در این راستا «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا روز یکشنبه در یک نشست مطبوعاتی در کاخ سفید که از ساعتها پیش خبر برگزاری آن اعلام شده بود، به تشریح جزئیات مرگ سرکرده داعش پرداخت.
وی در آغاز سخنرانی خود با بیان اینکه «شب گذشته آمریکا فرمانده بزرگترین شبکه تروریستی جهان را کشت» اعلام کرد که شخصا بر اجرای بخشهایی از این عملیات نظارت داشته است.
ترامپ بدون اشاره به نقش دولتهای آمریکا در تشکیل گروههای تروریستی مانند داعش، مدعی شد، شب گذشته آمریکا، عدالت را درباره سرکرده شماره یک تروریسم در دنیا اجرا کرد. «بغدادی بنیانگذار و سرکرده داعش، ظالمترین و خشونت آمیزترین سازمان تروریستی دنیا بود. به لطف رهنمودهای من، خلافت داعش به طور کامل نابود شد.»
این اظهارات ترامپ نه فقط از خوی متکبرانه و منش خودمحورانه وی خبر می دهد که خود را همواره عامل کلیدی در بسیاری از تحولات داخلی و جهانی می داند، بلکه وی آشکارا تلاش کرد تا با قهرمان سازی از آمریکا و خود به عنوان رهبر مبارزه با تروریسم جهانی، بر واقعیات دراین زمینه سرپوش بگذارد.
ترامپ پس از مانور خبری رسانه های آمریکایی درباره هلاکت البغدادی، با برگزاری یک کنفرانس خبری در کاخ سفید و به سبک روسای جمهور سابق این کشور پشت تریبون قرار گرفت و تلاش کرد خود را یک «قهرمان» نشان دهد.
ترامپ عامدانه سعی می کند، حتی اظهارات قبلی خود درباره نقش کلیدی دولت آمریکا در زمان اوباما در شکل گیری و توسعه داعش را نادیده بگیرد.
ترامپ در سخنرانی انتخاباتی خود در ژانویه 2016 گفت: آنها (اوباما و کلینتون)، افرادی غیر صادق هستند. آنها داعش را به وجود آوردند. هیلاری کلینتون به همراه اوباما داعش را به وجود آورده است. پرسش این است که آیا ترامپ اظهارات قبلی خود را دراین باره فراموش کرده است یا اکنون به مقتضای اوضاع و با فرصت طلبی تمام فقط درصدد است در وضعیتی که احتمال استیضاح وی هر روز بیشتر می شود، بتواند در افکار عمومی آمریکا برای خود وجاهت بیشتری کسب کند.
موجی از انتقادات علیه ترامپ
جالب اینجاست که همین اقدام نیز موجی از انتقاد را متوجه او کرده است.
«نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز یکشنبه با انتقاد از اقدام ترامپ در مطلع نکردن مجلس نمایندگان از عملیات کشتن البغدادی گفت: «باید به مجلس نمایندگان آمریکا درباره این حمله اطلاع رسانی میشد.»
رئیسجمهوری آمریکا در حال حاضر به علت «اوکراین گیت» در مخصمه بزرگی گرفتار شده و رقبای دموکراتش که از انتخابات ریاست جمهوری 2016 کینه شدیدی از وی به دل دارند اکنون برای استیضاح و برکناری او بسیار جدی هستند.
ترامپ در چنین وضعیتی نیاز به یک خبر و اتفاق «بسیار بزرگ» داشت تا خود را از این وضعیت دشوار نجات دهد. وی تصور می کند که کشتن البغدادی باعث افزایش وجهه وی در داخل آمریکا و افزایش حمایت متحدان واشنگتن از او خواهد شد.
با این حال همه این مسائل نمی تواند بر نقش آمریکا در پیدایش داعش سرپوش بگذارد. پس از بروز ناآرامی ها در سوریه، آمریکا در راس محور غربی –عربی استراتژی سرنگونی دولت قانونی سوریه از طریق پشتیبانی گسترده از گروه های تروریستی از جمله داعش را اتخاذ کرد.
عملکرد آمریکا در سوریه نشان می دهد که از سال 2011 تا سال 2014 که داعش علاوه بر نقاطی از سوریه برخی از شهرها و مناطق عراق را تصرف کرد، آمریکایی ها در خدمت آنها بودند و نقش عمده ای در تدارک لجستیکی و تامین مالی داعش ایفا کردند.
پس از اقدامات داعش در عراق و تصرف مناطق وسیعی از این کشور، واشنگتن در دوره اوباما در صدد کنترل این گروه تروریستی برآمد و بدین ترتیب در سال 2014 ائتلاف بین المللی به اصطلاح ضد داعش شکل گرفت.
هدف آمریکا در این برهه زمانی بیشتر حفظ داعش در چارچوبی کنترل شده بوده تا بتواند از آن علیه ارتش و دولت سوریه و متحدان آن استفاده کند. بدین ترتیب صداقت آمریکایی ها درباره مبارزه با داعش کاملا زیر سئوال است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
پنتاگون مدعی شد: هلاکت "ابوبکر البغدادی" در شمال غرب سوریه
هلاکت البغدادی و تلاش آمریکا برای ارائه تصویری ضد داعش از خود/ تحلیل