پس از مخالفت کرواسی، اکنون ترکیه نیز اعلام کرده است که دیدگاه مثبتی نسبت به عضویت این سوئد و فنلاند در ناتو ندارد.
تصمیم فنلاند و سوئد برای عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در واقع جبهه جدیدی را درمیان اعضای ناتو و همچنین، تشدید تقابل میان روسیه و غرب گشوده است. فنلاند به عنوان یکی از کشورهای حوزه اسکاندیناوی، حدود هزار کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد.
اگر فنلاند به عضویت ناتو درآید، مرز مشترک روسیه و فنلاند به طولانی ترین مرز روسیه با یکی از کشورهای عضو ناتو بدل خواهد شد. این موضوع، نگرانی های روسیه را در پی داشته است.
نخست وزیر سوئد نیز اعلام کرده است که جنگ اوکراین چشم انداز امنیتی منطقه شمال اروپا را تغییر داده و آنها نیز خواستار عضویت در ناتو هستند. این در حالی است که روسیه نسبت به عواقب پیوستن سوئد و فنلاند به سازمان نظامی پیمان آتلانتیک شمالی هشدار داده است.
وزارت خارجه روسیه ضمن اعلام اینکه پیوستن این دو کشور به ناتو خطر بی ثباتی در شمال اروپا را به دنبال خواهد داشت، اعلام کرد که مسکو درصورت ملحق شدن این کشورها به ناتو انجام اقدامات فنی و نظامی را در دستور کار خود قرار خواهد داد.
با تصمیم قطعی سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو، برخی کشورهای عضو نسبت به آن موضع منفی گرفته اند. «زوران میلانوویچ» رئیس جمهوری کرواسی اعلام کرده است: پارلمان از الحاق هیچ کشوری به ناتو حمایت نخواهد کرد تا زمانی که قانون انتخابات بوسنی و هرزگوین تغییر نکند.
زاگرب در تلاش است با استفاده از حق وتوی خود برای پذیرش اعضای جدید ناتو، در بوسنی و هرزگوین موقعیت برتری را برای کروات ها فراهم کند.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز گفت: این کشور دیدگاه مثبتی نسبت به عضویت فنلاند و سوئد در ناتو ندارد. وی اغلام کرد این دو کشور خانه بسیاری از سازمان های تروریستی هستند.
ناتو سالهاست که ازعضویت شمار بیشتری از کشورهای اروپایی استقبال کرده و آن را در راستای افزایش امنیت ملی اروپا در قبال هرگونه تجاوز احتمالی می داند. از این رو، به رغم داشتن خط قرمزهای خاص، از عضویت کشورهای اروپا استقبال می کند.
در واقع مقامات اروپا سالها است در تلاش هستند با تقویت ناتو، مقابل حمله احتمالی روسیه آماده باشند موضوعی که سبب شده است در موضوع اوکراین نیز از مواضع این کشورحمایت کنند و با حمایت های مالی و جنگ افزاری برآتش این جنگ بدمند.
در واقع مداخلات وموضع گیری های اروپا طی چند ماه اخیر که از جنگ روسیه و اوکراین می گذرد سبب شده است تا این جنگ دامنه گسترده تری پیدا کند. اکنون نیز تشویق سوئد و فنلاند به عضویت در ناتو و استقبال از تصمیم آنها، تنش ها با روسیه را شدت خواهد بخشید.
ترکیه و کرواسی از جمله کشورهای مخالفی هستند که اکنون اعلام موضع کردند و به نظر می رسد با جدی شدن موضوع عضویت سوئد و فنلاند، برخی دیگر از کشورهای عضو نیز به جمع مخالفان بپیوندند.
با توجه به این اختلافات ، وزرای خارجه اعضای ناتو قصد دارند در نشستی در آلمان، از مواضع جدید ترکیه مطلع شوند. با توجه به این موارد، به نظر می رسد روزهای آتی، روزهای سختی برای مرحله جدیدی از توسعه ناتو در اروپا باشد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در این زمینه هشدار داد: پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو، باعث تبدیل شدن آنها به مکانی برای تقابل بین این ائتلاف و روسیه می شود که عواقب گسترده ای از جمله برای روابط خوب همسایگی ما که در طول زمان آزمایش شده است، خواهد داشت.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117