین در سال 2020 میلادی 72 رویداد تروریستی در روسیه خنثی شده که نشان دهنده افزایش بیش از 25 درصدی نسبت به  سال 2019 است که در آن 57 حادثه تروریستی خنثی شده بود.

در عین حال حضور شمار قابل توجهی از افراط گرایان در جنگ قره باغ در سال 2020 زنگ خطری برای دولت روسیه درباره نزدیکی تروریست ها به مرزهای روسیه بود.

همین مساله باعث شده تا از نگاه سران روسیه بویژه پوتین، تهدیدات ناشی از تروریسم برخاسته از افراط گرایی، تهدیدی رو به گسترش تلقی شود که باید با آن مقابله جدی، منسجم و همه جانبه ای صورت گیرد.

به همین دلیل، پوتین بارها درباره خطرات ناشی از  این مساله هشدار داده و کشورها را برای مقابله با آن فراخوانده است. در واقع یکی از هدف های حضور نظامی روسیه در سوریه از سپتامبر 2015 مبارزه  قاطع و نابودی تروریست هایی بوده که بسیاری از آنها از اتباع این کشور و جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز هستند.

از دیدگاه پوتین به رغم مبارزه با تروریست ها در عراق و سوریه، اما آنها تاکتیک‌های خود را تغییر داده و پایگاه‌های تازه‌ای در دیگر کشورها و مناطق دنیا ایجاد کرده اند.

در عین حال این تروریست‌ها که در معرض شست وشوی مغزی ایدئولوژیک قرار گرفته‌ وآموزش تخریب و خرابکاری دیده‌اند، اکنون در حال بازگشت به کشورهای خود و طراحی و اجرای فعالیت‌های تروریستی بوده و تهدیدی جدی به شمار می‌آیند.

یکی از مهترین علل توسعه تروریسم، برخورد دو گانه غربی ها به ویژه آمریکا با این پدیده به خصوص در قبال تروریسم تکفیری در غرب آسیا است. به گفته «ایوان ایپولیتوف» کارشناس سیاسی، هدف آمریکا در سال های اخیر همواره استفاده ابزاری از تروریسم و افراط گرایی برای پیشبرد سیاست خارجی این کشور و پیامد آن تضعیف کشورهای غرب آسیا و ایجاد زمینه رشد تروریسم و افراط گرایی بوده است.

غربی ها و متحدان عرب آنها به رهبری آمریکا، برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مد نظر خود، به جای مقابله با تروریسم تکفیری به حمایت از گروههای تروریستی مانند داعش و جبهه النصره در سوریه پرداختند.

در نتیجه این گروهها توانستند ضمن فراهم آوردن نیرویی قابل توجه به اقدامات تروریستی مبادرت کنند که تا قبل از آن، شاید امکان انجام دادن آنها غیر قابل تصور بود. اکنون حاصل اقدامات غربی ها در حمایت از تروریسم افراط گرا، با بازگشت عناصر تکفیری غربی به کشورهای خود و یا اقدامات تروریستی تکفیری ها در اروپا ظاهر شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117