ایران پرس- ارگ ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد، کاخ سفید پذیرفته است تا بدون هماهنگی با دولت کابل درباره روند صلح افغانستان تصمیمی نگیرد.

 پس ازانتشار برخی خبرها درباره شروع مجدد مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر، ارگ ریاست جمهوری افغانستان امروز (یکشنبه) در بیانیه ای با اشاره به دور جدید مذاکرات به اصطلاح صلح آمریکا و طالبان در قطر گفت، واشنگتن پذیرفته است تا بدون هماهنگی کابل درباره روند صلح افغانستان تصمیمی نگیرد.

این در حالی است که در بیش از یکسال گذشته، دولت افغانستان در گفتگوهای صلح بین طالبان و کاخ سفید هیچ نقشی نداشته است. علاوه بر این، مطالبات و توقعات دولت افغانستان نیز در روند مذاکرات دو جانبه آمریکا با طالبان نیز از سوی تیم مذاکره کننده واشنگتن مورد توجه قرار نگرفته است.

در شرایطی ارگ ریاست جمهوری افغانستان از موافقت آمریکا با اصل هماهنگی با دولت آن کشور درباره هر گونه اقدام درباره افغانستان سخن گفته است که مواضع ماه های اخیر مقامات این کشور درباره سیاست های واشنگتن، چنین چشم اندازی را ترسیم نمی کند.

چند ماه پیش «محمداشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان وبرخی مقامات مجالس نمایندگان و سنای افغانستان از شکل گیری هر گونه توافق پنهانی بین آمریکا و طالبان ابراز نگرانی کردند و خواستار شفافیت کاخ سفید در این زمینه شدند.

با توجه به آنکه در سال های اشغال افغانستان توسط آمریکا از سال 2001 تا کنون، راهبرد این کشور مخفی کاری برنامه ها و عدم دخالت دولت کابل در روند تصمیمات و اقدامات در افغانستان بوده است، بعید است که مقامات کاخ سفید تغییری در این راهبرد ایجاد کرده باشند که بر اساس آن در دور تازه گفتگوها با طالبان هر گونه تصمیم درباره توافق با این گروه را در هماهنگی با مقامات کابل انجام دهند.

این گمانه همواره وجود دارد که چنانچه آمریکا قرار بود رویکردی شفاف در مواجهه با تحولات افغانستان داشته باشد، باید ضمن احترام به حق حاکمیت ملی این کشور، زمینه ای را فراهم می کرد که موجب انسداد بهانه جویی طالبان از ادامه جنگ در افغانستان می شد.

خروج کامل نظامیان خارجی از افغانستان، کلیدی است که می تواند دربسته صلح در این کشور را باز کند و زمینه را برای گفتگوهای بین افغانستان مشتمل بر نمایندگان دولت کابل و گروه طالبان مهیا کند که آمریکا به آن تن نمی دهد.

با توجه به این شرایط، شروع دور تازه گفتگوها بین آمریکا و طالبان طبق آنچه در رسانه ها انعکاس یافته است، با تردیدهای بسیاری در افغانستان درباره تغییر در خط مشی پنهان کاری کاخ سفید در عرصه صلح این کشور و همچنین راضی شدن واشنگتن به خروج نظامیان خود از افغانستان به عنوان شرط اصلی طالبان برای پیوستن به برنامه آشتی ملی، روبرو است.

موضع سخنگوی طالبان درباره اینکه آتش بس در افغانستان پس از امضای توافقنامه صلح امکان پذیر خواهد بود، نشان می دهد که دورتازه مذاکرات در قطر همانند گذشته با پیش فرض های قبلی شروع شده است که این شرایط از عدم انعطاف در مواضع طرفین گفتگو حکایت دارد.

نویسنده: محمدرضا عسگری

138/116

بیشتربخوانید:

از سرگیری مذاکرات به اصطلاح صلح طالبان با آمریکا در قطر