ایران پرس: محمد بن زاید، رئیس امارات متحده عربی سرانجام ولیعهد جدید این کشور را معرفی و پسر خود، خالد بن محمد، را به این سمت منصوب کرد.

محمد بن زاید در ماه می سال گذشته میلادی پس از مرگ برادرش به‌عنوان رئیس امارات منصوب شد. اکنون در آستانه اولین سالروز انتصاب وی به‌عنوان رئیس امارات، ولیعهد جدید این کشور نیز معرفی شد. این مهمترین تصمیم سیاسی در دوران محمد بن زاید پس از انتصاب وی در ماه مه 2022 به عنوان رئیس دولت امارات به شمار می‌رود.

 قانون اساسی امارات درباره نحوه انتخاب ولیعهد ابوظبی سکوت کرده و بدین ترتیب حاکم امارات اختیارات کامل در این باره دارد، اما تعیین خالد بن محمد بن زاید ۴۱ ساله احتمال جانشینی او در مقام ریاست امارات را تقویت می‌کند.

رقابت در خاندان آل نهیان برای تصدی منصب مهم ولیعهدی

نشریه اکونومیست پس از ریاست محمد بن زاید بر امارات گزارش داد، "اولین چالش محمد بن زاید انتخاب ولیعهد است. ولیعهد امروز احتمالاً رئیس دولت فردا خواهد بود." معرفی ولیعهد جدید ۱۱ ماه پس از ریاست محمد بن زاید بر امارات تایید کننده چالش انتخاب ولیعهد و حاکی از رقابت در خاندان آل نهیان برای تصدی منصب مهم ولیعهدی است. 

پیروز رقابت، پسر محمد بن زاید بود اما این پیروزی ممکن است با کوچکترین لغزش و یا تنشی، هزینه‌های زیادی برای محمد بن زاید و پسرش همراه داشته باشد. یک قرن پیش تعدادی از اعضای طایفه نهیان برادران خود را کشتند تا قدرت را به دست گیرند. ابوظبی در دهه ۱۹۲۰ چهار حاکم را به خود دید.

محمد بن زاید در حالی پسرش را به سمت ولیعهدی منصوب کرد که طحنون بن زاید و عبدالله بن زاید، دو برادرش، هم به کرسی ولیعهدی چشم داشته و از شانس بالایی برای تصدی این پست برخوردار بودند. تجربه طحنون بن زاید به عنوان مشاور امنیت ملی امارات فعالیت می‌کند و در سطح بین‌المللی نیز تجربه زیادی دارد. عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات نیز از شخصیت‌های شناخته شده امارات در سطح بین‌المللی است.

خالد بن زاید تجربه چندان بین‌المللی ندارد

این در حالی است که خالد بن زاید تجربه چندان بین‌المللی ندارد و در یک سال اخیر محمد بن زاید تلاش کرد وجهه بین‌المللی وی را تقویت کند. خالد بن زاید از ماه می ۲۰۲۲ در دیدارهای رسمی متعددی حضور داشت از جمله در امضای توافق‌نامه راهبردی میان امارات و ژاپن و نیز در ریاست هیئت اماراتی در تشییع نخست‌وزیر سابق ژاپن در کنار سران دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از جمله امیر قطر.

با توجه به این وضعیت می‌توان گفت انتصاب خالد بن محمد بن زاید به عنوان ولیعهد جدید ابوظبی یک سنت شکنی در روند انتقال قدرت در امارات قلمداد می‌شود. انتخاب خالد در حقیقت به معنای پشت کردن محمد بن زاید به برادرانش طحنون بن زاید و عبدالله بن زاید قلمداد می‌شود تا روند انتقال قدرت در امارت ابوظبی نیز به جای برادر، به نسل بعدی یعنی فرزندان محمد بن زاید منتقل شود.

نویسنده: سید رضی عمادی

113

بیشتر بخوانید:

«محمد بن زاید» رئیس امارات شد