ایران پرس - "مولود چاووش‌اوغلو" وزیرخارجه ترکیه از تمایل کشورش برای عادی سازی روابط با اقلیم کردستان عراق خبر داد.

"مولود چاووش‌اوغلو" در نشست خبری گفت: آنکارا روابط با اربیل را عادی خواهد کرد و وی به همین منظور در آینده ای نزدیک به اربیل و سلیمانیه سفر می کند.

وزیرخارجه ترکیه همچنین با اشاره به همه‌پرسی سپتامبر 2017 میلادی جدایی اقلیم کردستان عراق تصریح کرد، کردها می‌دانند که این جدایی شدنی نیست و ترکیه قبل از برگزاری این همه پرسی نسبت به عواقب آن هشدارداده بود.

تلاش دولتمردان آنکارا برای عادی سازی روابط با اقلیم کردستان عراق در حالی است که، روابط ترکیه با کردهای عراق از سپتامبر سال 2017 میلادی به این سو، روند پر تنشی را طی کرده است.

موضوع برگزاری همه پرسی جدایی اقلیم کردستان عراق  در سال 2017 میلادی، نگرانی دولت آنکارا را در ارتباط با تجزیه احتمالی است کشورتشدید کرد. پیش از آن افشای طرح آمریکایی موسوم به خاورمیانه جدید، بحث تجزیه ترکیه را در اولویت سیاست های کاخ سفید قرار داده بود.

به همین دلیل است که، رهبران دولت آنکارا برگزاری همه پرسی جدایی در منطقه کردستان عراق را برای ترکیه مخاطره آمیز قلمداد کرده و با برگزاری همه پرسی استقلال کردستان عراق مخالفت کردند.

در این ارتباط ، "کریم فهیم" کارشناس مسائل خاورمیانه طی مقاله ای در ماه اکتبر سال 2017 میلادی در روزنامه "واشنگتن پست"، نوشته است: "آنکارا که سالها با گروه های کرد در درون ترکیه جنگیده است، از قدرت یابی گروه های مسلح کرد در طول مرزهای خود با سوریه و عراق نگران است و از این رو واکنشی شدید اتخاذ کرده است."

ناگفته نماند، در پی یک دوره آرامش، دولت آنکارا از سال 2015 میلادی بار دیگر، جنگ با حزب کارگران کردستان ترکیه را در دستور کار قرار داده است.

نگاه بدبینانه و تامل برانگیز دولت آنکارا به کردهای ترکیه موجب شده است، نگاه کردهای منطقه نیز به دولت ترکیه با بی اعتمادی و تردید همراه شود. 

با وجود فقدان آمارهای دقیق درباره جمعیت کردهای ترکیه، برخی منابع تصریح کرده اند، بیش تر از یک چهارم از جمعیت 80 میلیون نفری ترکیه را کُردها تشکیل می دهند.

در واقع، جمعیت غالب در مناطق جنوبی و جنوب شرقی ترکیه با کُردها است.

کُردها همچنین بزرگترین اقلیت درترکیه هستند. با وجود این، طی چندسال گذشته، ارتش ترکیه ضمن مقابله با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.)، کردهای عراق و سوریه را نیز از دم تیغ گذرانده است.

این درگیری های پر هزینه ضمن آسیب به اقتصاد ترکیه، از مرزهای این کشور فراتر رفته و به مرزهای سوریه و عراق منتقل شده است.

واقعیت آن است که اینگونه سیاستهای آنکارا، موجب فاصله گرفتن هرچه بیشتر کردها ازدولت ترکیه شده است.  

اظهارات چاووش اوغلو را میتوان در چارچوب تلاش آنکارا برای کاستن از حساسیت های تاریخی کردها نسبت به دولت ترکیه قلمداد کرد. 139/118

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

نتایج برای همه پرسی جدایی کردستان عراق

مخالفت ترکیه با برگزاری همه پرسی در کردستان عراق