این طرح با هدف پایان دادن به سیطره روسیه بر بازار انرژی اروپا و ورود هر چه بیشتر آمریکا به این بازار و گرفتن سهمی قابل توجه از آن ارائه شده است.در این راستا چند نماینده جمهوریخواه سنای آمریکا روز چهارشنبه پیش نویس قانونی را برای وضع تحریمهای جدید علیه روسیه در حوزه انرژی ارائه کردند.
این طرح به طور مشترک توسط سناتورها "جان باروزو"،"کری گاردنر"و "استیو دینز" تدوین شده و به طور خاص پروژه جنجالبرانگیز خط لوله گازی "نورد استریم 2" Nord Stream 2 را هدف قرار داده است. این خط لوله 1200 کیلومتری که قرار است به طور مستقیم گاز روسیه را از مسیر دریای بالتیک به آلمان منتقل کند، در ماههای گذشته بارها مورد انتقاد واشنگتن قرار گرفته است.
در صورت تصویب این طرح، تمامی شرکتهایی که در این پروژه مشارکت داشته باشند، هدف تحریم آمریکا قرار میگیرند.این طرح علاوه بر وضع تحریمهای جدید، اقداماتی هم برای تسهیل روابط تجاری با اعضای ناتو برای ترغیب آنها به واردات گازمایع از آمریکا در نظر گرفته است.
خط لوله نورد استریم 2 موجب ایجاد دو دستگی در میان کشورهای اروپایی شده است.منتقدان این پروژه معتقدند که اجرای آن، وابستگی این کشورها به روسیه را دو چندان کرده و تحریمها علیه این کشور را تضعیف میکند.به ویژه کشورهای شرق اروپا و حوزه بالتیک در خصوص اجرای این پروژه، نظر موافقی با آلمان ندارند و بیم دارند که احداث این خط لوله، موجب نفوذ بیشتر روسیه بر بازار انرژی اروپا شده و درآمدهای اوکراین از محل دریافت حق ترانزیت گاز را نیز قطع کند.
مسکو در نظر دارد با احداث خط لوله گازی نورداستریم -2 ، مسیری جدید برای انتقال گاز روسیه به اروپا بدون عبور از خاک اوکراین ایجاد کند. روسیه بیش ازیکسوم از گاز مصرفی اروپا را تامین می کندکه نیمی از آن از طریق اوکراین به اروپا صادر می شود. آمریکا نیز مدعی شده که پروژه خط لوله گازی نورد استریم 2 علاوه بر جنبه اقتصادی، ابزاری سیاسی برای فشار به کی یف به شمار می رود.« دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا اخیرا در توئیتی به ساخت این خط لوله انتقاد کرده و گفته بود: ناتو چه فایدهای دارد وقتی آلمان میلیاردها دلار برای گاز و انرژی به روسیه میدهد؟ آمریکا خرج امنیت اروپا را میدهد، اما در تجارت متحمل ضررهای میلیاردی میشود.
با این حال مسکو معتقد است که هدف واقعی آمریکا از کارشکنی در احداث و عملیاتی شدن این خط لوله ورای این مسائل است. به گفته سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه ، تحریم های واشنگتن علیه روسیه با هدف بیرون راندن روسیه از بازارهای تسلیحاتی و انرژی در جهان صورت می گیرد.وی معتقد است که آمریکا به بهانه مقابله با تهدید روسیه ،تلاش می کند تا کشورهای اروپایی را به افزایش بودجه دفاعی خود وادار سازد و هرچه بیشتر جای پای خود را در اقتصاد اروپا و صنایع انرژی اروپا مستحکم تر سازد تا اجرای پروژه های مشترک روسیه و اروپا را در بخش انرژی تحت الشعاع قرار دهد و روسیه را از بازارهای انرژی بیرون براند.
از دیدگاه مسکو تحریم های آمریکا علیه روسیه از جمله در چارچوب قانون کاتسا ، دقیقا با این هدف صورت گرفته است.البته این فقط دیدگاه مسکو نیست ، بلکه برخی از شرکای اروپایی واشنگتن مانند آلمان نیز بر این گمان هستند که هدف واقعی آمریکا از اعمال تحریم ها علیه روسیه ،در واقع بیرون راندن آن از بازار انرژی اروپا بویژه در بخش گاز و جایگزین کردن گاز مایع آمریکا به جای آن است.اکنون واشنگتن با ارائه طرح تحریمی جدید ، گام دیگری در این مسیر برداشته است.
بیشتر بخوانید:
انتقاد از آمریکا برای تضعیف طرح های انرژی روسیه در اروپا
اصرار آمریکا بر توقف طرح انتقال انرژی نورد استریم 2 در اروپا