ایران پرس- «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر در ادامه سفر دوره‌ای خود به شرق آسیا روز پنجشنبه در پکن با مقامات چین دیدار و گفت وگو کرد.

سفر دو روزه «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» با دعوت رئیس جمهوری چین صورت گرفته است. چین، کره جنوبی و ژاپن از شاخص ‌ترین شرکای تجاری قطر محسوب می‌شوند.

چین سومین شریک بزرگ تجاری دوحه است و تبادل تجاری بین این دو کشور در سال ۲۰۱۷، حدود ۱۱ میلیارد دلار بود. امیر قطر پیش از سفر به چین از کره جنوبی دیدار کرد و در چارچوب این دور از سفر منطقه ای خود به شرق آسیا دیدار از ژاپن را نیز در دستور کار خود داشته است.

سفر کنونی امیر قطر به شرق آسیا دومین سفرآسیایی وی از آغاز تحریم‌های عربستان و متحدانش علیه دوحه محسوب می‌شود.

نخستین سفر وی به شرق آسیا پس از تنش درون عربی، اواسط اکتبر ۲۰۱۷، چهارماه پس از آغاز بحران میان این کشور با چهار کشورعربی به رهبری عربستان انجام شده بود.

وی در آن دوره به مالزی، سنگاپور و اندونزی سفر کرده بود و همانطور که پیش بینی شد در این سفر نیز چندین قرارداد مهم مبتنی بر توافق و گفتگوی استراتژیک بین این کشورها امضا شد و این قراردادها چشم‌انداز جدیدی برای توسعه همکاریهای دوجانبه گشوده است، که این موضوع بیش ازپیش به قطر فرصت مقابله با تحریم‌های اعمال شده از جانب عربستان و متحدانش را می دهد.

عربستان، امارات متحده عربی، بحرین و مصر در سال ۲۰۱۷ روابط دیپلماتیک، تجارت و رفت و آمد با قطر را متوقف کرده و این کشور را تحریم و به نوعی محاصره کردند و مرزهای زمینی، دریایی و هوایی‌شان را به روی این کشور بستند. 

آنها قطر را به حمایت مالی از گروه‌های تروریستی متهم می‌‌کنند. قطر به شدت این اتهامات را رد کرده و اعلام کرد که این اقدامات تنها برای خدشه‌ دار کردن استقلالش انجام شده است.

موضع چین در قبال بحران کشورهای عربی خلیج فارس بیشتربه قطر نزدیک است و دیپلماسی مستقلانه دوحه مورد توجه پکن قرار داشته است.

در نهایت تنش به راه افتاده بین عربی که آل سعود مسبب آن بوده است بیش از همه به ضرر عربستان سعودی تمام شده، زیرا ازیکسو داعیه رهبری عربستان با تداوم تاکید قطر بر استقلال و حاکمیتش، دچار خدشه شده و از سوی دیگر این الگوی رفتاری قطر می تواند سبب «تسری» در میان دیگر کشورهای عربی شده و این کشورها رویکرد استقلال در مقابل عربستان را در پیش گیرند، کما اینکه دولت کویت و عمان نیز تا حدود زیادی چنین رویکردی را در پیش گرفته‌اند.

ضمن آنکه قطر با گسترش تعاملات اقتصادی و سیاسی بین‌المللی با کشورهای مختلف جهان بویژه قدرت‌های اقتصادی شرق آسیا به عنوان فرصتی برای بی اثر کردن تحریم‌ها و تقویت جایگاه خود در عرصه بین المللی بهره برده و شرکای تجاری و بازرگانی خود را پس از این اختلافات افزایش داده است.

ناظران سیاسی متنوع سازی شرکای اقتصادی را از اهداف سفر امیر قطر به شرق آسیا عنوان کرده و تاکید دارند که دوحه درصدد است تا روابط اقتصادی خود را با کشورهای این منطقه به عنوان بخشی از چشم انداز 2030 در زمینه توسعه تقویت کند و به ایجاد یک قطر کاملا" مدرن  در چند سال آینده کمک کند.

در مجموع سفر امیر قطر به شرق آسیا را باید همسو با سفرهای وی در سالهای اخیر به آفریقا و آمریکای لاتین دید.

تحولات نشان می‌دهد که تروریسم اقتصادی عربستان و متحدانش علیه قطر با شکست کامل مواجه شده است و مقامات قطری با سیاست‌های منطقی ضمن مقابله با توطئه‌های عربستان و با تبدیل تهدیدات به فرصت‌ها جهت پیشرفت امور خود در مسیر ارتقاء جایگاه بین‌المللی ومنطقه ای دوحه گام برداشته است و عربستان و متحدانش نظاره گر ناکامی کامل خود در جنگ اقتصادی خود علیه قطرهستند.118/120

بیشتر بخوانید:

حمایت کویت از دیپلماسی قطر با ایران/ تحلیل

تأکید ظریف و نخست‌وزیر قطر بر امنیت و ثبات منطقه