ایران پرس- نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب کردند، فرماندهان ستاد فرماندهی نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه غرب آسیا و شرق آفریقا "سنتکام" (CENTCOM) و سازمان یا نهادهایی که تحت اختیار این فرماندهی هستند، تحت تعقیب قضایی قرار گیرند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روزسه شنبه طرح «اقدام متقابل» در برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمان تروریستی توسط آمریکا را تصویب کردند. طبق این مصوبه، قوه قضاییه حداکثر طی سه ماه از تصویب این قانون ساز و کاری را باید ایجاد کند که بر اساس آن اسامی اعلام شده به عنوان سازمان و افراد تروریست را تحت تعقیب و مجازات قضایی قرار دهد.

با تصویب مجلس شورای اسلامی دولت جمهوری اسلامی و نیروهای مسلح کشور موظفند در زمان مقتضی با اقدامات ضروری و هوشمندانه به گونه ای عمل کنند که نیروهای آمریکایی نتوانند از هر گونه توان و امکانات علیه منافع ایران استفاده کنند.

طرح اقدام متقابل، چالشی جدی برای سنتکام

مصوبه مجلس مبنی بر پیگیری قضایی  مقامات آمریکایی در مجلس ایران  می تواند چالش جدی برای فرماندهان، ژنرال های مستشار و رهبران نظامی آمریکا در منطقه باشد.

ناظران سیاسی معتقدند، جدی ترین چالشی که فرماندهی سنتکام در حال حاضر با آن مواجه است شیوه ارتباط گیری جمهوری اسلامی ایران با این ستاد در غرب آسیا و شمال آفریقاست. پیش از این بر پایه پروتکل های بین المللی طرفین از کنار هم عبور می کردند ولی حالا بایستی نسبت به یک دیگر واکنش همتراز نشان دهند.

البته سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال تحرکات آمریکا علاوه بر پیگیری و تعقیب قضایی از طریق مراجع بین المللی در بعد نظامی نیز بر مبنای حفظ آمادگی در چارچوب استراتژی "تهدید در برابر تهدید" تعریف  شده است.

قراین نشان می دهد سیاست آمریکا در وضعیت فعلی عمدتا بر تشدید فشار بر ایران متمرکز شده است. اقدام خلاف قانون آمریکا مبنی بر تروریستی خواندن سپاه پاسداران و خودداری ترامپ از تمدید معافیت های تحریمی فروش نفت ایران به چند کشور این دید گاه را تایید می کند که آمریکا سعی دارد به عناصر اقتدار ایران در عرصه  نظامی و اقتصادی ضربه بزند.

البته برخی شواهد نیز پیشتر نشان داده برنامه آمریکا بعد از شکست داعش در سوریه، انتقال اعضای این گروه و تروریسم به منطقه شرقی جبهه مقاومت و هدف قرار دادن ایران بوده است.

حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیاناتی هدف از این  تحرکات و تصویرسازی های غلط را "القای در موضع قدرت بودن آمریکا" دانسته و خاطرنشان می کنند: "این خیالات، انسان را به یاد سخنان چهل سال قبل آمریکایی‌ها و نوکران آنها در داخل می اندازد که به یکدیگر مژده سرنگونی شش ماهه جمهوری اسلامی را می دادند اما اکنون چهار دهه از عمر نظام اسلامی گذشته است.

روزنامه «کریستین ساینس مانیتور» در تحلیلی از سیاست های آمریکا ضد ایران می‌نویسد: "تهدیدها و فشار بی‌سابقه آمریکا تغییری در محاسبات استراتژیک ایران ایجاد نمی‌کند. مقام‌های ایرانی در تحقیر کردن خواسته های «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا و استراتژی جدید آمریکا با یکدیگر متحد شده‌اند. آنچه مسلم است ایران در مقابله با هرنوع تهدید و یا اقدام برهم زننده ثبات وامنیت خود و منطقه قطعا اقدامات بازدارنده را انجام خواهد داد."

مؤسسه بین‌المللی «مطالعات استراتژیک» در گزارشی  با عنوان "امنیت خلیج فارس بعد از 2020" از ایران بعنوان کشوری یاد می کند که بزرگ‌ترین و متنوع‌ترین زرادخانه موشک‌های بالستیک و راکت را در اختیار دارد.

از سوی دیگر، نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران نیز بعنوان یک نیروی راهبردی شناخته می شود و توانمندی آنرا دارد که با بکارگیری عناصر اقتدار خود در صحنه ژئوپلتیک منطقه، اقدامات فراقانونی و یکجانبه نیروهای مداخله گرآمریکایی در حوزه خلیج فارس و در غرب آسیا را با چالش مواجه سازد.

نویسنده: جمشید امین زاده

113/116

بیشتربخوانید:

با تصویب مجلس، "سنتکام" در فهرست نیروهای تروریستی قرار گرفت

آمریکا «دولت حامی تروریزم» و «فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام»؛ گروه تروریستی هستند/تحلیل

شورای عالی امنیت ملی: فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به "سنتکام" گروه تروریستی است