نشست اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره قطعنامه ارتقای «حقوق و امتیازات» فلسطین که از شورای امنیت میخواهد درخواست فلسطین برای تبدیل به یکصد و نود و چهارمین عضو سازمان ملل را به طور مطلوب بازنگری کند، صبح جمعه به وقت محلی در مقر این نهاد در نیویورک برگزار شد.
پیش نویس قطعنامه حمایت از عضویت کامل فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل که با ۱۴۳ رای موافق، ۹ رای مخالف و ۲۵ رای ممتنع به تصویب رسید، به فلسطین حقوق و امتیازات بیشتری در سازمان ملل خواهد داد.
فلسطین در حال حاضر ناظر غیرعضو است، اما سالهاست که برای عضویت کامل در این نهاد بین المللی تلاش میکند. این تلاش برای چندمین بار آوریل گذشته توسط آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل وتو شده بود.
هرچند بر اساس این قطعنامه به فلسطین حقوق و امتیازات بیشتری مانند پیوستن به سازمانها و نهادهای مختلف سازمان ملل که هم اکنون قادر به انجام آن نیست، داده خواهد شد، اما تا رسیدن به عضویت کامل فلسطین در این نهاد مهم بین المللی فاصله زیادی است.
با این حال تلاش جامعه جهانی برای تحقق حقوق و آرمان ملت فلسطین در این برهه تاریخی که مردم این سرزمین آماج شدیدترین نسل کشی تاریخ از سوی نظامیان رژیم صهیونیستی قرار دارند، اقدامی معنادار و ستودنی است، زیرا با تصویب این قطعنامه، فلسطین رسما به عنوان کشوری واجد شرایط برای عضویت کامل به رسمیت شناخته شده که اقدامی روبه جلو و امید بخش است.
در همین ارتباط، «محمد ابوشهاب»، سفیر و معاون نمایندگی امارات در سازمان ملل که به نمایندگی گروه کشورهای عربی پیش نویس این قطعنامه را ارائه کرده بود می گوید: "مردم فلسطین ملتی صلح طلب و سزاوار این فرصت هستند تا از طریق سازمان ملل به طور مؤثر به بشریت خدمت کنند."
جمهوری اسلامی ایران هم با استقبال از تلاش مجمع عمومی سازمان ملل برای تصویب پیش نویس قطعنامه عضویت کامل فلسطین در این نهاد، اعلام کرد: "راه حل همه جانبه مسئله فلسطین فقط از طریق تحقق کامل حق این ملت در تعیین سرنوشت و ایجاد کشور مستقل فلسطینی با پایتختی قدس شریف امکان پذیر است."
پس از تشدید حملات رژیم صهیونیستی به باریکه غزه در ماههای اخیر، فعالیتهای دیپلماتیک برای به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین و عضویت کامل آن در سازمان ملل افزایش یافته بود. با این وجود، ۱۸ آوریل گذشته در حالی که ۱۲ عضو شورای امنیت از جمله روسیه و چین به قطعنامه پذیرش عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل رأی مثبت داده بودند، آمریکا این قطعنامه را وتو کرد.
کشور مستقل فلسطین تا به حال از سوی ۱۴۰ کشور از ۱۹۳ عضو سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده و سفارتخانهها و نمایندگیهای دائمی فلسطین در ۹۵ کشور جهان وجود دارد. به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران ضمن حمایت از عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل، معتقد است که تحقق این امر، گامی مهم در رسیدگی به بی عدالتی های تاریخی علیه مردم فلسطین است.
این درحالی است که فلسطین اکنون ناظر دائمی در سازمان ملل است. کشورهای دارای وضعیت ناظر هرچند میتوانند در اکثر جلسات شرکت کنند اما حق رای ندارند.
موضوع حائز اهمیت درباره حمایت قاطع کشورها از ارتقای جایگاه فلسطین در سازمان ملل در این برهه اینکه این حمایت ها پس از جنگ غزه و نسلکشی رژیم صهیونیستی افزایش یافته و این موضوع را میتوان از پیامدهای نسلکشی و جنایات بی سابقه صهیونیست ها در غزه دانست.
در واقع با وجود همراهی غربی ها با تل آویو و کارشکنی آنها با ارتقای جایگاه فلسطین به عنوان یک کشور عضو رسمی سازمان ملل اما اوضاع بر خلاف خواسته آنان و رژیم صهیونیستی رقم خورد و با اصرار و پیگیری جامعه جهانی، ارتقای عضویت فلسطین در مهمترین نهاد بین المللی تحقق یافت و انتظار می رود با ادامه این روند در آینده نه چندان دور، ملت فلسطین نیز مانند سایر کشورها از حقوق کامل خود در مهمترین نهاد بین المللی برخوردار شود.
نویسنده: علی محمدی
117