ایران پرس- ارتش سودان 11 آوریل در یک کودتای نظامی قدرت را در سودان به دست گرفت و اعلام کرد ظرف مدت دو سال زمینه را برای برگزاری انتخابات و انتقال قدرت به صورت دموکراتیک در این کشور فراهم می کند

با گذشت چند هفته از ادامه اعتراضات مردمی در سودان و ناکامی شورای نظامی این کشور در پایان دادن به اعتراضات، سرانجام نخستین نشست شورای نظامی سودان با نمایندگان گروه‌های مخالف این کشور برگزار شد و رهبران معترضان و ارتش سودان در زمینه تشکیل «یک شورای حاکمیتی مشترک» در این کشور توافق کردند .

ارتش سودان 11 آوریل در یک کودتای نظامی قدرت را در سودان به دست گرفت و اعلام کرد ظرف مدت دو سال زمینه را برای برگزاری انتخابات و انتقال قدرت به صورت دموکراتیک در این کشور فراهم می کند، اما حضور نظامیان در راس قدرت، مورد پذیرش شهروندان سودان‌، احزاب سیاسی و جامعه بین المللی قرار نگرفت.

بسیاری از سودانی‌ها طی روزهای گذشته با تحصن در مکان‌های مهم سیاسی این کشور خواهان انتقال قدرت به غیر نظامیان در این کشور شدند، در بعد منطقه‌ای نیز شورای اتحادیه آفریقا به شورای نظامی انتقال قدرت، سه ماه فرصت داد تا قدرت را به غیر نظامیان منتقل کند.

در این زمینه صادق المهدی، رهبر مخالفان و رئیس حزب امت سودان بر تداوم اعتراض‌ها تا تشکیل دولت مدنی تاکید کرد و خواستار آن شد که ارتش به مردم و مردم به ارتش احترام بگذارند تا سودان به ثبات و آرامش برسد.

اگر چه از ابتدای کودتای ارتش و انتقال قدرت به نظامیان‌، مخالفان سودانی انتقال فوری قدرت به غیرنظامیان و محاکمه تمام مقام‌های دوران البشیر به ویژه کسانی که در کشتار معترضان دست داشتند را خواستار شدند  اما اقدامات شورای نظامی انتقال قدرت، نیز خواست معترضان را تشدید کرد.

تصمیم این شورا در باقی ماندن در ائتلاف سعودی جنگ در یمن، باقی ماندن برخی از مقامات عمر البشیر در ساختارقدرت، افزایش مداخلات خارجی به ویژه وعده اعطای کمک‌های مالی عربستان و امارات که به تعبیر بسیاری در واقع یک رشوه آشکار برای حمایت از ارتش و نظامیان سودانی برای انحراف انقلاب کنونی از مسیر اصلی و جلوگیری از تغییرات دموکراتیک این کشور بود، سبب تشدیداعتراضات و پافشاری معترضان بر کناره‌گیری نظامیان از قدرت در این کشور شد.

کاظم ناصر نویسنده روزنامه رای الیوم در این زمینه با اشاره به اینکه مردم سودان رابطه مشکوکی را که میان نظامیان سودانی و رژیم جدید این کشور با عربستان سعودی و امارات، ایجاد شده، نمی پذیرند نوشت:

سودان همچنان به انقلاب خود ادامه می دهند و بر برکناری نظامیان از قدرت اصرار دارند و خواستار تشکیل یک دولت غیرنظامی هستند که زمینه را برای اجرای مرحله انتقالی فراهم کند تا مرحله انتقالی بتواند شرایط را برای ایجاد نظامی دموکراتیک و فراگیر ایجاد کند.

پس از هفته‌ها مقاومت و تلاش مردم و احزاب سیاسی سودان، اکنون آنها توانسته‌اند شورای انتقال نظامی قدرت را به مذاکره و تشکیل شورای حاکمیتی مشترک متقاعد کنند و در گام اول سهمی از قدرت را در این شورا به دست آورند، می توان این مرحله را گامی مثبت و رو به جلو در تحولات سودان ارزیابی کرد.

اما اجرایی شدن این تصمیم،چگونگی تشکیل شورای حاکمیتی مشترک‌، ترکیب آن‌، اقدامات و اختیارات آن و میزان تاثیرگذاری غیر نظامیان در این شورا، روند و تحولات آینده سودان را رقم خواهد زد.

به نظر می رسد روزهای آینده و تشکیل شورای حاکمیتی مشترک با حضور افراد غیر نظامی مشخص خواهد کرد آیا تن دادن نظامیان به تشکیل چنین شورایی به معنای باور به دموکراسی و تلاش واقعی برای نهادینه کردن آن در جامعه سودان بوده است؟

نویسنده: دینیاریان

141/118

بیشتر بخوانید:

نقش عربستان و امارات در سودان، قبل و پس از سقوط البشیر/ تحلیل

کمک 3 میلیارد دلاری عربستان و امارات به شورای نظامی سودان