قرار بود در این نشست درباره نحوه ترانزیت کالا از مبادی ورودی پاکستان به افغانستان و بالعکس تصمیم گیری شود و تجدید نظرهایی در توافقنامه های قبلی صورت گیرد.
گفته می شود دولت افغانستان خواهان ارتباط تجاری دو سویه با هند از طریق خاک پاکستان است و از دولت این کشور خواسته که کشور هند را نیز در متن سند ترانزیت کالا بین کابل و اسلام آباد بگنجاند.
موضوعی که قبلا با مخالف صریح پاکستان روبرو شده است.
بر اساس معاهده ترانزیت کالا بین کابل و اسلام اباد، کامیونهای افغان میتوانند کالاهای خود را از طریق خاک پاکستان به هند ترانزیت نمایند اما نمی توانند کالاهای هندی را از طریق خاک این کشور به افغانستان منتقل کنند.
این اولین بار نیست که همکاری های ترانزیتی افغانستان و پاکستان دچار وقفه و تعلیق می شود. پیشتر نیز دولت پاکستان برای اعمال فشار بیشتر بر دولت افغانستان راههای ترانزیتی با این کشور را مسدود کرد که دولت افغانستان ناگزیر به استفاده از ناوگان هوایی برای حمل بار و کالاهای صادراتیش شد.
این بدان معنا است که دولت پاکستان از توافقنامه ترانزیتی به عنوان اهرم فشاری ضد دولت افغانستان استفاده می کند تا ازاین طریق دولت کابل را برای پذیرش درخواستهای دولت اسلام اباد تحت فشار قرار دهد.
این در حالی است که به گفته تجار افغانستان این گونه برخورد دولت افغانستان خسارات زیاد مالی به دنبال دارد.
«شمیل شمس» کارشناس مسایل سیاسی در پاکستان:
"تنها راه برونرفت از مشکلات فعلی میان پاکستان و افغانستان دنبال کردن راه کارهای مبتنی بر دیپلماسی است."
پیشتر در پی تشدید اختلافات ،دولت پاکستان اقدام به مسدود کردن مرزهای خود با افغانستان می کرد اما این بار دولت این کشور در اقدامی پیش دستانه نشست مشترک با اسلام اباد در مورد مسایل ترانزیتی را به حالت تعلیق در اورد تا نشان دهد که دولت پاکستان دیگر نمی تواند از همکاری های ترانزیتی به عنوان اهرم فشار بر دولت کابل استفاده کند. زیرا دولت افغانستان درصدد است از سایر راه های ترانزیتی کشورهای همسایه برای گسترش مبادلات تجاریش استفاده کند .
«عبدالقدیر بهمن»؛ کارشناس مسایل اقتصادی و عضو اتاق تجارت و صنایع افغانستان
"با تیره شدن روابط کابل و اسلام آباد، معاملات تجاری افغانستان با پاکستان ۶۰ درصد کاهش یافته است. تاجران افغان تصمیم گرفته اند که کمتر به تعاملات تجارتی با پاکستان بپردازند وبه جای راه تجاری این کشور، راه تجاری کشورهای همسایه از جمله جمهوری اسلامی ایران را انتخاب کرده اند."
در هر حال، هر چند افغانستان کشوری محصور در خشکی است اما از راه های مواصلاتی مختلفی از طریق کشورهای همسایه برخوردار است و در سالهای اخیر با رویکر به استفاده از این راههای ترانزیتی تلاش کرد به دولت اسلام اباد نشان دهد که اجازه نخواهد داد از همکاری های ترانزیتی به عنوان اهرم فشار بر دولت افغانستان استفاده کند.موضوعی که از حمایت تجار و صاحبان صنایع این کشور نیز برخوردار است. 113/110
نویسنده: مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
توافق ایران و ارمنستان برای گسترش روابط در حوزه های انرژی، ترانزیت، تجارت و روابط بانکی
ترانزیت و انرژی؛ محور مذاکرات دوجانبه روسای جمهوری ایران و قزاقستان+ ویدئو