طبق این مصوبه، پوشیدن نمادهای ایدئولوژیکی و یا دینی در محل کار ممنوع می شود. هر چند این مصوبه ظاهرا عام بوده و اشاره به معتقدان دین خاصی ندارد، اما در عمل لبه تیز آن متوجه زنان مسلمان شاعل در دستگاههای دولتی آلمان است.
بر اساس این قانون که ظواهر کارمندان دولت و پلیس را تعیین میکند، ماموران دولت در ادارات و پلیس حق پوشش حجاب را ندارند. این مصوبه مجلس با انتقادات شدید تشکل های اسلامی و حتی برخی مقامات رسمی ایالتی در آلمان مواجه شده است.
«ایمانوئل هوف» از مقامات ایالت تورینگن گفت: "وضع این قانون در جامعه مشکل آفرین خواهد شد."
وی با اشاره به اینکه این قانون باعث ایجاد محدودیت برای زنان مسلمان شاغل در دستگاههای دولتی میشود، تاکید کرد: "اجرای این قانون میتواند باعث شکایتهایی به دادگاه قانون اساسی شود."
این مصوبه مغایر قانون اساسی آلمان است که آزادی دین و انتخاب شغل را برای کارکنان دولت به رسمیت میشناسد.
اسلام ستیزی پدیده ای رو به گسترش در آلمان
مساله اسلام ستیزی و مقابله با مظاهر اسلامی به ویژه حجاب زنان مسلمان در اروپا از جمله آلمان تبدیل به پدیده ای رو به گسترش شده است. یک از مهمترین حساسیت ها در کشورهای اروپایی از جمله آلمان مساله حجاب اسلامی است و به ویژه جنبش ها و احزاب راست گرای افراطی که در سال های اخیر در آلمان روندی رو به رشد داشته اند بارها مخالفت شدید خود را با حجاب زنان مسلمان در این کشور اعلام کرده و خواهان ممنوعیت آن شده اند.
این در حالی است که جمعیت قابل توجهی از مسلمانان در آلمان زندگی می کنند که خواهان رعایت شریعت اسلامی از جمله حجاب برای زنان مسلمان هستند و تصویب قوانینی مانند مصوبه اخیر بوندسرات با هدف در تنگنا گذاشتن و مجبور ساختن آنها به انتخاب بین داشتن حجاب و یا شغل شان صورت گرفته است.
بر اساس تازهترین آمار اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی آلمان حدود 5.3 تا 5.6 میلیون مسلمان در آلمان زندگی میکنند که حدود 6.4 تا 6.7 درصد کل جمعیت این کشور را تشکیل میدهد.
بدین ترتیب جمعیت قابل توجهی از زنان مسلمان در این کشور زندگی می کنند که با توجه به خواسته بسیاری از آنان برای داشتن حجاب، اکنون با تنگنای بزرگی مواجه شده اند.ضمن اینکه اعمال خشونت علیه زنان مسلمان در آلمان روندی افزایشی داشته است.
«برهان کسیجی» رئیس شورای اسلامی آلمان می گوید: "زنان محجبه بیشتر از سایر مسلمانان در معرض حملات اسلام ستیزانه قرار دارند."
نکته قابل توجه این است که اقدام اخیر مجلس علیای آلمان (بوندسرات) پس از اقدام چندی قبل مجلس سنای فرانسه در زمینه ایجاد محدودیت های جدید برای زنان و دختران مسلمان در زمینه داشتن حجاب و ممنوعیت آن صورت گرفته و نشان دهنده نوعی حرکت حساب شده در سطح اروپا برای اسلام ستیزی و افزایش فشار علیه مسلمانان است.
احزاب راست گرای افراطی و سیاستمداران پوپولیست در کشورهای اروپایی از جمله در آلمان مانند حزب راست گرای افراطی «آلترناتیو برای آلمان» برای جلب آرای عمومی در انتخابات، لبه حملات خود را متوجه مسلمانان کرده وآنها را مسبب مسائلی مانند تروریسم، بیکاری وناامنی در این کشورها معرفی کرده و ترویج کننده خشونت علیه مسلمانان هستند.
در عین حال اسلام ستیزی و اعمال خشونت های کلامی و فیزیکی و اعمال تبعیض و تشدید فشارها علیه مسلمانان از جمله در زمینه حجاب در آلمان روندی افزایشی پیدا کرده است.
در سال های 2019 و 2020 مسلمانان و مراکز اسلامی در آلمان به ترتیب هدف 950 و 901 حمله قرار گرفتهاند.
موضع گیری ها و عملکرد نهادهای دولتی و حاکمیتی مانند مجالس قانون گذاری درکشورهای اروپایی مانند آلمان و فرانسه نیز در راستای اسلام ستیزی و افزایش فشارها علیه مسلمانان بوده است.
بدین ترتیب روند روزافزون اسلام هراسی و اسلام ستیزی در اروپا، حیات جوامع مسلمان ساکن اروپا را با دشوارهای فزاینده مواجه ساخته است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117