مقامات رژیم آل سعود مدعی شدهاند که فعالیتهای هستهای این کشور در چارچوب اهداف مسالمتآمیز و قوانین و توافقهای بینالمللی است.
اما خیز بلند آل سعود به سوی نظامیگری بیشتر و نشانه های رویکرد این رژیم در سوق دادن عربستان به سوی فعالیت های هسته ای - نظامی نگرانی ها را درباره سیاست های مشکوک ولیعهد ماجراجوی این کشور که با چراغ سبز «دونالد ترامپ» نیز همراه بوده، افزوده است.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در سرمقاله خود نوشت:
"نشانه های فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد سعودی ها به دنبال گزینه ساخت سلاح های هسته ای هستند.
اگر آمریکا طرح های عربستان سعودی برای ورود به عرصه تولید برق هسته ای و ساخت راکتورهای تولید برق در 25 سال آینده را به درستی مدیریت نکند، «عربستان به کشوری با توان ساخت سلاح های هسته ای» تبدیل می شود."
اندیشکده آمریکایی «امریکن اینترپرایز» نیز به دولت ترامپ توصیه کرد:
"در صدور مجوز همکاری هسته ای برای عربستان مراقب باشد و در عین حال در خصوص زد وبندهای احتمالی در این زمینه هشدار داد."
عربستان قصد دارد، در چارچوب طرح های بلند پروازانه اقتصادی «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور، تا سال 2032 چندین نیروگاه هستهای بسازد.
مذاکره عربستان با آمریکا درباره فعالیت هستهای، در چارچوب سیاست تشویقی واشنگتن به ریاض برای همسویی با سیاستهای آمریکا در مساله فلسطین قابل ارزیابی است.
حضور شرکتهای آمریکایی در عربستان نیز برای احداث نیروگاههای هستهای درچارچوب سود بردن بیشتر واشنگتن از پولهای عربستان است.
در چارچوب این ملاحظات قرار است، هیئتی آمریکایی به عربستان سعودی سفر کند تا مذاکراتی را در این باره با مقامات سعودی داشته باشند.
هدف آمریکا و عربستان از این تعاملات ایجاد فضایی برای نیل به راه حل های میانه ای بین شرط هایی که قوانین صادرات تکنولوژی هسته ای آمریکا بر عربستان تعیین می کند و اصرار عربستان در عبور از این قوانین و شرایط است.
بنابراین دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تلاش می کند، شرایط را برای پیشبرد مطامع هسته ای آل سعود ایجاد کند و آن را به منزله فرصتی که نباید از دست بدهد می داند.
اما این همراهی ترامپ به منزله اجازه افسارگسیخته به ریاض در حرکت در مسیر تولید تسلیحات هسته ای محسوب می شود.
در چارچوب همین مطامع هسته ای آل سعود است که «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان با نادیده گرفتن توافقنامه 123 آمریکا علنا از دولت دونالد ترامپ خواست تا اجازه تولید سوخت هسته ای به عربستان داده شود.
این نوع از توافقنامه ها مشمول شرایط تعیین شده در قانون انرژی اتمی آمریکا در رابطه با انتقال مواد، تجهیزات و قطعات هسته ای دارای مصارف صلح آمیز از آمریکا به کشور متقاضی هستند.
در بند ۱۲۳ قانون انرژی اتمی آمریکا آمده است، هرگونه همکاری اتمی این کشور با دیگر کشورها باید مبتنی بر اصل عدم اشاعه تسلیحات اتمی در جهان باشد، اما عربستان با درج این بند در توافق اتمی با آمریکا مخالفت کرده است.
چنین اقداماتی بیانگر اهداف پنهان آل سعود برای مهیا کردن شرایط برای انجام فعالیتهای هسته ای - نظامی در آینده است که این موضوع مخاطراتی را که همواره از جانب این رژیم ماجراجو و جنگ افروز متوجه منطقه است، تشدید خواهد کرد.
نویسنده: بیژن نجفی
116/112
بیشتر بخوانید:
عربستان 16 نیروگاه اتمی میسازد
نگرانی از توافق احتمالی هستهای امریکا و عربستان/ تحلیل
دعوت عربستان از شرکتهای آمریکایی برای مشارکت در طرحهای هستهای+ ویدئو