وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد، "دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC) در ادامه سیاست فشار حداکثری خود و مقابله با توان پهپادی جمهوری اسلامی ایران، چهار نهاد مرتبط با شرکت رایان رشد افزار (RRA) را تحریم کرد."
علاوه بر این، دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا یکی از مدیران ایرانی سازمان صنایع هوایی ایران را هم در لیست تحریم های خود قرار داد.
وزارت خزانه داری آمریکا در 5 مه نیز در راستای اقدامات تحریمی علیه ایران، بیش از ۱۲ نهاد، شخص و کشتی را به بهانه «ایفای نقش در تسهیل و تامین مالی فروش مخفیانه پهپادهای ایرانی» در جنگ اوکراین و روسیه تحریم کرد.
همچنین وزارت خزانه داری آمریکا در 23 آوریل در تداوم تحریم های ضد ایرانی خود به ویژه علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد: "دفتر کنترل دارایی های خارجی دو شرکت و چهار فرد را به اتهام فعالیت های سایبری از سوی سپاه پاسداران تحریم کرد."
«جو بایدن» رئیس جمهور دموکرات آمریکا که در تبلیغات انتخاباتی خود مدعی در پیش گرفتن سیاستی بر خلاف سیاست «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا در قبال ایران را داده بود، اما در عمل از ابتدای زمامداری خود یعنی ژانویه 2021 تاکنون هم چنان به اعمال سیاست فشار حداکثری در قالب اعمال تحریم های حداکثری ادامه داده و بدون اشاره به اینکه کدام دولت در قبال توافق هسته ای برجام خلف وعده کرده و از آن خارج شده، بازگشت آمریکا به برجام را مشروط به اقدام تهران از جمله بسط محدویت های هسته ای برجام علیه ایران و نیز گنجاندن مسائلی مانند توانمندی موشکی و سیاست های منطقه ای ایران در مذاکرات شده بود.
او وعده داده بود که در صورت بازگشت ایران به اجرای کامل برجام، واشنگتن نیز به این توافق باز خواهد گشت. در عین حال دولت بایدن، توافق احتمالی درباره بازگشت برجام را ماهیتا توافقی موقت و تابع رویکرد هر رئیس جمهوری که در آمریکا روی کار می آید تلقی نموده بود. در مقابل رویکرد غیر منطقی دولت بایدن، جمهوری اسلامی ایران از همان اوان روی کار آمدن بایدن اعلام کرد: "هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این مساله مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد."
در چند سال اخیر نیز مذاکرات وین با گروه 1+4 و نیز مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا به دلیل خواسته های زیاده طلبانه واشنگتن عملا دستاورد و نتیجه ای به دنبال نداشته است.
بدین ترتیب و با وجود شعارهای دولت بایدن در باره اشتباه بودن سیاست دولت ترامپ در باره ایران با خروج از برجام و اعمال شدیدترین و گسترده ترین تحریم ها علیه ایران در چارچوب کارزار فشار حداکثری اما در عمل جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا همان مسیر ضد ایرانی ترامپ را در پیش گرفته و کماکان بر تداوم و گسترش تحریم ها تاکید دارد.
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در 21 مه در جلسه استماع سنای این کشور با اذعان به اینکه از زمان روی کار آمدن دولت بایدن، بیش از ۶۰۰ تحریم از سوی واشنگتن علیه افراد و نهادهای ایرانی اعمال شده است، اعتراف کرد: "ما هر روز برای مقابله با منابع مالی ایران تلاش میکنیم اما نتوانستهایم مانع از فروش نفت توسط این کشور شویم."
دولت بایدن در راستای رویکرد یک طرفه و برتری جویانه ای که آمریکا همواره در قبال دیگر کشورها دارد نه فقط خواهان آن بوده تا ایران همه خواسته ها و شروط مد نظر واشنگتن را بپذیرد، بلکه در مقابل فقط حاضر به دادن امتیازات محدود و مشروط در زمینه تعلیق تحریم ها بوده و حتی حاضر به دادن این تعهد که در برجام باقی بماند نیز نبوده است.
همچنین دولت بایدن نه تنها در زمینه تداوم پایبندی به برجام حتی در صورت بازگشت به آن تردید افکنی کرده بود بلکه حتی حاضر به لغو تحریم های یکجانبه و غیر قانونی که دولت ترامپ پس از خروج از برجام علیه ایران به اجرا گذاشته نبوده است. می توان گفت که رویکرد دولت بایدن به نوعی تداوم همان رویکرد زورمدارانه دولت ترامپ در قبال ایران بوده که البته بی ثمر بودن تاکنون به اثبات رسیده است.
نکته آخر اینکه آمریکا بیشترین تحریم ها را در دو قرن اخیر علیه کشورهای جهان اعمال کرده است. در واقع استفاده از ابزار تحریم به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از سیاست خارجی ایالات متحده تبدیل شده است.
با این حال با توجه به افول تدریجی قدرت آمریکا تغییرات در نظام سیاسی و اقتصادی جهان به خصوص در دو دهه اخیر مساله تاثیر گذاری این تحریم ها اکنون به جدی مورد تردید قرار گرفته است.
روزنامه «وال استریت ژورنال» در گزارشی با اشاره به اینکه تحریمهای غرب و کنترلهای صادراتی به رهبری واشنگتن برای ضربه زدن به دشمنان ایالات متحده طراحی شده بود، تاکید کرد: "اما تحریمهای آنها نه تنها موثر نبوده بلکه به نزدیکی سیاسی و اقتصادی هرچه بیشتر کشورهای تحریم شده به یکدیگر و تشکیل بلوک متحد اقتصادی جدید در مقابل آمریکا تبدیل شده که این تحریمها را به شدت بی اثر کرده است."
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، بلوک کشورهای تحریم شده در حال حاضر در مجموع دارای اقتصادی با آن مقیاس از گستردگی و بزرگی هستند که برای محافظت از آنها در برابر جنگ مالی واشنگتن کفایت میکند و همه چیز از هواپیماهای بدون سرنشین و موشک گرفته تا طلا و نفت را مبادله میکنند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
ایران آمریکا تحریم دونالد ترامپ جو بایدن تحریم های ضد ایران «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران