ایران پرس- دمشق بار دیگر کردهای سوریه را به گفت وگو و مقابله با تهدیدهای خارجی فراخواند.

پایگاه الاخبار لبنان روز دوشنبه در مقاله‌ای نوشت: در حالیکه همگان در انتظار نتایج روند مذاکرات مختلف درباره سرنوشت شرق فرات هستند و حرف و سخن‌هایی درخصوص آمادگی ترکیه برای اجرای طرح‌های نظامی و مداخله جویانه در سوریه به گوش می‌رسد، دمشق یک بار دیگر کردها را به گفت وگو فراخواند.

دمشق که این روزها در انتظار اولین سفر، «گی‌یر پدرسون» فرستاده جدید سازمان ملل به سوریه است، در رویارویی با تهدیدهای روبه گسترش ترکیه تلاش می‌کند، گروه‌های محلی در شمال شرق سوریه را به گفت و گو و حفظ وحدت ملی برای مقابله با تهدیدهای خارجی سوق دهد.

این تلاش دولت سوریه همسو با تلاش کانال‌های ارتباطی میان دو طرف در جریان است؛ هر چند که تلاش این کانال‌ها رسانه‌ای نشده است اما گفت و گو و مذاکرات میان طرف ها تا کنون به اقدامات عملی از جمله استقرار نیروهای ارتش سوریه در اطراف شهر منبج و گشت زنی مشترک گشتی‌های روسیه و نیروهای «شورای نظامی منبج» در این شهر انجامیده است.

روند مذاکراتی که روسیه بر آن نظارت دارد به سبب کشمکش باز آمریکا و ترکیه با موانع و مشکلاتی مواجه شده و تلاش‌هایی برای انحرف این مذاکرات و به بن‌بست کشیدن آن در جریان است.

انتظار می‌رود که «جیمز جفری» فرستاده وزیر خارجه آمریکا به سوریه پس از سفر به شمال شرق سوریه بار دیگر به دیدار مسوولان ترکیه در آنکارا رود.

هر چند که سفر این دیپلمات آمریکایی به شمال شرق سوریه از سوی شخص وی اعلام نشد، اما «مایک پمپئو» سه روز قبل در گفت و گویی مطبوعاتی به طور رسمی این سفر را اعلام کرد.

محافل کرد نیز اعلام کردند که در سفر جیمز جفری به شمال شرق سوریه، به نیروهای فعال در شرق فرات اطمینان داده شد که ماه آینده تغییرات مثبتی ایجاد خواهد شد. طی این سفر از این گروه‌ها خواسته شد در گفت و گوها با دمشق شتابزدگی به خرج ندهند.

البته هیچ بیانیه رسمی در این خصوص صادر نشده است.

با وجود ابهاماتی که بر فعالیت آمریکا در منطقه سایه افکنده است، اما می‌توان از سخنان مسئولان واشنگتن و ادامه هماهنگی با آنکارا دریافت که آمریکا به دنبال راه حل‌های میانه‌ای است که در آن هم به حساسیت‌های ترکیه توجه و هم از همپیمانان واشنگتن در سوریه حمایت شود.

وزیر امور خارجه آمریکا در این باره گفت، کشورش، حق ملت ترکیه و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری این کشور را در حمایت از کشورش در برابر تروریست‌ها به رسمیت می‌شناسد و در عین حال از کسانیکه (کردها) مدت‌ها در کنار آمریکا علیه تروریست ها جنگیده اند، حمایت خواهد کرد.

دمشق اما تلاش دارد گفت و گوها را با «شورای دموکراتیک سوریه» و نیروهایی که با این شورای همکاری دارند، به جریان بیاندازد.

دمشق تاکید دارد حفظ وحدت ارضی و ملی اساس توافقات میان طرفین است.

در همین پیوند وزارت امور خارجه سوریه تاکید کرد گفت و گو با کردها را متوقف نخواهد کرد.

«ایمن سوسان» معاون وزیر امور خارجه سوریه بدون ورود به جزئیات اختلافات موجود در پاسخ به سئوالی درباره موضع دمشق در قبال مشارکت شورای دموکراتیک سوریه در روند سیاسی حل بحران این کشور گفت، دمشق درچارچوب کمیته قانون اساسی به مشارکت هیچ یک از طرف‌های سوری در روند سیاسی کشور اعتراض ندارد.

وی تاکید کرد که کشورش درخصوص عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از سوریه، زمانی اظهارنظر خواهد کرد که این وعده عملی شود. 

ایمن سوسان همچنین از فرانسه که دنباله رو آمریکاست به شدت انتقاد کرد.

با وجود آنکه واشگتن مدعی توافق میان همپیمانانش در خصوص سوریه است اما ترکیه همچنان از راهکارهای نظامی و طرح‌های آماده برای مداخله در شرق رود فرات و منبج سخن می گوید.

روزنامه «الصباح» نزدیک به دولت ترکیه در گزارشی به تشریح طرحی پرداخت که وزارت دفاع از درگیری‌های فرضی در شمال سوریه تهیه کرده است.

طبق این گزارش، نیروهای ترکیه از مرزهای میان دو منطقه تل ابیض و عین العرب (کوبانی) عبور خواهند کرد، به پایگاه نیروهای آمریکایی در اطراف شهر عین‌عیسی در ریف الرقه شمالی خواهند رسید، سپس به سمت موضع «ضریح سلیمان شاه» و بعد نیز منبج درغرب فرات پیشروی خواهند کرد.

به گزارش روزنامه الصباح، دلیل انتخاب این مسیر برای رسیدن به پایگاه عین عیسی، نبود مناطق مسکونی در اطراف این مسیر است و این مساله کنترل این مسیر را برای نیروهای ترکیه، تسهیل خواهد بخشید.

این اخبار در حالی درز داده شده است که نیروهای ترکیه در مناطق لواءاسکندرون، نزدیک مرزهای ادلب در حال انجام رزمایش‌ هستند. این نیروها طی هفته گذشته به در این مناطق مستقر شده‌اند.

اخیرا مسوولان بلندپایه وزارت دفاع و سرویس اطلاعات ترکیه نزدیک مرزهای الجیب که تحت کنترل گروه تحریر الشام است، نشستی را برگزار کرده‌اند.  همزمان محافل مخالف سوریه نیز اعلام کردند که شماری زیادی از عناصر گروه‌هایی که پیش از این با تحریرالشام در جنگ بوده اند در حال انتقال به عفرین هستند.

به گزارش یک پایگاه خبری موسوم به «عنب بلدی» وابسته به مخالفان سوریه، هزار نفر از نیروهای «احرار الشام» و و نیروهایی از گروه موسوم به ارتش النصر از ریف حمات به عفرین منتقل شده اند.

بنا بر این گزارش این افراد جزو همان 2700 نیروی این دو گروه هستند که طبق توافق با گروه «تحریر الشام» آماده خروج از ریف حمات شده‌اند.

سه پیام حضور ارتش سوریه در منبج/ تحلیل

مترجم: محبوبه جعفری

بیشتر بخوانید:

فزایش اختلافات آمریکا و ترکیه درباره سوریه/تحلیل

کُردهای سوریه محور رایزنی هیات آمریکایی در آنکارا/ تحلیل