ایران پرس: به رغم تلاش های آمریکا برای نفوذ و حضور قدرتمندانه در کشورهای آمریکای لاتین و استفاده از حربه های مختلف در این راستا، ظهور دوباره جنبش های چپگرا سبب همبستگی بیشتر کشورهای این منطقه علیه سیاست های واشنگتن شده است.

در این راستا، رهبران سه کشور برزیل، آرژانتین و ونزوئلا بر لزوم همبستگی بیشتر و داشتن واحد پول مشترک تاکید کردند.

با گذشت بیش از یک دهه حکومت راستگرایان در اکثر کشورهای آمریکای لاتین و تبعیت آنان از سیاست های آمریکا، اکنون پیروزی احزاب چپگرا در اکثر کشورهای منطقه که «موج صورتی» نام گرفته، سبب شده است تا برخی از سیاست های داخلی و خارجی این کشورها تغییر کند.

در واقع حکومت های راستگرا در کشورهای لاتین آمریکا که اصولا تحت حمایت آمریکا بوده و از کمک های مالی و حمایت های سیاسی واشنگتن بهره مند بودند، نتوانستند آرمان ها و خواست شهروندان را برآورده سازند.

از این رو، در انتخابات جدید، احزاب چپگرا توانستند بار دیگر قدرت را به دست آورند. این در حالی است که پیروزی چپگرایان اصلا خواست واشنگتن که همچنان خود را قیم و صاحب آمریکای لاتین می داند  و این منطقه را حیاط خلوت سیاسی خود تعریف کرده است، نیست.

رویکرد خصمانه آمریکا در قبال برخی کشورهای آمریکای لاتین

این موضوع سبب شده است تا طی چند سال اخیر، آمریکا با کشورهای چپ این منطقه نیز رویکرد خصمانه داشته و برای براندازی سران و دولت های چپ گرا تلاش کند.

اعمال تحریم های سنگین اقتصادی چون تحریم سیستم بانکی و بخش انرژی از جمله این اقدامات بوده است. اعمال این رویکرد در قبال کشورهایی چون ونزوئلا، کوبا، نیکاراگوئه و بولیوی  که همچنان بر آرمان های خود پایبند بوده و حاضر به تابعیت از سیاست های آمریکا نیستند، سبب شده است به رغم همه تلاش ها، این کشورها به ویژه در بخش اقتصادی، با مشکلات بسیاری روبه رو شوند.

اکنون با پیروزی احزاب چپگرا در انتخابات کشورهایی چون آرژانتین، شیلی، کلمبیا، برزیل، جغرافیای سیاسی منطقه تغییر یافته و این کشورها تلاش کنند از وابستگی ب نظام پولی آمریکا بکاهند. از جمله محورهای مورد توجه آنان، تقویت اقتصاد در بعد منطقه ای است به گونه ای که تحریم های پولی و بانکی آمریکا نتواند ثبات آنان را بر هم زند.

در این راستا «آلبرتو فرناندز» رئیس‌ جمهوری آرژانتین و«لولا داسیلوا» همتای برزیلی وی در دیدار با یکدیگر، ضمن گفت و گو در مورد اهداف و ضرورت های ایجاد اتحادیه منطقه‌ای در آمریکای لاتین، از تلاش برای ایجاد واحد پول مشترک آمریکای جنوبی خبر دادند.

در واقع پیشنهاد آنان ایجاد یک «یورو» آمریکای لاتین با حمایت دولت‌های منطقه است.

دراین پیوند، «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا نیز از این تصمیم استقبال کرده است. مادورو با بیان اینکه ایجاد واحد پول مشترک در آمریکای لاتین به استقلال، اتحاد و آزادی این منطقه کمک می‌ کند، بر وحدت منطقه آمریکای لاتین تاکید کرد.

ونزوئلا از جمله کشورهایی است که به واسطه سیاست های خصمانه و تحریم های آمریکا، همچنین مداخلات سیاسی واشنگتن، متحمل آسیب های اقتصادی و سیاسی شدیدی شده است.

«استفانیا کروز لِرا» کارشناس روابط بین‌الملل در این زمینه گفت: "دولت‌های چپگرا بخشی از عوامل ایجاد فاصله بین ایالات متحده و آمریکای لاتین هستند، این دسته کشورها اگر چه وارد تقابل و رویارویی مستقیم با آمریکا نمی‌شوند اما در مقابل پروژه قدرت هژمونیک ایالات متحده قرار دارند."

دولت های چپگرای آمریکای لاتین اکنون در صدد افزایش همگرایی و همکاری‌های درون منطقه ای به عنوان  یکی از راهبردها به منظور مقابله با سلطه کشورهای غربی و آمریکا هستند. ایجاد پول واحد و رواج آن در این منطقه و به کارگیری این پول در تجارت خارجی نیز یکی از این موارد است. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117