ایران پرس نماینده دائم چین در سازمان ملل و رئیس جدید دوره ای شورای امنیت تاکید کرد، پکن مخالف تحریم های یکجانبه آمریکا ضد هر کشوری است.

«ما ژائوشو»  پس از به دست گرفتن ریاست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل در نشست خبری گفت، چین بارها مخالفت خود را با تحریم های غیر قانونی و یک جانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است.

وی افزود، آمریکا با همراهی برخی کشورها علیه جمهوری اسلامی ایران بحران ساختگی هسته ای را ایجاد و به دنبال آن، تحریم های متعددی را به صورت یکجانبه و مغایر با  قطعنامه های شورای امنیت اعمال کرد.

علاوه بر چین، بسیاری از کشورها از جمله روسیه نیز مخالفت خود را با تحریم های یک جانبه آمریکا ضد کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده اند.

کشورهای غربی بخصوص آمریکا برای رسیدن به اهداف شوم خود و تحمیل خواسته هایشان به کشورهای دیگر از اهرم تحریم استفاده می کنند.

وابستگی متقابل اقتصادی کشورها  و ترجیح منافع ملی به منافع آمریکا باعث شده است تا کشورهای متحد آمریکا همچون کره جنوبی نیز با اعمال سیاستهای تحریمی آمریکا ضد ایران مخالفت کنند.

همان گونه که آمریکا نیز در دوره «دونالد ترامپ» با تاکید بر سیاست «اول آمریکا» منافع خود را بر منافع جهانی ترجیح داده و از بسیاری از پیمان‌های بین المللی نیز خارج شده است. 

 «ولادیمیر زاخاروف» کارشناس مسایل بین المللی گفت: "تحریم های یک جانبه آمریکا علیه دیگر کشورها با قوانین بین المللی مغایر است. به همین دلیل  ادامه چنین سیاستی علیه کشورهایی مانند ایران و روسیه به افزایش انزوای بین المللی واشنگتن منجر شده است."

با این حال، از دیدگاه محافل سیاسی موضع گیری کشورهایی مانند چین در قبال تحریم‌های یک جانبه آمریکا باید متفاوت تر از سایر کشورها باشد، زیرا این کشورعضو دایم شورای امنیت سازمان ملل است و با در نظر گرفتن مسئولیت بین المللی خود می تواند در برابر بسیاری از تصمیم های آمریکا که دولت پکن نیز با آن مخالف است بایستد و با همکاری کشورهایی همچون روسیه اجازه ندهد آمریکا با سیاست‌های یک جانبه گرایانه اش نظم و اصول حاکم بر نظام بین الملل را به هم بریزد.

تعلل و مماشات کشورهایی مانند چین با آمریکا که در چارچوب منافع دوجانبه صورت می گیرد باعث شده است آمریکا، چین را نیز از نظر اقتصادی و سیاسی تحت فشارهای مضاعف قرار دهد که اعتراض  گسترده دولت پکن را نیز به دنبال داشته است.

«دن گلیزبروک» کارشناس مسائل سیاسی و بین‌المللی گفت: "«ترامپ» می کوشد از تمام آنچه که دارد برای به راه انداختن یک جنگ اقتصادی علیه ایران استفاده کند. با این حال، مشکل او این است که «تمام آن‌چه که دارد» با «اندازه کافی» خیلی فاصله دارد، چون آن قدرتی که زمانی عملاً منحصراً در اختیار آمریکا بود، اکنون مدت‌هاست که بر باد رفته است و سایر کشورها از توانایی لازم برای مقابله با آمریکا برخوردارند". 

تجربه تحولات سال‌های اخیر نشان می دهد که مصاحبه و انتشار بیانیه از سوی کشورهای مخالف تحریم های آمریکا نه تنها مانع از اعمال سیاست‌های یک جانبه گرایانه واشنگتن نشده بلکه دولتمردان آمریکا را برای ادامه این روند گستاخ تر نیز کرده است.

از اینرو از دیدگاه محافل سیاسی در منطقه، ریاست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل از سوی چین فرصت بسیار مناسبی را برای این کشور فراهم می کند تا به طورعملی در برابر سیاست‌های یک جانبه گرایانه آمریکا بخصوص اعمال تحریم‌ها ایستادگی نماید و مقامات پکن نباید صرفا به مصاحبه و اعلام موضع بسنده کنند که  مغایر با مسئولیت پذیری جهانی چین ارزیابی می شود که می کوشد به عنوان یک قدرت برترخود را مطرح کند. 139/112

نویسنده: مجید وقاری 

بیشتر بخوانید:

ریاست دوره ای شورای امنیت به چین رسید

تاکید ایران و چین بر گسترش همکاری ها در عرصه بین المللی

 تاکید چین بر پایان سیاست یکجانبه گرایی آمریکا

حمایت سران کشورهای آسیایی و اروپایی از برجام/ تحلیل 

روسیه : مسکو و پکن از برجام حمایت می کنند