تحلیل:

ایران پرس: چندین ماه پس از تغییرات سیاسی در نیجر و روی کارآمدن شورای نظامی با تاکید بر لزوم خروج نیروهای نظامی فرانسوی از این کشور و پایان سلطه گری پاریس، سرانجام سفارت فرانسه در نیجر رسما تعطیل شد.

وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیه‌ ای اعلام کرد: "سفارت فرانسه در نیجر هم اکنون تا اطلاع ثانوی تعطیل می‌شود و این هیات دیپلماتیک فعالیت‌های خود را از محل شهر پاریس ادامه خواهد داد."

تعطیلی سفارت فرانسه در نیجر جدیدترین تحول در روابط نیجر و فرانسه و نشان دهنده تسلیم شدن فرانسه در برابر خواست این کشور است.

اگرچه فرانسه دهه هاست که به بهانه های مختلف به ویژه کمک به برقراری امنیت و مبارزه با تروریسم در کشورهای ساحل آفریقا از جمله نیجر و مالی حضور دارد، اما طی یک سال گذشته با تحولات سیاسی در این کشورها و برخی دیگر از کشورهای منطقه، جنبشی علیه حضور بیگانگان به ویژه فرانسه در این منطقه شکل گرفته است.

در واقع کشورهای ساحل آفریقا اکثرا با داشتن منابع غنی اورانیوم و دیگر فلزات گرانبها، موقعیت استراتژیک و وجود نیروی کار ارزان قیمت، سالهاست که جولانگاه نظامیان فرانسه و اتباع این کشوربوده اند.

در واقع مقامات پاریس طی دهه اخیر با سواستفاده از مشکلات اقتصادی و سیاسی و همچنین افزایش فعالیت گروه های تروریستی در کشورهایی همچون نیجر، حضور خود را تداوم بخشیده و در این راه جنایات بسیاری را نیز مرتکب شده اند.

کشف گورهای جمعی نزدیک پایگاه های نظامی فرانسه در کشورهای مالی یا هدف قراردادن غیر نظامیان به بهانه مبارزه با تروریسم، شاهدی بر جنایات فرانسه دراین کشورها است.

ژنرال «عبدالرحمان شیانی»، رئیس شورای نظامی حاکم نیجر در این زمینه گفت: "فرانسوی ها گفتند، آمده‌اند تا تروریسم را ریشه کن کنند اما آنها نه فقط نتوانستند تروریست‌ها را بیرون کنند، بلکه تعداد تروریست‌ها را افزایش دادند."

در نیجر به محض برکناری «محمد بازوم» از ریاست جمهوری و روی کار آمدن شورای نظامی، خروج نیروهای نظامی فرانسه از این کشور مد نظر قرار گرفت و از حمایت مردمی برخوردار شد.

به رغم همه تلاش ها و خواست فرانسه، سرانجام آخرین گروه نظامیان فرانسوی چند هفته قبل از نیامی خارج شدند و به این ترتیب  حضور نظامی فرانسه در نیجر به‌ طور کامل پایان یافت.

اکنون با گذشت نزدیک به دو هفته از تکمیل خروج نظامیان فرانسوی از نیجر، وزارت امور خارجه فرانسه سفارتخانه این کشور در نیجر را نیز تعطیل کرده است. دولت نظامی در نیجر و مردم این کشور طی ماه های اخیر به شدت بر حفظ تمامیت‌ ارضی و استقلال سیاسی، نظامی و اقتصادی خود تاکید کرده اند.

در واقع مردم آفریقا که سالها مستقیم و غیر مستقیم زیر ظلم فرانسه و دیگر کشورهای استعمارگر اروپایی بودند، اکنون در خیزشی آرام و تدریجی، استقلال و آزادی خود را خواهان هستند؛ چنان که شورای نظامی نیجر، این رخداد را شروع «یک دوران جدید» برای مردم نیجر خوانده است.

این شورا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "نیجر همچنان ایستاده است و امنیت سرزمین ما دیگر وابسته به حضور خارجی ها نخواهد بود. ما مصمم به مقابله با چالش های پیش روی خودمان با تثبیت توانمندی‌های استراتژیک و نظامی ملی خود هستیم."

در واقع کشورهای آفریقایی از پس سالها تجربه استعمار مستقیم و غیر مستقیم همچنین حضور بیگانگان، اکنون دوران جدیدی را با تکیه بر توان داخلی و افزایش همکاری های منطقه ای شروع کرده اند. این کشورها در تلاش هستند با خودباوری، شرایط جدیدی را برای خود و در نظام بین الملل تعریف کنند و برخلاف خواست  و باور بیگانگان، زمام امور را به دست بگیرند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117