ایران پرس- شیخ عیسی قاسم رهبر برجسته بحرینی در پیامی به مردم این کشور ضمن تشریح چالش های ساختار قدرت در بحرین بر لزوم تداوم اعتراض ها تا تامین مطالبه های مدنی مردم تاکید کرد.

شیخ عیسی قاسم که در سال ۲۰۱۶ توسط آل خلیفه سلب تابعیت شده بود پس از دو سال اقامت اجباری در منزل در نهایت جولای سال گذشته به بهانه مداوا به خارج از بحرین اعزام شد اما در واقع به خارج از این کشور تبعید شده است. اکنون شیخ عیسی دومین بیانیه و پیام خود را پس از خروج از بحرین خطاب به مردم این کشور صادر کرد. نخستین بیانیه رهبر برجسته بحرینی فوریه ۲۰۱۹ صادر شده بود. بیانیه دوم که روز سوم مه صادر شد محورهای مهمی دارد.

محور نخست، تاکید بر ساختار عقب مانده و خشن قدرت در بحرین است. بحرین کشوری کوچک است که توسط خاندان آل خلیفه حکومت می شود. آل خلیفه اصالت عربستانی دارد و در زمره اقلیت بحرین است. این خاندان با بهره گیری از الگوهای غربی تلاش کرد ساخت شهری و اجتماعی بحرین را به سبک تفکرات غربی ایجاد کند.

به لحاظ سیاسی، ساختار قدرت در بحرین، خشن است، تبعیض به خصوص علیه شیعیان مشهود است، سلب تابعیت از شیعیان با هدف تغییر ترکیب جمعیت پیگیری می شود، بیش از ۵ هزار زندانی سیاسی دارد، مشارکت سیاسی مردم معنایی ندارد و انتخابات به شکل کاملا هدایت شده و با دخالت حکومت برگزار می شود.

با توجه به این شاخصه ها، شیخ عیسی قاسم در پیام خود برای مردم بحرین گفت: بحرین در ساختار سیاسی خود شاهد عقب ماندگی و اشتباهات بزرگ و ریشه ای است و سیاست در آن بر تمام امکانات، توانمندیها و قابلیت های انسانها و وضعیت این کشور بر زمین و هوا امروز و آینده آمال و احساسات و روابط سایه افکنده است. سیاست وارد تمام جزئیات شده است.

محور دوم، تاکید بر اصلاح ساختار با هدف نجات مردم است. مردم بحرین از ۱۴ فوریه ۲۰۱۱ قیام خود را علیه آل خلیفه آغاز کرده اند، اما این خاندان با تبعیت از سیاست های تحمیلی آل سعود، به جای توجه به مطالبه های مردم و اصلاح اشتباهات، رویکرد امنیتی در پیش گرفته و از انجام اصلاحات خودداری کرده است. 

رهبر شیعیان بحرین در نامه خود خطاب به مردم این کشور تاکید کرد که : "باید برای نجات وطن و مردم دنبال اصلاح بود. اصلاحات برای اینکه درست انجام شود باید بر بعد سیاسی و روابط سیاسی میان مردم و حکومت متمرکز باشد چراکه مردم منبع قدرت ها هستند. اصلاحات جزئی فایده ای ندارد بلکه باید ریشه مشکلات حل شود."

محور سوم، تاکید بر ایجاد نظامی دموکراتیک در بحرین است. نظام سیاسی کنونی بحرین، غیر دموکراتیک است، احزاب استقلال ندارند و احزاب منتقد منحل شده و رهبران آنها در زندان هستند. انتخابات که یکی از مهمترین ارکان دموکراسی است، نمایشی، هدایت شده و با دخالت فراوان خاندان حاکم برگزار می شود. 

شیخ عیسی قاسم تداوم اعتراض ها تا زمان تشکیل حکومتی دموکراتیک را خواستار شد و تاکید کرد که : " مردم بحرین در طول دوره ها فداکاری های زیادی کردند و خواهان دموکراسی هستند. آنها خواهان دموکراسی در کشوری هستند که با دموکراسی مخالفت نمی کند بلکه ادعای آن را می کند. این کشور کاملاً از صحت یا خطای چیزی که ادعا می کند، آگاه است."

نکته پایانی این است که در نامه شیخ عیسی قاسم کاملا بر رویکرد مسالمت آمیز اعتراض های مردمی تاکید شده و با وجود خشونت زیادی که آل خلیفه به کار می گیرد ، اما هیچ توصیه ای بر بکارگیری رفتارهای خشن نشده است. 113/118

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتربخوانید:

شیخ عیسی قاسم: ساختار سیاسی بحرین از عقب‌ماندگی بزرگ رنج می‌برد

ائتلاف 14 فوریه بحرین: رژیم آل خلیفه از مردم بحرین جدا هستند

گزارش کمیساریای «آزادی دینی» از تداوم تبعیض و سرکوب در بحرین