وزارت خزانه‌داری آمریکا

ایران پرس- دولت ترامپ پس از خروج از توافق هسته‌ای برجام در مه 2018 در چارچوب اجرای سیاست فشار حداکثری، بی سابقه ترین تحریم‌ها را علیه ایران به مورد اجرا گذاشته و همچنان به اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران می پردازد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا درچارچوب سیاست‌های خصمانه واشنگتن علیه ایران، روز گذشته (دوشنبه) نام یک نهاد و ۹ شخصیت حقیقی ایرانی را به فهرست افراد و نهادهای تحت تحریم خود اضافه کرد.

این نهاد از افزوده شدن نام ستاد کل نیروهای مسلح ایران و همچنین 9 شخصیت ایرانی ازجمله "سید ابراهیم رئیسی" رئیس دستگاه قضایی و سردار سرلشکر پاسدار "محمد باقری" رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و نیز شماری از اعضای بیت رهبری به فهرست افراد و نهادهای تحت تحریم واشنگتن، خبر داد. 

وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه روز دوشنبه خود که در چهلمین سالروز اشغال لانه جاسوسی این کشور در تهران منتشر کرد، ضمن اشاره به این واقعه حساس، تحریم ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و 9 فرد ایرانی که از آنها به‌عنوان مسوولان بلندپایه نظام نام برده را اقدامی در راستای مقابله با توانمندی‌های داخلی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران خوانده است.

دولت ترامپ بعد از خروج از توافق هسته ای برجام در مه 2018 کارزاری همه‌ جانبه برای اعمال فشار علیه ایران در قالب اعمال بی سابقه ترین تحریم ها به راه انداخته و تحریم‌های مختلفی را علیه افراد و نهادهای مختلف ایران وضع کرده و برای همراه کردن سایر کشورها با تحریم‌های غیرقانونی خود به تهدید و ارعاب متوسل شده است.

در واقع رویکرد واشنگتن در برابر تهران صرفا مبتنی بر تهدید‌، زور و اجبار است. این رویکرد دولت ترامپ انتقادات شدید در سطح بین المللی را برانگیخته است. هدف واشنگتن وادار کردن ایران به پذیرش خواسته‌های نامشروع آن است که در قالب شروط 12 گانه از جانب مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در مه 2018 اعلام شد.

نکته مهم در تحریم جدید اعلام شده از سوی وزارت خزانه داری آمریکا، تحریم مقامات و افراد مرتبط با نهاد رهبری است که این مساله نیز حاکی از آن است که موضع قاطعانه حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در رد هر گونه مذاکره با آمریکا تا چه حد موجب ناامیدی و استیصال واشنگتن شده است.

دولت ترامپ امیدوار بود که با توجه به اعمال سیاست فشار حداکثری بتواند ایران را به پای میز مذاکره آورده و تهران را وادار به پذیرش خواسته‌های غیر مشروع واشنگتن از جمله توقف برنامه‌های هسته‌ای و موشکی و نیز تغییر سیاست منطقه‌ای خود نماید.

با این حال مواضع صریح رهبرمعظم انقلاب اسلامی، این موضوع را برای واشنگتن روشن کرد که سیاست فشار حداکثری علیه ایران هیچ نتیجه‌ای به دنبال نخواهد داشت. ایشان بارها تاکید کرده‌اند که ایران از تحریم‌ها به مثابه فرصت استفاده کرده و ظرفیت‌های داخلی خود را شکوفا کرده است.

 حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی درمه 2019 در این باره گفتند: تحریم موجب می شود که ما به خودمان مراجعه کنیم، دنبال تولید [برای تأمین] نیازها از درون خودمان باشیم، ابتکارات خودمان را شناسایی کنیم .

مساله دیگر اینکه آمریکا در زمینه تحریم ایران به آخر خط رسیده و دیگر چیزی برای تحریم باقی نمانده است. به گفته شبکه خبری بلومبرگ: سیاست تحریم علیه ایران به آخر خط رسیده و آمریکا گزینه‌های زیادی برای اعمال تحریم‌های بیشتر در اختیار ندارد. در هفته‌های اخیر آمریکا با تحریم بخش‌هایی مانند بخش ساخت‌وساز (که وابستگی کمتری به تجارت خارجی دارند) و برخی از افراد که مدت‌هاست سمت اجرایی ندارند، نشان داده است که گزارش‌های منتشر شده درباره به آخر خط رسیدن تحریم‌ها واقعیت دارند.

نهادهای بین‌المللی از جمله بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در گزارش‌های اخیر خود اعلام کرده‌اند که اثر تحریم‌ها بر اقتصاد ایران تخلیه شده و اقتصاد ایران می‌تواند از سال آینده به روند عادی بازگردد.

در عین حال جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده که به رغم فشارهای آمریکا تسلیم خواسته‌‌های استکباری آن نمی شود و با توجه به تعلل اعضای اروپایی برجام، تاکنون به صورت موفقیت آمیزی سه گام در راستای کاهش تعهدات هسته ای در چارچوب برجام برداشته است و پیش بینی می شود گام چهارم را نیز در 6 نوامبر بردارد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، اقدامی در راستای "فشار حداکثری"/ تحلیل

انتقاد نماینده مسلمان کنگره آمریکا از تحریم های واشنگتن علیه ایران