ایران پرس- «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا درچارچوب سیاست حمایت‌گرایی اقتصادی، با افزایش تعرفه‌ها بر مواد و مصنوعات وارداتی به آمریکا عملا وارد جنگ تجاری با بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان شده‌است.

ترامپ با اعمال تعرفه‌های گمرکی جدید برای تجارت با چین که یکی از بزرگترین شرکای تجاری آمریکا محسوب می‌شود، جنگ تجاری با این کشور را از ژوئن 2018 آغاز کرد. آمریکا در این مرحله تعرفه 25 درصدی بر 50 میلیارد دلار از محصولات چین اعمال کرد.

مرحله دوم این جنگ تجاری از اواخر سپتامبر 2018 آغاز شد. ترامپ اعلام کرد، آمریکا 10 درصد تعرفه بر حدود 200 میلیارد دلار از محصولات وارداتی از چین اعمال خواهد کرد. آمریکا قصد دارد میزان این تعرفه را تا پایان سال 2018 به 25 درصد برساند.

با این حال؛ اقدامات تعرفه‌ای آمریکا با واکنش شدید چین مواجه شد و پکن اعلام کرد بر 60 میلیارد دلار بر کالاها و محصولات وارداتی از آمریکا افزایش تعرفه‌ها را اعمال خواهد کرد.

اقدامات متقابل پکن خشم ترامپ را برانگیخته و واکنش شدید و تهدید بی‌سابقه وی را سبب شده است. رئیس جمهور آمریکا به چین هشدار داد: پیش از درگیر شدن در جنگ تجاری با این کشور، بیشتر فکر کند زیرا به ادعای وی، واشنگتن در این جنگ، گلوله‌‌های بیشتری دارد. 

ترامپ با طرح این که آمریکا در حال برخورد با اقدامات تجاری غیرمنصفانه چین است، مدعی شد: آمریکا چین را بازسازی و ثروتمند کرده است، اما اکنون باید شرایط تغییر یابد.

عزم جدی چین برای مقابله با اقدامات واشنگتن

ترامپ مصمم است تا وارد رویارویی جدی با چین درعرصه تجاری شود، اما پکن نیزعزم جزم دارد که اقدامات واشنگتن را بی پاسخ نگذارد.

انتظار می‌رود چین با توجه به توانمندی اقتصادی خود که اکنون دومین قدرت جهان محسوب می شود، با بهره گیری از نقاط ضعف تجاری و اقتصادی آمریکا بر واشنگتن برای تغییر رفتارش فشار وارد کند؛ هر چند ترامپ مدعی است که اهرم فشارهای بیشتری برای وادار کردن پکن به تبعیت از خواسته‌های تجاری آمریکا در اختیار دارد.

چین حدود دو تریلیون دلار، ذخایر دلاری، اوراق سهام و قرضه آمریکا را در اختیار دارد و با استفاده از آنها می تواند اقتصاد و تجارت آمریکا را تحت فشار شدید قرار دهد. چین با خرید اوراق قرضه دولتی آمریکا در این کشور سرمایه‌ گذاری کرده و سرنوشت آمریکا را به سرنوشت خود گرده زده است.

برای چینی‌‌ها سیاست حمایت‌گرایی ترامپ که در تقابل کامل با سیاست‌های تجاری پکن قرار دارد، قابل پذیرش نیست. در واقع ادامه سیاست تجاری کنونی ترامپ باعث افزایش بهای کالاها و محصولات چینی در بازارهای آمریکا و در نهایت کاهش تقاضا خواهد شد که این مساله تاثیری بسیار منفی بر تولید و عرضه در چین خواهد گذاشت.

درعین حال؛ بسیاری از تولیدکنندگان و نیز بخش خدمات در آمریکا مانند بنادر این کشور در جنگ تجاری بین واشنگتن و پکن متحل زیان‌های عظیمی خواهند شد. 

وزارت دارایی چین با انتشار بیانیه‌ای در پایگاه اینترنتی خود اعلام کرد: «چین مجبور است به حمایت‌گرایی تجاری و یکجانبه‌گرایی آمریکا پاسخ دهد و هیچ گزینه‌ای ندارد به غیر از این که با تعرفه‌های خود پاسخ دهد». 

چین اکنون تقابل با آمریکا را به دیگر حوزه‌ها کشانده است. با توجه به اقدام خصمانه جدید دولت ترامپ در زمینه تحریم یکی از نهادهای مهم وابسته به وزارت دفاع چین به دلیل خرید تجهیزات نظامی از روسیه، پکن واکنش شدیدی به این مساله نشان داده است.

پکن از واشنگتن خواسته‌است تا این تحریم‌ها را لغو کند ودر غیر این صورت، تاوان پیامدهای آن را خواهد داد.

به نظر می‌رسد روابط آمریکا و چین همانند مدل روابط آمریکا و روسیه روند افزایش تنش‌ها در ابعاد مختلف را دنبال می‌کند. این به معنای تلاش ترامپ برای زورآزمایی با دیگر قدرت‌های بین المللی‌است که بی تردید بر نظم و ساختار نظام بین الملل، تبعات جدی دارد.118/120

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

چین تلافی کرد؛ بر 60 میلیارد دلار کالای آمریکایی تعرفه اعمال می‌شود+ ویدئو

جنگ تعرفه‌ها میان پکن و واشنگتن؛ تراز مثبت تجاری چین در برابر آمریکا/ تحلیل

تداوم تنش تجاری امریکا با چین/ اِعمال تعرفه‌های تجاری بیشتر از سوی واشنگتن