«آنته کوترومانوویچ» Ante Kotromanovic وزیر سابق دفاع کرواسی بر لزوم مدرنیزه کردن ارتش کرواسی در چارچوب اهداف دفاعی تاکید کرد.
«آلکساندر وولین» Alexander Wolin وزیر دفاع صربستان نیز اخیراً با تاکید برمدرنیزه کردن ارتش این کشور بر سیاست بیطرفانه نظامی بلگراد تصریح کرده و اعلام کرد که صربستان به هیچ سازمان نظامی از جمله ناتو ملحق نمی شود و روسیه را هم مورد تحریم قرار نمی دهد.
به گفته مرتضی مکی کارشناس اروپا، اختلافات میان صربستان و کرواسی، عمیق تر از آن است که با چند دیدار مقامات دو کشور و امضای توافقنامه هایی برای حل اختلافات بتوان به بهبود شرایط دو کشور امیداوار بود.
دو کشور مهم در حوزه بالکان غربی یعنی صربستان و کرواسی با توجه به تحولات منطقه ای و نیز در چارچوب رقابتی اعلام نشده، تلاش های خود در زمینه مدرن سازی نیروهای مسلح شان را تسریع کرده اند. صربستان بر خرید هواپیماهای رزمی و بالگردهای جدید تاکید دارد و کرواسی نیز بر خرید هواپیماهای جنگنده جدید غربی تاکید می کند.
اکنون با توجه به وضعیت بحرانی امنیتی در شرق اروپا و نیز رقابت ها و تنش های دو جانبه، این دو کشور به اصلاحات و مدرن سازی نیروهای مسلح خود روی آورده اند. سیاست مدرن سازی تسلیحاتی صربستان با توجه به مسائلی مانند بحران پناهجویان، تشدید رویارویی بین روسیه و ناتو در شرق اروپا و در نزدیکی مرزهای صربستان و نیز در راستای افزایش ضریب امنیت ملی این کشورصورت می گیرد.
ناخرسندی مسکو از همکاری های نظامی و دفاعی بین مسکو وبلگراد
با توجه به ساختار شرقی ارتش صربستان، مقامات ارشد دفاعی و نظامی صربستان مایل هستند که با خرید تسلیحات و تجهیزات روسی، ارتش صربستان را بازسازی نمایند. گسترش همکاری های نظامی و دفاعی بین مسکو وبلگراد موجب ناخرسندی کرواسی می شود.در مقابل کرواسی که رابطه چندان خوبی با همسایه اسلاو خود ندارد، اکنون در راستای اهداف کلی ناتو وبه منظور افزایش توانمندی های دفاعی برای جلوگیری از هر گونه تهدیدات احتمالی ،خواهان مدرن سازی نیروهای مسلح خود است.
ناتو در نظر دارد تا صربستان را به عضویت خود در آورد و پرسش مطرح این است که پس از عضویت کشور همسایه آن یعنی مونته نگرو در ناتو، آیا صربستان قادر خواهد بود سیاست بی طرفی خود را هم چنان حفظ کند یا اینکه ناچار خواهد بود مانند همسایگان خود به عضویت ناتو درآید.
صربستان خواهان پیوستن به اتحادیه اروپا است و آن دسته از کشورهای اروپای شرقی که عضو اتحادیه اروپا شده اند، قبلا به عضویت ناتو در آمده اند. در حال حاضر کرواسی، آلبانی، مونته نگرو، مجارستان، بلغارستان و رومانی که در همسایگی صربستان قرار دارند، از اعضای ناتو به شمار می روند و مقدونیه نیز تلاش دارد که وارد این پیمان نظامی شود.
صربستان به دنبال ایجاد توازن در زمینه روبط نظامی و دفاعی با روسیه و ناتو است. به گفته ابوالفضل بابایی کارشناس حوزه بالکان ، صربستان که سیاست بی طرفانه نظامی دارد با تمامی کشورها در چارچوب این سیاست همکاری نظامی دارد و در همین حال تصمیمی ندارد که در هیچ پیمان نظامی عضو شود. با این حال معلوم نیست صربستان تا چه زمانی خواهد توانست سیاست بیطرفی خود را حفظ کند.
سیدرضا میرطاهر
118/110