ایران پرس: در ادامه حمایت غرب از اغتشاشات اخیر در ایران، اتحادیه اروپا روز دوشنبه تحریم‌هایی را علیه وزیر ارتباطات ، پلیس امنیت اخلاقی، نیروی انتظامی و بخش سایبری سپاه اعمال کرد.

فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا که در نشست  وزرای خارجه اتحادیه اروپا مورد توافق قرار گرفت، ۱۱ مقام ایرانی و 4 نهاد را شامل می‌شود که مشمول ممنوعیت روادید اتحادیه اروپا و مسدود شدن دارایی‌ها خواهند شد.

طبق بیانیه اتحادیه اروپا، با احتساب تحریم‌های جدید، تحریم‌های حقوق بشری بروکسل علیه ایران اکنون در مجموع شامل ۹۷ فرد و 8 نهاد می‌شود. آمریکا، بریتانیا و کانادا هم پیش از این و در پی اغتشاشات اخیر در ایران، تحریم‌هایی را به همین بهانه علیه مقامات و نهادهای ایرانی اعمال کردند. 

«جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه در پایان نشست شورای وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا به تحریم های وضع شده علیه ایران به بهانه مسائل حقوق بشری اشاره کرد و با نقض قوانین بین المللی در لزوم عدم مداخله در امور داخلی کشورهای مستقل خواستار توقف برخورد تهران با اغتشاش گران شد.

البته اتحادیه اروپا اخیراً نیز قطعنامه‌ای رادر باره اوضاع داخلی ایران صادر کرد که با واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه روبرو شد و این قطعنامه را مردود و بی ارزش خواند و گفت: ایران بر اساس احترام و منافع متقابل، آماده تعامل دوسویه با تمامی طرف‌هاست، اما در برابر هرگونه تلاش برای اعمال فشار یا توسل به اقدامات محدود کننده علیه مردم ایران، قاطعانه ایستاده و پاسخ متقابل و متناسب خواهد داد.

تحریم های ضد ایرانی اتحادیه اروپا که به بهانه مقابله با اغتشاشات اخیر در ایران به تصویب رسیده را باید در چارچوب تلاش جمعی غرب به سرکردگی آمریکا برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران وتلاش برای تضعیف آن دانست.

بلوک غرب و در راس آن آمریکا  نه فقط با اعمال انواع تحریم ها در قالب کارزار فشار حداکثری از دوره ترامپ رویکرد فقر وآشوب یعنی دامن زدن به ناآرامی های اجتماعی با اعمال فشار های اقتصادی به ایران را دنیال کرده ، بلکه هر از چند گاهی که بهانه ای برای مداخله در امور داخلی ایران یافته است مانند ناآرامی آبان 1398 به بهانه گران شدن بنزین و یا ناآرامی های سال 1388به بهانه اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ، حداکثر سعی خود برای تشویق و حمایت از آشوبگران و کسانی که دست به اقدامات خشونت آمیز و یا تخریب اموال عمومی می زنند را به کار برده است.درهمه این موارد اتحادیه اروپا به مثابه فرمانبردارآمریکا از اقدامات خصمانه واشنگتن علیه ایران حمایت کرده است.

با این حال در باره تحریم های جدید بروکسل علیه ایران چند مساله قابل ذکر است. نخست اینکه بهانه تصویب این تحریم ها ، مقابله نیروی انتظامی و سایر نهادها با اقدامات آشوب گرانه گروهی محدود است که مبادرت به تخریب اموال عمومی و بی نظمی و اغتشاش در شهرهای ایران می کنند.

اگر از دیدگاه اتحادیه اروپا مقابله با اغتشاش امری مذموم و غیر انسانی و حتی غیر قانونی است پس این سئوال مطرح می شودکه برخورد قاطع و حتی خشن پلیس در کشورهای اروپایی به خصوص در فرانسه با اعتراضات و آشوب های خیابانی را چگونه توجیه می کنند ؟در واقع این مساله نشانگر ماهیتی رفتار دوگانه اروپا است.

مساله دوم این است که اتحادیه اروپا تاکنون بارها ایران را به بهانه های مختلف مورد تحریم های اقتصادی سیاسی و حقوق بشری قرار داده و حتی در موارد چند سفرای کشورهای اروپایی را از ایران فرا خوانده است.

با این حال موضع قاطع ایران در قبال این گونه اقدامات موجب شده تا همین کشورهای اروپایی با شرمساری و حتی التماس بار دیگر سفرای خود را به تهران بازگردانند. اروپایی ها به خوبی از نقش اساسی و تاثیر گذار ایران در منطقه غرب آسیا باخبر هستند و در عین حال برای تداوم بقای توافق هسته ای برجام که منافع سیاسی ، امنیتی و اقتصادی آنها بدان وابسته است به ایران نیاز کامل دارند.

مساله مهم دیگر پیروی بروکسل از واشنگتن در اقدامات ضد ایرانی است که بدین ترتیب اروپایی ها بدون اینکه منافع خود را در اولویت قرار دهند کورکورانه از مواضع آمریکا حمایت کرده و در اقدامات ضد ایرانی واشنگتن شریک می شوند.

در حالی که نگاهی به سوابق ایالات متحده و سیاست های آن نشان می دهد که برای واشنگتن که همواره سیاست یکجانبه گرانه و منافع مدارانه خود را دنبال می کند استفاده ابزاری از اروپایی ها تبدیل به یک رویه شده و هیچ ارزش ماهوی برای اتحادیه اروپا قائل نیست.بدین ترتیب باید گفت که بازی تحریمی جدید اتحادیه اروپا علیه ایران به بهانه های حقوق بشری از همان ابتدا محکوم به شکست است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

 112

 بیشتر بخوانید:  

تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران در حمایت از اغتشاش‌ها