انتقادات شدید ترامپ علیه سازمان ملل و عملکرد آن و تهدید به کاهش و حتی قطع کمکهای آمریکا به این نهاد بینالمللی، خروج از یونسکو و شورای حقوق بشر سازمان ملل و نیز قطع کمک آمریکا به «آنروا» مواردی از رویکرد و اقدامات منفی دولت ترامپ علیه نهادهای بینالمللی محسوب میشود.
در جدیدترین اقدام دولت آمریکا در این زمینه، واشنگتن با انتقاد از «دیوان بینالمللی کیفری» بر همکاری نکردن با این دادگاه بینالمللی تاکید کردهاست. «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا روز دوشنبه در واکنش به اظهارات دادستان دیوان بینالمللی کیفری درباره رسیدگی به جنایات آمریکاییها در افغانستان، گفت: با این دادگاه همکاری نمیکنیم.
«فاتو بنسودا» Fatou Bensouda دادستان دیوان بینالمللی کیفری پیشتر در نشست شورای امنیت درباره افغانستان، خواستار آن شد تا این دیوان به جنایات آمریکاییها در افغانستان رسیدگی کند. این درخواست با واکنش منفی آمریکا مواجه شدهاست.
بولتون مدعی شد: دیوان بینالمللی کیفری با توجه به نظام قضایی داخلی آمریکا که شهروندان خود را در عالیترین سطح اخلاقی و قانونی مسئول میشمارد، غیر ضروری است. نظامیان آمریکا باید با رعایت کامل قوانین جنگی عمل کنند و وقتی نقض قانون صورت گیرد آمریکا اقدام مناسب و به موقع را علیه متخلفان انجام خواهد داد.
قبل از سخنان بولتون گزارشهایی منتشر شده بود که آمریکا قصد دارد دیوان بینالمللی کیفری را در صورت تحقیق درباره جنایتهای آمریکا در افغانستان و جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان تهدید به تحریم کند.
به نظر میرسد موضعگیری بولتون بر اساس دیدگاهی که قوانین داخلی آمریکا را فراتر از نهادها و قوانین بینالمللی میداند، صورت گرفته است. این خود برتر پنداری بر اساس رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکاست که هنوز خود را قدرت برتر و در واقع تنها ابرقدرت جهان میپندارد و براساس این پندار موهوم به تعیین تکلیف مسائل جهانی پرداخته و در عین حال خود را بالاتر از هر قانون یا نهاد بین المللی میداند.
با این حال، رویکرد دولت ترامپ با انتقادات زیادی در سطح جهانی چه از جانب رقبا و چه از جانب شرکای آمریکا مواجهشده و در عین حال باعث انزوای روز افزون آمریکا در جهان شده است. با توجه به مخالفت دولت ترامپ با مسائلی که مورد اجماع جامعه بینالمللی است، به تدریج صفبندی جهانی علیه ترامپ در حال شکلگیری است.
درعین حال؛ مخالفت واشنگتن با رسیدگی به جنایات نظامیان آمریکایی در افغانستان در دیوان بینالمللی کیفری نشان دهنده آگاهی واشنگتن از عملکرد غیرانسانی نظامیان این کشور در افغانستان است.
آمریکا 17 سال پیش به بهانه تلافی حملات ۱۱ سپتامبر و مبارزه با تروریسم «القاعده» و «طالبان»، افغانستان را اشغال کرد. با این حال، پس از مدتها حضور نظامی آمریکا و متحدانش در ناتو در افغانستان که اکنون شمار آنها به 19 هزار نفر میرسد، کماکان معضلات امنیتی این کشور لاینحل باقی مانده و چشماندازی نیز برای بهبود قابل توجه این وضعیت وجود ندارد.
«بن رودز» Ben Rhodes مشاور دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور پیشین آمریکا در صفحه توئیتر خود نوشت: ما نباید به جنگی بیانتها ادامه دهیم که هیچ کدام از اهدافش تحقق پذیر نیست. در واقع حضور نظامی غربیها در افغانستان هیچ دستاوردی جز کشتار هزاران غیرنظامی و تخریب زیرساختهای افغانستان و گسترش روز افزون تروریسم در این کشور جنگ زده نداشته است.
135/120
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
زورگویی دولت ترامپ؛ بولتن به دیوان بینالمللی کیفری حمله کرد
کری: ترامپ اعتبار آمریکا را خدشهدار کرد