ایران پرس- «لیلا عبدالله اوا» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان از تصمیم دولت نروژ برای تعطیل کردن سفارت این کشور در باکو ابراز تاسف کرد.

تعطیلی سفارت نروژ در باکو در حالی صورت می‌گیرد که اسلو از نخستین دولت‌های اروپایی است که با جمهوری آذربایجان روابط سیاسی و اقتصادی برقرار کرده است.

با وجود آن که، دلایل تعطیلی سفارت نروژ در باکو رسانه‌ای نشده است، اما به نظر می‌رسد برخی مسائل مربوط به نقض حقوق‌بشر و آزادی بیان و رسانه‌ها در جمهوری‌آذربایجان بر مناسبات باکو و اسلو تاثیرات منفی برجا گذاشته است.

در همین ارتباط به نظر می‌رسد که، طرح موضوع افتتاح سفارت نروژ در گرجستان در سال آینده میلادی که از سوی وزارت خارجه این کشور اعلام شده است تا حدودی از ابهام‌ها در زمینه تعطیلی سفارت نروژ در جمهوری آذربایجان بکاهد.

بر اساس تصمیم وزارت خارجه نروژ، از سال آینده میلادی سفارت نروژ در ترکیه مسائل مربوط به جمهوری آذربایجان را پیگیری خواهد کرد، با این حال، دولت نروژ فعالیت کنسولی خود را در جمهوری آذربایجان ادامه خواهد داد.

تصمیم دولت اسلو برای تعطیل کردن سفارت نروژ در جمهوری آذربایجان  در حالی صورت می‌گیرد که  شرکت نفت و گاز نروژ از سرمایه‌گذاران کلیدی در صنعت نفت جمهوری آذربایجان است.

شرکت «اکوینور» (Equinor) (شرکت چندملیتی استات اویل سابق) بزرگترین شرکت انرژی نروژ است که در نخستین سال‌های دهه ۱۹۹۰ در قرارداد موسوم به قرن مشارکت کرد.

از این‌رو؛ با توجه به سوابق دیرین روابط دوکشور و نقش‌آفرینی نروژ در اقتصاد جمهوری آذربایجان، دلیل این تصمیم اسلو همچنان در هاله‌ای از ابهام باقی مانده است.

برخی واکنش‌ها به سیاست تعطیلی سفارت نروژ در باکو نیز قابل توجه است. خانم «اینه اریکسن سوراید» (Ine Eriksen Surid) وزیر خارجه نروژ اخیرا" گفته است:

«پیگیری رویدادهای منطقه قفقاز جنوبی از تفلیس مناسبت‌تر از باکو است. علاوه بر این، روابط دیپلماتیک گرجستان و نروژ از ماه ژوئن سال ۱۹۹۲ برقرار شده و نمایندگی دیپلماتیک گرجستان از سال ۲۰۱۲ در نروژ فعالیت دارد اما این کشور در تفلیس سفارتخانه ندارد.»

از اظهارات وزیر خارجه نروژ چنین برداشت می‌شود که، سفارت نروژ در باکو منافع ملی این کشور را تامین نمی‌کرده است.

درحالی که، نروژ با تکیه بر منافع ملی و روابط با کشورهای حوزه قفقاز جنوبی، عزم خود را برای افتتاح سفارت در گرجستان جزم کرده است.

در کنار این واقعیت‌ها، باید گفت: گرجستان داوطلب رسمی پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو - است و نروژ نیز یکی از اعضای فعال این سازمان نظامی محسوب می‌شود. این احتمال را نیز نباید نادیده گرفت که، در آینده سفارت نروژ در تفلیس به عنوان به مرکز هماهنگ کننده فعالیت‌های ناتو در منطقه قفقاز جنوبی ایفای نقش کند.  

در مجموع  پیش‌بینی می‌شود تعطیلی سفارت نروژ در باکو ضربه سنگینی به جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و فعالیت‌های اقتصادی کشورهای غربی در جمهوری آذربایجان وارد کند.

135/120

نویسنده: محمدعلی طالبی‌خاکیانی