پس از سال ها تحریم کوبا توسط آمریکا، واشنگتن مذاکرات با کوبا را با هدف احیای روابط دو جانبه از سر گرفت. وزارت خارجه آمریکا در این خصوص اعلام کرد که در این مذاکرات، طرفین درباره مسائل مشترک مورد توجه در زمینه حمایت از قانون رایزنی کردند.

روابط آمریکا و کوبا طی 6 دهه گذشته همواره با تنش روبه رو بوده و مقامات آمریکا تلاش کرده اند تا کوبا را با اعمال تحریم در بخش های مختلف سیاسی و اقتصادی به تسلیم وادار نمایند؛ سیاستی که تاکنون به رغم اعمال تحریم های سخت و سنگین، موفق نبوده است.

اگر چه در اواخر دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، رییس جمهوری پیشین آمریکا ، اقداماتی در راستای تنش زدایی میان آمریکا و کوبا صورت گرفت اما با آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ، فشارهای آمریکا به کوبا افزایش یافت. در واقع دولت ترامپ روند بهبود روابط با کوبا را معکوس کرد و به تشدید فشارها علیه این کشور به ویژه با اعلام تحریم های جدید و سخت، پرداخت.

آمریکا همواره  تلاش کند از راه های مختلف و اعمال فشارهای اقتصادی از جمله تحریم های گسترده اقتصادی، کشورهایی همچون کوبا را در منطقه آمریکای لاتین به همراهی با سیاست های خود وادار نماید.

«میگل دیاز کانل» رئیس جمهوری کوبا ضمن محکوم کردن سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه کشورهای مستقل آمریکای لاتین در این زمینه گفت: واشنگتن به دنبال غارت و چپاول منابع و دارایی این کشورها است.

اگرچه «جو بایدن» رییس جمهوری کنونی آمریکا وعده کاهش فشارها بر کوبا را داده بود، اما وی نیز چون پیشینیان خود تحریم ها را علیه کوبا ادامه داد. «آلخاندرو خیل» وزیر اقتصاد کوبا گفت: جو بایدن از زمان به دست گرفتن قدرت در آمریکا حتی یک میلیمترهم از سیاست‌ های ترامپ تکان نخورده است چنان که تحریم‌های جنایتکارانه ترامپ علیه مردم کوبا همچنان بر قوت خود باقی است و بایدن هیچ یک از آنها را لغو نکرده است.

«خوان رامون د لا فوئنته» نماینده دائم مکزیک در سازمان ملل متحد نیز در این زمینه گفت: تحریم‌ها نه تنها به اقتصاد کوبا، بلکه به سلامت و رفاه کوبایی‌ها آسیب می‌زند، این تحریم‌ها مانع همکاری‌های بین المللی شده است؛ رنج دادن غیرنظامیان و اعمال گرسنگی رفتاری است که قوانین بشردوستانه بین‌المللی ممنوع کرده است.

اما طی ماه های گذشته  به دلایل مختلفی توجه مقامات آمریکا بیش از پیش به کشورهای آمریکای لاتین جلب شود. پیروزی احزاب چپگرا در بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین و تاکید آنها به گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با یکدیگر بود، نگرانی واشنگتن را در پی داشته است. 

به رغم همه فشارها، سیاست های تحریمی آمریکا در قبال ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه با شکست مواجه شده است. همچنین روی کار آمدن دولت های چپگرا در آرژانتین، شیلی، کلمبیا و مکزیک موقعیت آمریکا را دراین منطقه که زمانی حیاط خلوت آمریکا حساب می شد، به شدت تهدید می کند. از این رو، اکنون مقامات آمریکا در صدد رایزنی برای گسترش روابط و بهبود موقعیت خود در میان کشورهای این منطقه هستند.

از سوی دیگر، جنگ اوکراین به ویژه تاثیرات اقتصادی ناشی از آن سبب شده است تا آمریکا به عقب نشینی از سیاست های تحریمی خود در قبال برخی از کشورهای منطقه آمریکای لاتین وادار شود و تلاش کند تا راه دیپلماتیک را برای از سر گیری روابط با آنان آغاز کند. مذاکره با مقامات کوبا از سوی آمریکا را نیز می توان در این راستا ارزیابی کرد.

/118

نویسنده: آتوسا دینیاریان