هر چند اکنون دولت ترامپ وارد جنگ تجاری با چین شده، اما نمی خواهد که با دیگر شرکای تجاری آمریکا نیز همزمان وارد نبرد تجاری شود. به همین دلیل با نزدیک شدن به ضربالاجل اعمال تعرفههای واردات خودرو به آمریکا، دولت ترامپ اجرای آن را تا 180 روز دیگر به تعویق انداخت تا در این مدت ضمن مذاکره برای جلوگیری از بروز تنش های بیشتر در تجارت جهانی، تصمیم جدیدی در خصوص تعرفههای خودرو اتخاذ کند.
یک مقام دولت آمریکا و دو مقام اروپایی در گفت وگو با شبکه سی ان بی سی" اعلام کردند، اجرای تعرفههای واردات بر خودرو تا شش ماه دیگر به تعویق میافتد.
پیشتر نیز رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده بود، قصد دارد تصمیم برای اعمال تعرفههای جدید بر واردات خودرو را به تعویق بیاندازد. قرار بود از روز شنبه 18 مه، تعرفههای واردات بر خودرو در آمریکا اجرایی شود و ترامپ درباره اعمال تعرفه 25 درصدی بر واردات خودرو و قطعات آن تصمیم گیری کند.
بسیاری از تحلیلگران اقتصادی و تجاری معتقدند که اجرای تعرفههای واردات خودور به تنشهای جدید در عرصه تجارت جهانی منجر خواهد شد. به همین سبب، دولت آمریکا در نظر دارد به منظور جلوگیری از این بحران که در وهله اول صنعت خودروی این کشور را هدف قرار میدهد، اجرای این تعرفهها را برای مدتی به تعویق بیاندازد.
کره جنوبی و ژاپن بزرگترین صادرکنندگان خودرو به آمریکا هستند که در صورت اجرای تعرفههای خودرو احتمال کاهش صادرات آنها و افزایش بهای خودرو در آمریکا وجود دارد. اما اروپا نیز سهم قابل توجهی در صادرات خودرو به آمریکا دارد و یکی از مسائل و اختلافات اصلی بین بروکسل و واشنگتن اختلاف بر سر تعرفه واردات خودرو و قطعات آن به آمریکا است.
پیامدهای جنگ تجاری ترامپ با جهان باعث ابراز هشدارها در سطح جهانی شده است. "آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد در این باره گفت:«تنش های تجاری در یک سال اخیر به گونه ای شدت پیدا کرده است که رشد تجارت بین الملل و همچنین بنیان های نظام تجارت چندجانبه و سیستماتیک را تهدید می کند.» این وضعیت نگرانی های شدیدی را در سطح بین المللی موجب شده است.
اروپایی ها معتقدند که جنگ تجاری موجب کاهش و از میان رفتن رشد اقتصادی جهان شده و نااطمینانی های جدیدی را ایجاد می کند. به ویژه مصرف کنندگان از این جنگ تجاری بیشترین آسیب را خواهند دید و قیمت کالاها نیز در نهایت گران تر خواهد شد.
به گفته "برونو لومر" وزیر دارایی فرانسه: تشدید درگیریهای تجاری میان چین و آمریکا، بزرگترین تهدید برای رشد و توسعه جهانی و فرصتهای شغلی در تمام اروپا است. چنین وضعیتی بیانگر این است که تعرفههای تجاری افزایش و تعداد کالاهایی که در جهان توزیع میشود، کاهش خواهد یافت و فرصتهای شغلی در فرانسه و اروپا از بین خواهد رفت.
به رغم هشدارها و ابراز نگرانی ها در باره رویکرد تجاری دولت ترامپ در قبال رقبا و حتی شرکای تجاری آمریکا، عملکرد ترامپ نشان داده که وی حتی با گرفتن امتیازات قابل توجه از حریف نه فقط راضی نمی شود، بلکه خواهان امتیازات جدیدی می شود.
ترامپ این کار را از طریق اعمال فشار با ابزارهای مختلف از جمله افزایش تعرفه ها صورت می دهد. در واقع جنگ تجاری و اقتصادی یکی از مشخصه های بارز دولت ترامپ است و همین مساله چشم انداز نه چندان روشنی را فراروی اقتصاد و تجارت جهانی قرار داده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
114/117
بیشتر بخوانید:
چین: آمریکا رویکرد اشتباه خود را متوقف کند
گزارش: مقابله به مثل چین در قبال آمریکا
نبرد تجاری آمریکا و اروپا، تعرفه بروکسل بر کالاهای آمریکایی