علاوه براین در این بیانیه بر تحکیم روابط و همکاری چین در چارچوب چندجانبه گرایی از جمله با سازمان ملل تاکید شده است.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در تازه ترین سند «مفهوم استراتژیک» خود که پس از نشست سران آن در مادرید منتشر شد، چین را به عنوان منبع چالشهای سیستمی برای امنیت حوزه یورو - آتلانتیک معرفی و همکاری این کشور با روسیه را موجب تضعیف ارزش ها و منافع کشورهای ناتو دانست.
در این حال ناتو روسیه را نیز تهدید مستقیم خود اعلام کرده است. سند مفهوم استراتژیک ناتو هر ده سال یک بار منتشر می شود و افق سیاست نهاد نظامی غرب را در عرصه بین المللی ترسیم و شفاف سازی می کند.
از اینرو می توان گفت دهه آینده برای ناتو دهه تقابل با چین و روسیه برای جلوگیری از آنچه تهدیدات آنها ضد غرب می داند، خواهد بود .
«یون سان» کارشناس مسایل بین المللی در واشنگتن در این باره می گوید: "در آینده، برنامه ریزی جنگ یا امنیت چین، باید نه تنها آمریکا را به عنوان یک دشمن بالقوه بلکه ناتو را نیز به همین شکل در نظر بگیرد."
چین به رغم آنکه غرب، سازمان ناتو را دفاعی می داند نه تنها چنین اعتقادی ندارد بلکه براین باور است که ناتو در راستای سیاست جنگ سرد غرب در حال گسترش توسعه نفوذ خود است که نه تنها موجب امنیت برای اروپا و منطقه نشده بلکه بحران اوکراین نشان می دهد که غرب با ذهنیت جنگ سرد در حال آتش افروزی و ناامن سازی جهانی است.
در این حال، از دیدگاه دولت چین، آمریکا با ائتلاف سازی های نظامی از جمله با استرالیا، ژاپن و حتی هند، سیاست خصمانه ای را پیگیری می کند که هدف اول آن نابود سازی روسیه و سپس محدود سازی چین و در نهایت آسیب جدی رساندن به اروپا است که نمادهای ان کاملا بروز کرده است
فایننشال تایمز در تحلیلی در این باره می نویسد: "از دیدگاه چین ائتلافهای نظامی تحت هدایت آمریکا به همان اندازه که برای روسیه تهدید هستند پکن را نیز تهدید می کنند. از این دیدگاه، غرب دو برنامه موازی راهبردی هند - اقیانوسیه و گسترش ناتو به سمت شرق را دنبال می کند که هر دو خطر ناک برای امنیت جهانی هستند."
در هر حال، غرب به همان اندازه که به سمت تقویت همکاری های نظامی با کشورهای فرا منطقه ای از جمله استرالیا و ژاپن حرکت می کند و سازمان ناتو نیز راهبرد جذب کشورهایی مانند کره جنوبی را پیگیری می کند به همان میزان موجب تقویت روابط چین و روسیه برای مقابله با ائتلاف نظامی غرب می شود.
اگرچه غرب همچنان در مورد همگرایی مسکو و پکن برای اتخاذ راهبرد قوی ضد ناتو تردید دارد اما دیدارهای اخیر و پی درپی مقامات چین و روسیه بیانگر درک هر چه بیشتر تهدید از سوی غرب و تقویت همکاری های راهبردی است.
نویسنده: مجید وقاری
117