ایران پرس: نخست وزیر لهستان با این ادعا که سه کشور آلمان، اتریش و مجارستان به عنوان مانعی بر سر راه تحریم‌های جدید علیه روسیه در درجریان درگیری در اوکراین عمل می‌کنند، آنها را به ترمز تحریم‌های غرب علیه مسکو تشبیه کرد.

«ماتئوش موراویسکی» گفت: "لهستان قویا بر لزوم محدود ساختن تجارت هیدروکربن (سوخت های فسیلی) با روسیه تاکید می ورزد، اما کشورهایی مانند آلمان، اتریش و مجارستان هرچه بیشتر دراین زمینه خودداری از خود نشان داده و همچنان از متوقف ساختن تجارت با روسیه خودداری می کنند."

نخست وزیر لهستان در 20 مارس نیز پیشنهاد ممنوعیت کامل تجارت با روسیه را به اتحادیه اروپا ارائه داده بود.

لهستان به عنوان بزرگترین کشور اروپای شرقی که عضو اتحادیه اروپا است همواره موضعی منفی در قبال روسیه داشته و اکنون با وقوع جنگ در کشور همسایه شرقی اش یعنی اوکراین بیش از پیش نگران گسترش دامنه جنگ به قلمرو خود است.

در عین حال لهستان به همراه سه کشور حوزه بالتیک یعنی استونی، لتونی و لیتوانی همواره سخت ترین مواضع را علیه روسیه چه در اتحادیه اروپا و در ناتو اتخاذ کرده و خواهان تشدید فشارها علیه مسکو بوده است.

در بُرهه کنونی که غرب به سرکردگی آمریکا به بهانه حمله روسیه به اوکراین شدید ترین و گسترده ترین تحریم ها علیه مسکو را وضع کرده، لهستان در راس کشورهای اروپایی که خواهان تشدید هر چه بیشتر تحریم ها علیه روسیه هستند قرار دارد ودر این راستا حتی خواهان تحریم خرید نفت و گاز این کشور است.

با این حال این رویکرد ورشو مخالفان جدی در داخل اتحادیه اروپا دارد که در راس آنها مجارستان قرار دارد.

در این راستا، «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان، روز جمعه به درخواست «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین برای ارسال هرچه بیشتر تسلیحات به این کشور و تحریم بخش انرژی روسیه، پاسخ منفی داد.

وی در توضیح موضع خود گفت: "مطالبات زلنسکی خلاف منافع مجارستان است، تحریم بخش انرژی روسیه به معنای رکود اقتصاد مجارستان و در نهایت، توقف آن ظرف چند دقیقه است."

اشاره وی به وابستگی شدید مجارستان به واردات گازی از روسیه است که در صورت تحریم انرژی روسیه از سوی اتحادیه اروپا موجب ایجاد رکودی عمیق در این کشور اروپای شرقی خواهد شد.

این امر به درجات متفاوتی در باره آلمان و اتریش نیز صدق پیدا می کند.  آلمان از مشتریان اصلی نفت روسیه است و بیش از 30 درصد از نیاز نفتی خود را از این کشور تأمین می‌کند.

همچنین حداقل 49 درصد گاز مصرفی آلمان از روسیه تامین می شود. در مورد این اتریش این وابستگی به مراتب بیشتر و عمیق تر است. 

«آلفرد اشترن» مدیرعامل شرکت نفت‌وگاز اتریش «اوام‌وی» اعلام کرد: "80 درصد گاز اتریش از روسیه تأمین می‌شود و ما نزدیک به 50 سال است که از این معامله بهره برده‌ایم چراکه گاز روسیه ارزان‌ترین گاز برای ما به شمار می‌رفت. ما خطرات ناشی از تحریم‌ها علیه روسیه را دست‌کم گرفته‌ایم. ما در شرایط سختی قرار داریم و اروپا در حال حاضر قادر به جایگزینی گاز روسیه نیست. آلمان و مجارستان نیز اعلام کرده اند از وضع تحریم‌ها علیه نفت و گاز روسیه حمایت نمی‌کنند چرا که اروپا به راحتی نمی‌تواند برای واردات انرژی از روسیه جایگزینی پیدا کند."

 از آغاز جنگ اوکراین بلوک غرب به سرکردگی آمریکا به منظور فشار بر اقتصاد روسیه تحریم های بی سابقه و همه جانبه ای را علیه این کشور اعمال کرده اند که شامل تحریم های اقتصادی، تجاری، پولی و بانکی وممنوعیت صادرات و واردات است.

با این حال در باره تحریم حامل های انرژی بین کشورهای غربی اجماع نظر وجود ندارد. در حالی که آمریکا اقدام به تحریم نفتی و گازی روسیه کرده و از متحدان اروپایی خود خواهان اقدامی مشابه است، اما در داخل اتحادیه اروپا شکاف فزاینده ای در این زمینه وجود دارد.

جناح هوادار واشنگتن به رهبری لهستان خواهان این اقدام است، در حالی که کشورهای بزرگ اروپایی به ویژه آلمان و اتریش و هم چنین مجارستان با این اقدام به دلیل تبعات وخیم آن برای این کشورها مخالفت می ورزند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

توافق آمریکا و اتحادیه اروپا در زمینه افزایش صادرات گاز مایع

امضای قرارداد گازی میان اتحادیه اروپا و آمریکا