ایران پرس: پس از گذشت بیش از یک هفته از آتش سوزی در اردوگاه پناهندگان موریا در یونان بار دیگر مناقشات بر سر مسئله پناهندگی در اتحادیه اروپا تشدید شده است.

آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان با تاکید بر لزوم در پیش گرفتن یک رویکرد اروپایی برای حل بحران پناهندگان در اروپا، سیاست مهاجرت را سخت‌ترین مسئله در این اتحادیه ارزیابی کرد. مرکل در سخنانی در نشست فراکسیون اتحادیه احزاب متحد مسیحی در پارلمان آلمان توافق انجام گرفته با حزب سوسیال دموکرات برای پذیرش حدود 400 خانواده پناهندگان از جزایر یونان را تمجید کرده و آن را یک رویکرد انسانی و عاقلانه ارزیابی کرد. صدر اعظم آلمان درعین حال تاکید کرد نباید این توهم ایجاد شود که به این ترتیب مشکلات حل می شود. 

یونان؛ دروازه ورود پناهنگان به اروپا

یونان یکی از دروازه‌های ورود پناهجویانی از خاورمیانه به اروپا است. این پناهجویان در اردوگاه‌هایی بیش از چند برابر ظرفیت نگهداری می‌شوند. یکی از این اردوگاه‌ها در جزیره لسبوس یونان به نام موریا قرار دارد. این اردوگاه ظرفیت سه هزار پناهجو دارد که دوازده هزار پناهجو در وضعیت خیلی اسف باری در آن نگهداری می‌شوند تا شا ید کشوری حاضر به پذیرش آنها باشد.  

اردوگاه موریا شامگاه هشتم سپتامبر طعمهٔ حریق شد و بسیاری از بخش‌های آن سوخت که در اثر آن بیش از 12 هزار مهاجر ساکن آن بی‌سرپناه شده‌اند. «کریستینه اشمیتس» از سازمان بین‌‌المللی داوطلبان پزشکی می‌گوید مسیرهایی که به موریا ختم می‌شوند توسط ارتش و پلیس یونان بسته شده است.

بی‌تفاوتی اتحادیه اروپا به پناهجویان

در سطح اتحادیه اروپا نیز به اندازه دولت یونان به جنبه‌های انسانی وضعیت پناهجویان بی‌تفاونی وجود دارد. دولت یونان تنها منتظر کمک‌های دیگر کشورهای اروپایی و پذیرش پناهجویان است. «کیریاکوس میتسوتاکیس»، نخست وزیر یونان در دیدار با «شارل میشل»، رئیس شورای اتحادیه اروپا تاکید کرد، نیاز است تا اروپا همبستگی عملی خود را با یونان در موضوع مهاجرت نشان دهد.

دولتهای اروپایی به تنها چیزی که فکر می‌کنند سخت کردن ورود پناهجویان به کشورشان است. در داخل کشورهای اروپایی نیز اختلاف نظر عمیقی در این زمینه وجود دارد. اتحادیه اروپا پس از موج پناجویان به اروپا در سال 2015 ایده تقسیم پناهجویان را مطرح کرد، اما تعدادی از کشورهای اروپایی حاضر به پذیرش پناهجویان نشدند و پرونده آنها به دیوان عدالت اروپا هم رفت.

مخالفت اتریش با پذیرش محدود پناهجویان

اکنون نیز پس از تصمیم دولت ائتلافی آلمان به پذیرش تعداد محدودی از پناهجویان در یونان، اتریش با این اقدام آلمان مخالفت کرد. «سباستین کورتس» صدراعظم اتریش گفت: اتریش مخالف تصمیم آلمان در پذیرش کودکان و نوجوانان بدون سرپرست در اردوگاه موریا یونان است. الکساندر شالنبرگ"، وزیر امور خارجه اتریش نیز در همین باره گفت: کشورش به جای پذیرفتن پناهجو ترجیح می‌دهد در محل به آنها کمک کند؛ زیرا با انتقال پناهجویان از موریا، بی‌تردید عده‌ای بیشتر جای آنها را خواهند گرفت و این جریان هرگز پایان نخواهد یافت.

وزیر امور خارجه اتریش نسبت به برخورد "عاطفی و احساسی" با بحران پناهجویی هشدار داد. این در حالی است که پناهجویان دارای حقوقی و دولتهای مقصد ورود پناهجویان دارای مسئولیت در قبال پناهجویان است. این موضوغی است که در کنوانسیون بین‌المللی حقوق مهاجران و حتی مقررات اتحادیه اروپا به آن اشاره شده است. 

میشل باچله، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر با اشاره به رویکرد کشورهای اتحادیه اروپا در قبال پناهجویان، گفت: عدم پذیرش و اخراج جمعی پناهجویان از این کشورهای نقض مسئولیت قانونی محسوب شده و تبعات جدی در زمینه حقوق و زندگی مهاجران در پی خواهد داشت.

حمایت برخی در اتحادیه اروپا از اقدام‌های غیرانسانی با پناهجویان

در سطح داخل اتحادیه اروپا نیز کسانی هستند که به صراحت درباره اقدامات غیرانسانی با پناهجویان سخن می‌گویند که یکی از این افراد «فیلیپ لمبرتس»، نماینده پارلمان اروپا و رئیس مشترک اتحاد آزاد سبزها است. او با انتقاد از وضعیت پناهجویان در جزیره لسبوس یونان، مقامات اتحادیه اروپا را به نداشتن اراده برای حل معضل موجود متهم کرد. این نماینده پازلمان اروپا گفت: در سطح این قاره «ابدا اراده‌ای برای حل مشکل دیده نمی‌شود»، در حالی که اتحادیه توانایی این کار را دارد. فیلیپ لمبرتس گفت: «اگر حتی می‌خواستیم تمامی پناهجویان را از سراسر جزیره جمع کنیم تنها کافی بود از هر شهر اروپایی بالای سی‌ هزار نفر بخواهیم یک نفر را قبول کند. تنها یک نفر.»//114

نویسنده: مرتضی مکی

بیشتر بخوانید:

واکنش منفی اتحادیه اروپا به استفاده ابزاری ترکیه از پناهجویان/ تحلیل

اعتراض آلمان به اعمال فشار ترکیه بر اروپا از طریق پناهجویان/ تحلیل